Læsetid: 2 min.

Afblæs dommedagsprofetierne: Fede tider...

... venter Danmark forude med globaliseringen Globaliseringen presser ikke den danske velfærdsmodel. Det danske system er tværtimod yderst konkurrencedygtigt, vurderer eksperter
3. marts 2005

Globaliseringen presser ikke den danske velfærdsmodel. Det danske system er tværtimod yderst konkurrencedygtigt, vurderer eksperter

Globalisering
I dag offentliggør Velfærdskommissionen endnu en rapport. Denne gang handler det om globaliseringens udfordringer til den danske velfærdsmodel. Men kommissionen behøver slet ikke være så bekymret. Den danske velfærdsmodel er nemlig ganske velegnet til at begå sig i en globaliseret verden.
Det konkluderer flere eksperter, der arbejder med globaliseringens udfordringer.
Forskningsleder ved den uafhængige tænketank, The Copenhagen Center, Ole Kirkelund mener, at specielt indretningen af det danske arbejdsmarked giver en konkurrencefordel i globaliseringskapløbet.
»I Danmark har virksomhederne ikke de sociale forpligtigelser over for medarbejderne. Det tager det offentlige system sig af. Derfor er det let både at hyre og fyre på det danske arbejdsmarked, og det giver en fleksibiltet og en omstillingsparathed, der er helt afgørende, når man skal klare sig i konkurrencen med udlandet,« siger Ole Kirkelund.

Fastholder incitament
Den ordning er også med til at sikre, at medarbejdere, der bliver fyret, udover at få en ganske høj lønkompensation, fastholder incitamentet til at bevare og udvikle sine kompetencer, og fastholdes som reelt til rådighed for arbejdsmarkedet, forklarer han.
»Virksomhederne er nødt til at kunne reagere hurtigt, både, når det handler om at ansætte eller afskedige medarbejdere, og det sikrer den danske model. Desuden sikrer ordningen en høj grad af mobilitet på arbejdsmarkedet, fordi den enkeltes jobsikkerhed ikke behøver at vægte højere end jobindholdet,« siger Ole Kirkelund.

Succesfulde tiltag
Professor og leder af Center for Business and Politics ved Handelshøjskolen i København, Ove Kaj Pedersen er enig i analysen, men pointerer også andre væsentlige elementer.
Danmark har gennem 80’erne og 90’erne gennemført en række succesfulde politiske tiltag, der sikrer Danmark et godt og trygt udgangspunkt. Overenskomstsystemet og de universielle velfærdsydelser giver Danmark en fordel fremfor de fleste andre lande, når det handler om at begå sig i en globaliseret verden, mener han.
»Vores overenskomstsystem er unikt på den måde, at det kombinerer centrale med decentrale overenskomster. Centralt bestemmes den samlede omkostningsudvikling, men decentralt kan virksomhederne tiltrække højtuddannet arbejdskraft ved at betale en højere løn,« siger Ove Kaj Pedersen.

Mere skeptiske
Men forfatterne bag en ny bog om bl.a. globalisering og politik, Peter Mogensen og Henrik Stampe Lund, er mere skeptiske over for følgerne af globaliseringen.
Forsker i demokrati, Henrik Stampe Lund, mener, at danskerne bør berede sig på større økonomisk ulighed i velfærdssamfundet. For globaliseringen presser finansieringen af velfærdssamfundet og efterlader staten med færre midler til at omfordele mellem borgerne.
Peter Mogensen, sekretariatschef for Poul Nyrup Rasmussen 1997 til 2000, er enig i, at velfærdsstaten er en god ramme for globaliseringen. Men den skal ses efter i sømmene for at holde, mener Peter Mogensen.
Han foreslår en »syretest« af den efteruddannelse, som koster staten milliarder hvert år samt en bedre uddannelse af unge.
»Velfærdssamfundet lever serviceydelser, når vi kommer på spanden. Så det er en vigtig komponent for at skabe tryghed. Rammen er vigtig, for ellers får vi om ikke bål i gaderne, så en række mennesker, som falder til bunds, og som ikke kan hentes igen. Men politikerne må bruge en helt anden tid på at finde løsninger. Vi kommer simpelt hen ikke ud af stedet på substansen i den her diskussion,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her