Læsetid: 4 min.

Allan Olsen som statsminister

Danish Music Awards er den danske musik-branches hyldestfest til sig selv, siges det. Gør os en tjeneste: Lej et forsamlingshus og lad os andre være i fred
7. marts 2005

Hyldestfest
Kunne det passe? Skulle det være anderledes i år? Et kig på blokken blandt gratis øl og kildevæld-vand på et af V.I.P-loungens borde viste, at Deres udsendte medarbejder havde sat ring om Drengene Fra Angora, som den oplagte vinder af prisen som Årets Nye Danske Navn. Danish Music Awards sætter hvert år nye standarder for forudsigeligheden, og det ville være i prisuddelingens ånd at give landeplagerne fra Angora prisen.
Men det skete ikke. I stedet gik den til multitalentet og R&B-rapperen fra Brøndby Strand, Burhan G. Den 20-årige prismodtager takkede Gud og sin manager, »for uden ham ville der ikke være noget som helst« – altså manageren. Det var en overraskelse, at prisen gik til Burhan G, derfor den fuldstændig latterlige tanke, at DMA i år skulle have tænkt anderledes. Men hvor kan man blive holdt for nar...
Aftenens værter var lancerede som en diva og en dj. Caroline Henderson, feteret jazzsangerinde, og Thomas Madvig, engang feteret vært på MTV, nu vært på P3. Afslappethed er som regel en dyd hos værter på stort lancerede tv-shows, men divaen og dj’ens nonchalence virkede som ligegyldighed over for tusindvis af seere og ikke mindst ove rfor de stakler, der rent faktisk havde betalt mellem 380 og 450 kroner for at opleve showet live i KB-hallen.
»Vores producer siger, vi har 12 minutter, Thomas. Hvad skal vi finde på,« sagde divaen opgivende til dj’en.
Havde de to værter fået tildelt jobbet om fredagen?

En joke
I første del af showet var valget af optrædende så hitliste-behagende, at det overgik alle tidligere års Music Awards. Aftenens fuldt fortjente store vinder, Nephew, spillede »En Wannabe Darth Vader« igen, Saybias Søren Huus med hue sang igen »Bend The Rules«, og Nik & Jay var klædt i hvidt og omringet af unge kvinder klædt i lidt, mens de medley’ede over årets hits.
De var for lækre, og vi så dem danse rundt, damn. Ja, ja. Men så gik Allan Olsen på, og gennemsnitsseeren, der nok er i alderen 13-17 år, vendte sikkert hovedet væk, hentede øl, gik på toiletet eller tjekkede sms’er. Hvilket var ærgerligt. Troubadouren havde fået arrangørerne til at fremhæve et af sangens vers på skærmen (produceren har muligvis ikke vidst, hvad han sagde ja til).
»I hænger med mulen i MTV. I jubler til Music Awards. En joke at være kunstner i Danmark,« sang Allan Olsen, der burde være forbillede for alle de nominerede. I det øjeblik sad deres udsendte og overvejede at stjæle et af Niarns ’Fuck Niarn’-skilte, skrive ’Allan Olsen som statsminister’ på det og styrte ind i mængden af kendisser og børneprogramværter og vælte køleren med gratis øl, så festen kunne slutte tidligt.
Men ak, det forsatte. Anden del af showet begyndte med en medley opført af nogle af tidens størte hip-hop-stjerner. Clemens, Ataf, Niarn og Nobody Beats The Beats blottede vanviddet i, at arrangørerne har sløjfet kategorien Årets Hip Hop Udgivelse og erstattet den med pseudo-prisen Årets Urban Udgivelse, der lige så godt kunne hedde ’kategorien for dem vi ikke ved, hvor vi ellers skal placere’. Dansk hip-hop fortjener sin egen kategori.

Lej et forsamlingshus
Nephew modtog fem priser, og selv om eksponeringen er ved at nå kvalmegrænsen, så har de indiskutabelt fortjent priserne. Forsanger Simon Kvamm sagde: »Tak til dem, der har forstået, at det, vi gør, gør vi som en gruppe. Det handler ikke om enkeltpersoner, og hvem de er kærester med.«
Senere takkede han også for de to nomineringer til Drengene Fra Angora. Hans to kolleger Rune Tolsgaard og Esben Pretzmann sad og så lidt slukørede ud.
»Det er ikke det sidste, I har set til os,« sagde Simon Kvamm som en trøst til vennerne, der ikke havde modtaget priser.
Og let’s face it. Danish Music Awards er en fest for vennerne. Hvis showet ikke løfter sig af det hængedynd af
teenagere i små toppe og kendis-haaaj-skat-hvor-er-det-godt-at-se-dig-rygklapperi, som prisuddelingen har været fanget i de sidste mange år, så skylder DR og TV 2 (eller hvem der nu bliver set i nåde til af branchen næste år) ærlig talt seerne en rigtig god forklaring for, hvorfor de skal bruge lørdag aften på det.
Lej et forsamlingshus og lad os andre være i fred.

FAKTA
Danish Music Awards – vinderne
• Årets Nye Danske Navn: Burhan G
• Årets Danske Sanger: Claus Hempler
• Årets Danske Sangerinde: Pernille Rosendahl
• Årets Danske Børneudgivelse: Sigurd Barrett ’Sigurd og Symfoniorkesteret vol. 2’
• Årets Danske Urban Udgivelse: Blue Foundation ’Sweep of days’
• Årets Danske Popudgivelse: Tue West ’Tue West’
• Årets Danske Rock Udgivelse: Nephew ’USADSB’
• Årets Danske Musikvideo: Nephew ’Superliga’
• Årets Nye Udenlandske Navn: Franz Ferdinand
• Årets Danske Hit: Nephew ’Movieklip’
• Årets Danske Sangskriver: Mikael Simpson
• Årets Dansktop Udgivelse: Souvenirs ’Cirkus’
• Årets Udenlandske Hit: Franz Ferdinand ’Take Me Out’
• Årets Danske Gruppe: Nephew
• Årets Udenlandske Album: U2 ’How To Dismantle An Atomic Bomb’
•Årets Ærespris: Sanne Salomonsen
• Årets Danske Album: Nephew ’USADSB’

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her