Tilskudsjob
Arbejdsformidlingerne i Danmark har travlt med at få folk i arbejde. Måske for travlt. Arbejdsformidlingerne anklages nemlig for i stor stil at henvende sig til virksomheder, der har ledige job, for at få dem omdannet til løntilskudsjob.
Sådan lyder kritikken fra forskellige fagforbund. Også Magisterforeningen blander sig nu også i kritikken.
»AF vil gerne stå på god for med arbejdsmarkedsstyrelsen og opfylde de resultatkontrakter, der er indgået. Her bliver de målt på løntilskudsjob, mens reelle job ikke registreres som AFs fortjeneste. Og i sidste ende er det jo et spørgsmål om at imødegå faldende bevillinger eller øget konkurrence fra andre aktører,« siger formanden for de ledige magistre, Susanne Flydtkjær.
Dansk Magisterforening mener ikke, at AF tager deres ansvar alvorligt.
»AFs vigtigste opgave er blevet at køre løntilskudskampagner, hvor virksomheder kontaktes for at tage imod de gode tilbud om løntilskud og ikke mindst modtage fyldig vejledning om, hvor let det er at slippe af med den ledige igen. Så en ny ledig kan få løntilskudsjobbet. En billig prøveperiode, som altså oftest aldrig bliver til mere end en prøveperiode,« siger Susanne Flydtkjær.
Forbundssekretær hos Dansk Metal, Valther Andersen, er enig i kritikken af AF, selv om han understreger, at Dansk Metal bakker op
om løntilskudsordningerne, »hvis det kører efter reglerne«.
»Det gik for alvor galt, da beskæftigelsesministeren pålagde AF-regionerne at skaffe 10.000 ekstra løntilskudsjob uden at vide, om 10.000 havde den manglende tilknytning til arbejdsmarkedet, som kræves for at komme i job med løntilskud. Pudsigt var det også, at størstedelen af de 10.000 ekstra i løntilskudsjob fik tilbudt det i seks måneder ikke tre eller 12, som reglerne også giver mulighed for,« siger Valther Andersen.
Han er overbevist om, at grunden til misbruget af ordninger skal findes i et presset system.
»AF-regionerne er presset af strukturforandringerne. Nu er der 14 regioner, men efter at strukturreformen er gennemført, skal der kun være fire. Og her skal man huske på, at regionscheferne er resultatlønnede, og at det derfor er vigtigt, at man lever op til de politiske mål. Uanset om det kommer til at koste regulære job,« siger han.
Fagforbundet 3F er også overbevist om, at der foregår systematisk misbrug af løntilskudsjob.
»Specielt i offentligt regi kan vi konstatere en systematisk afgang af ordinære job til fordel for ekstraordinære som job med løntilskud. Og det drejer sig om flere tusinde typisk ufaglærte job, der rationaliseres væk og erstattes af løntilskudsjob,« siger leder af arbejdsmarkedspolitisk afdeling Poul Hansen.
Arbejdsmarkedsstyrelsen har gennemgået en række klagesager fra en mængde forskellige forbund, men langt størstedelen er blevet afvist. Og styrelsen forstår da heller ikke kritikken.
»Hvis der kommer flere sager, undersøger vi selvfølgelig problemet. Vi har jo ingen interesse i, at det ikke fungerer,« siger kontorchef i styrelsen Kim Svendsen-Tunø.
Han medgiver dog, at det lyder underligt, hvis langt størstedelen af de ekstra 10.000 løntilskudsjob alle var af seks måneders varighed.
»Jeg har ikke set tal, der kan bekræfte den påstand, men hvis det er rigtigt, lyder det som om, der er noget galt,« siger Svendsen-Tunø.
Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen.
saf@informtion.dk