Læsetid: 4 min.

Det bliver bare ikke bedre

Bikstok Røgsystems mageløse gennembruds-koncert slog med uslukkelig energi og lynende dynamik fast, at tre kæmpestjerner har åbenbaret sig på popmusikkens firmament
14. marts 2005

KONCERT
Når du ser et stjerneskud … er det bare om at rydde forsiden – eller dét, der ligner – og i al hast og gerne med en mega-fon på størrelse med Møn meddele al folket derom. Tillad os derfor, at præsentere gudedancehall-trioen Bikstok Røgsystem, hvis meteornedslag af en koncert i Pumpehuset fredag aften må betegnes som en musikalsk penetrering af dimensioner. Uden noget, der kunne minde om den famøse slinger i den mindst lige så velrenommerede vals, hamrede de tre toasters/rappers fra første sekund, de materialiserede sig, så overbevisende igennem på scenen dér, at Deres udsendte stadig gennemrisles af velbehagelige elektriske stød ved tanken derom.

Og en hel kasse rom
For de var funky, de var fede, de var utrættelige, de var dynamiske, de var overbevisende, de var søde, de var frække, de var udadvendte, de var skægge, de var sjove, de var magiske, de var fandenivoldske, de var kærlige, de var heftige, de var det hele, lidt til og lidt mer’. For at gøre en lang historie kort: Bikstok Røgsystem er ankommet, mine damer og herrer! Bikstok Røgsystem er landet! Bikstok Røgsystem er i den grad dukket op ud af hashtågerne og har materialiseret sig som noget i retning af dansk musiks største og mest uimodståelige poprekrutter. Og kommer Bikstok til Deres by – ja, Dem, kære læser – så møv luksuskadaveret op fra ottomanen, sæt vandpiben på standby og diriger Deres lånte kød durk af sted mod den lokalitet, som kan prale af at lægge skrå brædder til Bikstoks vildt finurlige energibombe af et show. For helledusseda og en hel kasse rom, det bliver bare ikke BEDRE. Så’ det sagt!
Det er sjovt, som nogen ting bare går rent ind i første hug; således skulle undertegnede ikke mange takter ind i Bikstok Røgsystems gennembrudshit »Cigar«, før han var solgt til stanglakrids, et i øvrigt besynderligt syn. Nu er det jo sådan, at førstehåndsindtryk godt kan være helt ude i skoven, men nu er et par måneder luntet af sted på bedste beskub, og nummeret sætter stadig gang i både dansemuskulatur og smilebånd. For ikke at tale om dens tilhørende video, der (atter) beviser, at en sjat humor og en overdådig fantasi til hver en tid overgår et sjofelt stort budget og en raf instruktør med passende dyster baggrund som ’modefotograf’.
Men trods vor kærlighed til »Cigar«, listede albummet Over Stok Og Sten sig alligevel op på os bagfra og tog vores ben, så vi væltede omkuld i græsset, hvor vi blev liggende i dagevis, mens vi skændtes med hinanden om, hvilken af de 16 skæringer, der flyder mest over af fantasifulde drømmebilleder og herrevittig monty pythonsk humor. »Penge på græs«. Nå nej: »Græder for dem.« Jamen, hva’ så med »Fabrik,« mand? Lige meget hvad, og lige meget hvor langt vi på ethvert tænkeligt tidspunkt er ude i hampen – et herligt sted at befinde sig, i øvrigt; prøv det! prøv det! – er der simpelthen så meget sproglig hammer på og til hver så megen mening med galskaben, at man kvier sig ved at forlade dette elskelige, opfindsomme og gakkede makrokosmos.

Til at blive gakkelak af
Stilen er altovervejende den fra Jamaica importerede dancehall – selv om de på scenen både fyrede vaskeægte reggae af samt gav ét af de mest grumt medrivende rock’n’roll-numre hørt i nyere tid, mens der på et nummer som »Tjikkah« vel nærmest er dømt Charleston på Rød Libanon – og den udføres af et imponerende råswingende firemandsensemble, der hvad energi, præcision og et fatherfucking swing matcher de tre suverænt stilsikre solister. Uden dog på nogen måde at stjæle billedet fra d’herrer Eaggerman, Blæs Bukki og (især) Pharfar – den mand må da være faldet i gryden som barn – tre stjernedrys i særklasse. Hvornår har vi sidst haft det SÅ sjovt til en koncert? Hvornår har vi sidst i dén grad brølet, sunget, danset, inklineret og nejet? Nej vel? »Vi vil hellere være nøgne,« toastes der netop nu på vor rejsegrammofon! Gu’ vil vi ej – vi vil hellere til Bikstok-koncert!
Så tænd godt op i tjubangen og lad i disse for vort land så slibrige tider ordet udgå fra Kongens Operabelastede København, at tre kæmpestjerner har åbenbaret sig på popmusikkens vakkelvorne himmelbue. Og de lyser så stærkt, at det er til at blive gakkelak af, men så er fakta også at »din hjerne lyder som en Hjem-Is klokke når den siger bingeling, bummelum og bimmelim/ Du dum dum som en tromme der har stået i samme trummerum …« Helledusseda for en gang naturlig magi og fængende ordtrylleri, sikke et nærvær, sikke et potentiale, sikken flok jordbundne stjerner, der dér har materialiseret sig i Danerflokkens midte. Tilmed en glimrende modgift mod den kulsorte reaktion, panservælde, hashhysteri, fremmedfobi og tomme multinationale kalorier: »Vi spiller alle de smarte steder ja/ Mens vi svinger vores rigtig smarte kæder ja/ Men det I ik’ har lært om os endnu det er/At vi hellere vil være nøgne…«
Så er det af med kludene og gang i vandpiberne, for Bikstok er landet!

*Bikstok Røgsystem, Pumpehuset, fredag!

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu