Læsetid: 3 min.

Boom af unge i narkobehandling

Flere og flere unge søger behandling for stofmisbrug. Faktisk er der nærmest sket en tredobling, men tilbuddene til unge under 18 år er ikke gode nok, mener eksperter
26. marts 2005

STOFMISBRUG
Konsekvenserne af unges brug af stoffer som del af festkulturen er for alvor begyndt at slå igennem.
Sidste år viste tal fra Sundhedsstyrelsen, at antallet af unge mellem 18 og 29 år, der søger behandling for stofmisbrug, har været stigende fra 1996 til 2003. Den udvikling er fortsat også i 2004, viser en rundringning til flere af landets misbrugscentre, Information har foretaget.
»Vi har i 2004 haft en kraftig stigning i antallet af henvendelser om behandling, og jeg er bange for, at det kun er begyndelsen,« siger Ole Schack, misbrugskonsulent i Sønderjyllands Amt.
Her er antallet af unge mellem 18 og 22 år, der ønsker behandling for stofmisbrug, tredoblet inden for det sene-ste år. I 2003 havde amtet 20 unge i behandling, i 2004 var tallet 60.
Samme tendens ses andre steder i landet.
Både i Viborg-, Nordjyllands- og Vestsjællands Amt søger unge i stigende grad behandling for misbrug af især hash, amfetamin, kokain og ecstacy.
I Frederiksberg Kommune har henvendelserne om behandling for stofmisbrug været i så markant stigning gennem de seneste to år, at kommunen nu som landets første har lavet en særlig afdeling på sit misbrugscenter for den ny gruppe. Tidligere havde centret kun en afdeling for ’klassiske’ heroin-misbrugere.
I 2003 udgjorde de ’nye’ brugere 54 procent af alle nyindskrevne på Frederiksberg. I 2004 var tallet vokset til 57 procent. For blot tre år siden var tallet 10 procent.

Mangelfulde tilbud
Stigningen kan delvist forklares med, at der pr. 1. januar 2003 blev indført behandlingsgaranti på stofmisbrugs-området. Garantien betyder, at amtet inden for 14 dage skal iværksætte et konkret tilbud om behandling ud fra stofmisbrugerens behov.
Det har amterne gjort ved at oprette ambulante behandlingstilbud, der til forskel fra tidligere nu også er målrettet unge med misbrug af hash, amfetamin, kokain, med videre.
Men for de unge, der er under 18 år og har et misbrugsproblem, er behandlingsindsatsen ikke på tilsvarende måde blevet sat i sy-stem. Og det er et problem, mener flere misbrugseksperter i amterne.
»Mange af de tilbud, der findes, har ikke den nødvendige rusmiddel-specifikke viden, der skal til. Den ekspertviden, der findes på rusmiddelområdet for voksne, skal også indføres på børneområdet, for i og med at der kommer flere stoffer, får vi også flere problemer, der kræver målrettede foranstaltninger,« siger Dirch Petersen, souschef i Misbrugscentret, Viborg Amt.
Han frygter, at mange kommuner i mangel af ordentlige tilbud til unge under 18, venter med en effektiv indsats til den unge nærmer sig de 18 år, hvor amtet så kan tage over og få den unge ind i et amtsligt behandlingstilbud.
I Vestsjællands Amt har man ansat to medarbejdere, der skal rådgive kommunerne i amtet.
»Vi tilbyder kommunerne hjælp, fordi mange kommuner er så små, at de ikke ved, hvad de skal stille op med den unge og heller ikke har nok viden. Og jo før vi kan tilbyde de unge behandling, desto større succesrate,« siger Bent Jensen, leder af Vestsjællands Amts misbrugscenter.

Samtaler giver afklaring
Selv afviser flere kommuner, at deres tilbud til unge under 18 er mangelfulde.
»Vores behandlingstilbud er baseret på dialog og den personlige samtale, og mange gange er det nok, at den unge bliver afklaret gennem en samtale,« siger misbrugskonsulent Kaj Frost, Odense Kommune.
I lighed med mange andre kommuner er Odense kommunes konkrete tilbud til unge, der har brug for hjælp med et stofmisbrug, samtaler med kommunens medarbejder på området.
Medarbejderen kan så inddrage den unges familie eller i alvorlige tilfælde henvise til en behandlingsinstitution.
Erfaringer fra flere amters behandlingstilbud til unge over 18 år viser dog, at samtaler langt fra er nok for alle.
»De unge, der går til støttende samtaler på ambulante behandlingscentre, dropper typisk ud efter få uger og mener, at de godt kan styre det. Og så går de igen i byen med vennerne og tager stoffer. Nogle af dem ser vi igen senere, hvor de har fået alvorlige problemer,« siger Ole Schack, misbrugskonsulent i Sønderjyllands Amt.
Lige nu er et lovforslag om behandlingsgaranti for unge under 18 år på vej fra socialminister Eva Kjer Hansen (V). Når forslaget træder i kraft, skal også kommunerne inden for et givet tidsrum sørge for at iværksætte et konkret tilbud om behandling og samtidig udarbejde skriftlige handlingsplaner for de unge.

SERIE
Stoffer uden sprøjter
Syge eller kriminelle, fixerum eller fængsler. Narkodebatten ser ofte kun stofmisbrug som udtryk for en afvigelse, men stoffer er for mange mennesker blevet er en stor del af det daglige liv. Information sætter i en artikelserie fokus på stofmisbrug i Danmark. De første artikler blev bragt den 23. marts

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her