Læsetid: 2 min.

Dan Brown i skærsilden

Vatikanet bryder tavsheden og sætter sin vigtigste agent ind for at modarbejde bestselleren ’Da Vinci Mysteriet’ og forfatteren Dan Brown, der allerede er sat for en domstol
17. marts 2005

Blasfemi
Europapallerne blev tømt på rekordtid omkring jul. Og i forbindelse med det igangværende bogudsalg skal man nu igen kante sig rundt for ikke at vælte et bogtårn af Dan Browns Da Vinci Mysteriet, både i dansk oversættelse, engelsk paperback, semi-illustreret hardback og den gennemillustrerede kilotunge version. En litterær sensation af de helt store.
Bogen har solgt i så mange millioner, at det højst sandsynlig kun er forlaget, der stadig tæller. Måske bortset fra Vatikanet. Ærkebiskop i Genova Kardinal Tarcisio Bertone har officielt brudt den katolske kirkes stilhed og beskylder bogen for at være fyldt med løgne.
»Dens mål er at miskreditere kirken og dens historie ved absurd manipulation,« sagde han i et interview med den Milan-baserede avis Il Giornale.

Personlig ven af paven
Da Vinci Mysteriet handling drejer sig blandt andet om, at en symboliker opdager, at den hellige gral ikke er det bæger, som Jesus, siges at have drukket af ved den sidste nadver, men derimod det stamtræ, som Jesus og Maria Magdalena satte i gang efter at de havde giftet sig og fået børn.
En fortolkning, som den katolske kirke ikke deler.
Der er stor debat i forskningsverdenen om det, der fremlægges som videnskabelig fakta i Da Vinci Mysteriet. Der er udgivet bøger om bogen som Cracking The Da Vinci Code og The Guide To The Da Vinci Code, og en gruppe Leonardo Da Vinci-forskere har endog iscenesat en retssag, der skal undersøge bogen.
Kirken har hidtil ikke ønsket at kommentere sagen, men nu tager den til genmæle, og det er én fra den øverste kreds, der er blevet udpeget af Vatikanet til at underminere Dan Browns påstande.
Kardinal Tarcisio Bertone er tidligere mangeårig næstformand i organisationen Forsamlingen for Troens Doktrin, der er en af de mest magtfulde i den katolske kirke. Han er derudover en nær personlig ven af paven. Det er heller ikke utænkeligt, at han er en af favoritterne, når kardinalerne næste gang skal samles i det Sixtinske Kapel for at udpege en ny pave.
Bertone skal stå i spidsen for et seminar som kirken afholder i Genova for at demontere bestselleren, der også beskylder kirken for at have skjult kvindens betydning i kristendom.
»Bogen er alle vegne, og der er en reel risiko for, at folk vil tro på de fabler, som den fortæller,« sagde Bertone. Til næste år vil påstandene om, at Jesus havde et sexliv, nå ud til endnu flere. Bogen er netop nu ved at blive filmatiseret med Tom Hanks i hovedrollen.
Kardinalen har bedt alle katolske boghandlere om at fjerne Dan Browns bog fra hylderne og skammede sig over, at den nogensinde har stået der. Det katolske sygehus, hvor paven netop har været indlagt i 28 dage, har også en boghandel. Her er Dan Browns Da Vinci Mysteriet den bedstsælgende bog og har været det i mere end et år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her