Læsetid: 3 min.

Direktiv kan gøre social dumping til EU-fænomen

Erfaringerne fra de tyske slagterier vækker stigende modstand mod forslag om at liberalisere tjenesteydelser i hele Europa
1. marts 2005

Kapløb mod bunden
Den grænseoverskridende leverance af ’serviceydelser’, som i øjeblikket giver hidsige konflikter om underbetaling og misbrug af polske arbejdere på slagterier i Tyskland, kan blive legal praksis i hele det udvidede EU, hvis det står til Europa-Kommissionen. Et kontroversielt forslag til et nyt ’servicedirektiv’ for EU vil således liberalisere udbuddet af serviceydelser – fra advokatbistand over opskæring af svinekroppe til vinduespudsning – og dermed ifølge kritikerne bane vej for undergravelse af nationale arbejdsmarkedsstandarder i EU.
Den dagsaktuelle strid om den tyske slagteribranche, som også har ramt Danish Crown med koncernens fabrikker i Tyskland, illustrerer, hvad der kan ske. I alt 26.000 tyske slagteriarbejdere siges at have mistet deres job, siden der sidste år blev lempet på reglerne for at købe de ydelser, slageriarbejderne leverer, i de nye, østeuropæiske medlemslande. De tyske slagteriarbejderes fagforbund NGG siger, at der er blevet skabt et nyt »milliardmarked med mafiøse strukturer, løndumpning og moderne slaveri.«
Situationen er et resultat af den aftale, den tyske regering indgik i forbindelse med østudvidelsen i maj 2004. For at beskytte det tyske arbejdsmarked fik man indført en klausul om, at de nye EU-borgere måtte vente op til syv år, før de fik adgang til frit arbejdspladsvalg – men med en undtagelse for tjenesteydelser, hvor der blev en forbedret adgang for østfirmaer til at tilbyde deres service.
En afgørende – i de tyske slagteriarbejderes øjne skæbnesvanger – passage i aftalen var, at serviceudbyderen skal følge kontrol og arbejdsmarkedsregler i oprindelseslandet, ikke i værtslandet hvor arbejdet udføres. Det er ifølge NGG den afgørende forklaring på, at tyske mellemhandlere i samarbejde med polske partnere kan tilbyde slagterier i Tyskland såkaldte kolonne-arbejdere fra Polen, hvis vilkår følger polske standarder og skal overvåges af polske, ikke tyske, myndigheder. Resultatet er på mange slagterier blevet underbetaling, urimeligt lange arbejdsdage, dårlige boligforhold samt snyd, chikanerier og trusler mod de østeuropæiske arbejdere fra deres tyske ’kolonneførere’. Hverken de tyske myndigheder eller de slagterivirksomheder, der køber de polske arbejderes ydelser, har indsigten og ansvaret – det ligger på den anden side af grænsen.
Konsekvensen er – ud over belastningerne for de polske arbejdere – et konkurrencepres på de tyske arbejdere i retning af at acceptere forringelser i deres vilkår. »Et kapløb mod bunden« er det blevet kaldt. Og fyringen af tyske slagteriarbejdere til fordel for polske viser, at presset og konkurrencen er reel.
Denne praksis kan med det foreslåede ny servicedirektiv blive normen i hele EU, hævder kritikere.

Bolkenstein-direktivet
Direktivforslaget er udarbejdet af den tidligere hollandske kommissær for det indre marked, Frits Bolkenstein, og nu overtaget af hans irske efterfølger Charlie McCreevy. Formålet er at skabe øget vækst i Europa ved at give serviceerhvervene ret til at konkurrere frit over de europæiske grænser. En helt ny rapport udarbejdet for Kommissionen af konsulentfirmaet Copenhagen Economics fortæller således, at en sådan liberalisering vil tvinge firmaerne til mere intens konkurrence, produktivitetsstigninger og omkostningsreduktioner til fordel for de europæiske forbrugere, der får serviceydelserne til lavere priser, og til fordel for væksten, der bl.a. vil udmøntes i op til 600.000 nye job i EU.
Et stærkt kontroversielt element i direktivforslaget
er imidlertid, at det overtager ’oprindelsesland-princippet’, som p.t. plager dele af det tyske arbejdsmarked. Og dermed risikoen for ’social dumpning’ og udhuling af arbejdstagerrettigheder, arbejdsmiljø, løn m.m.
I erkendelse af, hvilke problemer aftalen i forbindelse med østudvidelsen har skabt på det tyske arbejdsmarked, er den tyske forbundskansler Gerhard Schröder blevet stedse mere skeptisk over for det ny direktivforslag. Hidtil har Schröders erhvervs- og økonomiminister Wolfgang Clement rost direktivforslaget i høje toner, men regeringschefen gjorde det for nylig klart for kommissionsformand Barroso, at Tyskland har voksende bekymringer over risikoen for social- og løndumpning, knyttet til ’oprindelsesland-princippet’. I forvejen har bl.a. Frankrigs præsident Jacques Chirac meldt sig som stærkt modstander af direktivet, hvorimod Storbritannien og de nye østmedlemmer er klart positive. Rundt om i Europa raser faglige organiationer over forslaget.
Indre markeds-kommissær Charlie McCreevy har efter de seneste udmeldinger forstået, at der er problemer.
»Jeg er klar over, at folk har oprigtige bekymringer, og jeg har været politiker længe nok til at vide, at når folk er bekymrede, skal man lytte til dem,« udtalte McCreevy for nylig til bladet European Voice.
Derfor forventes der ændringer i direktivforslaget, når det kommer til – sikkert ophedet – behandling hos EU's økonomiministre og i Europa-parlamentet i nær fremtid. Hvilke ændringer, herunder om der gøres op med ’oprindelsesland-princippet’, vides ikke.

jsn@informatio@dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu