Læsetid: 3 min.

Dommere har trukket sig fra VL-grupperne

Ministre, departementschefer, borgmestre og andre embedsmænd sidder endnu med i virksomhedernes netværk. Men dommerne er forsvundet fra VL-grupperne. Næsten da
19. marts 2005

NETVÆRK
Trods tidligere kritik for at godkende en dispensation til A.P. Møller, fastholder en enkelt dommer, nemlig vicepræsident i Sø – og Handelsretten, Mette Christensen, sit medlemsskab af VL-gruppe 31.
Professor i offentlig ret kalder medlemsskabet uheldigt. Dommernes tilbagetrækning skete i slutningen af 1990’erne, efter offentlig debat om deres medlemsskab af grupperne.
Blandt andet trak tidligere præsident for Højesteret, Niels Pontoppidan, sig ud af sin gruppe. Også Højesteretsdommer Poul Sørensen trak sig efter tvivl om hans habilitet i en sag om selskabstømning, hvor han sad i VL-gruppe med topfolk fra det anklagede selskab, Satair. I samme periode kom vicepræsident for Sø- og Handelsretten, Mette Christensen, i modvind, da hun som næstformand i Fondsrådet var med til at godkende en dispensation til A.P. Møllergruppen, samtidig med at hun sad i VL-gruppe med chefen for A.P Møller, Jess Søderberg.
Men modsat Poul Sørensen og andre, fastholdt hun sit medlemsskab og sidder stadig i samme VL-gruppe. Professor i offentlig ret ved Aalborg Universitet Claus Haagen Jensen finder dommeres medlemsskab af VL-grupper problematisk, fordi de bør engagere sig i hele samfundet og ikke en bestemt gruppe.

Uheldigt, men ej ulovligt
»Det, at dommere deltager, kan udlægges således, at de identificerer sig med samfundets øverste lag, og det er ikke heldigt,« siger han.
Claus Haagen ser ingen juridiske problemer i, at dommere sidder i VL-grupper, men stiller spørgsmålstegn ved begrundelsen for medlemsskabet. For hvor andre embedsmænd, som for eksempel departementschefer, kan have gavn af at diskutere ledelseserfaringer med andre ledere, gør det sig ikke gældende for dommere, vurderer Claus Haagen:
»Dommere er jo ikke ledere. Så jeg kan ikke se, hvorfor de skal deltage i diskussioner om virksomhedsledelse,« siger han.
Desuden vurderer han, at riskoen for afhængighed og en eventuel mistanke om inhabilitet er mere alvorlig for dommere end for andre embedsmænd.
»Både en dommer og en embedsmand skal overholde habilitetsreglerne, men i dommerhvervet er kravet til habilitet større, fordi dommeren er den sidste, der tager stilling i en sag. Der er ingen instans over den øverste domstol,« siger Haagen.

Dommerens egen sag
Den nuværende præsident for Højesteret, Torben Melchior, mener ikke, det er kritisabelt, at dommere sidder i VL-grupperne, men at deres medlemsskab kan blive et problem, hvis befolkningen opfatter det som problematisk. »Man kan være venner med mange forskellige mennesker, uden at der af den grund går falske lodder i vægtskålen. Bliver man for tæt engageret med nogen, har man habilitetsregler, som dommerne kender og naturligvis overholder. Dommerne skal jo heller ikke ende med at sidde i en osteklokke,« siger Torben Melchior.
Han ville dog ikke selv overveje medlemsskab af en VL-gruppe.
»Det er noget, der øjensynligt rejser en vis debat i befolkningen, så man kan lige så godt lade være. Jeg føler ikke, jeg har noget behov for at sidde i sådan en gruppe,« siger han. Torben Melchior, har ingen kommentarer til Mette Christensens medlemsskab af VL-gruppe 31.
Heller ikke formanden for Dommerforeningen, Henrik Linde, ønsker at forholde sig til Mette Christensens medlemsskab.
»Det er noget, der foregår i kollegernes fritid, og derfor er det noget, de selv må afgøre. Hvis en dommer føler, der er habilitetsproblemer i forhold til medlemsskabet, må den pågældende vige deres sæde i henhold til habilitetsreglerne,« siger han.
Henrik Linde har ikke gjort sig nogen overvejelser om at indgå i en VL-gruppe og føler ikke, at han som dommer har behov for det.

*Læs mere om VL-grupperne og hvem deres medlemmer er på www.dsv-vl.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her