Læsetid: 2 min.

EU-forfatning splitter Frankrigs socialister

Skønt nedstemt som mindretal, vil den stærke opposition mod EU’s forfatningstraktat i det franske socialistparti ikke makke ret. Det indre kælv i partiet nærer den voksende bekymring for et fransk nej ved folkeafstemningen til maj
16. marts 2005

PARTIKRISE
PARIS – Det franske socialistparti, der udgør kernen i oppositionen, risikerer at blive splittet i opløbet til Frankrigs folkeafstemning om EU-forfatningen den 29. maj.
»Stemningen i partiet er forfærdelig, dramatisk, det værste jeg har været med til i de 20 år, jeg har været med i det Socialistiske Parti,« fortæller en tidligere minister og ledende medlem af partiet til The Independent. Partiets leder, François Hollande, der er tilhænger af forfatningen og partiets sandsynlige præsidentkandidat i 2007, blev pebet ud og overdænget med snebolde af socialistiske modstandere af EU-forfatningen og repræsentanter fra den yderste venstrefløj, da han deltog i et politisk massemøde i sidste uge.
Partiets tidligere generalsekretær Henri Emmanuelli, der er modstander af EU-forfatningen, sagde i et radiointerview, at en socialistisk stemme på den nye EU-forfatning ville være en gentagelse af tidligere ’fejltagelser’, som da de socialistiske politikere støttede marskal Pétains samarbejdslinje over for den nazistiske besættelsesmagt i 1940. Hollande og andre socialistiske ledere fordømte disse udtalelser på det skarpeste. Emmanuelli blev til sidst nødt til offentligt at undskylde sammenligningen.
Der er udbrudt åben krig i Socialistpartiet, til trods for at der i december sidste år blev afholdt en afstemning blandt de socialistiske medlemmer, som gav rungende opbakning til den nye EU-forfatning. At partiets venstrefløj og adskillige markante partiledere afviser at tage beslutningen til efterretning, er kommet bag på Hollande og truer med at skabe en permanent splittelse på den franske venstrefløj.
Det stadigt mere uforsonlige skisma i Socialistpartiet truer med at undergrave centrum-højres og centrum-venstres respektive kampagner for at få franskmændene til at stemme ja.
Selv om meningsmålinger viser, at 60 procent er for og 40 procent imod EU-forfatningen, frygter de proeuropæiske politikere fra både højre- og venstrefløjen, at den høje arbejdsløshed, den udbredte følelse af politisk og økonomisk afmatning, splittelsen i Socialistpartiet, og den meget upopulære centrum-højre regering med Jean-Pierre Raffarin i spidsen til sammen kan medføre en betragtelig nedgang i antallet af ja-stemmer.

Vil ikke støtte Chirac
Forfatningen vil effektivisere beslutningsprocessen i EU, oprette en EU-præsidentpost og en udenrigsminister stilling samt inkorporere og udvide de frie markedsprincipper, som blev tiltrådt ved de foregående EU-traktater. Hvis den bliver afvist af et større, stiftende medlem i Europas geografiske hjerte, vil forfatningen være stendød på forhånd, før den skulle være sendt til folkeafstemning i Storbritannien og Danmark.
Den EU-skeptiske højrefløj i Storbritannien beskylder forfatningen for at være et udkast til en socialistisk superstat. Venstrefløjen i det franske socialistparti og den yderste venstrefløj siger derimod, at den nye EU-forfatning er en angelsaksisk konspiration, der sigter på at afmontere ’den kontinentale model’ med dens stærke sociale garantier og offentlige service.
Mange af de mere moderate socialister bryder sig heller ikke om at skulle stemme på en politik, som Jacques Chirac og Jean-Pierre Raffarin står for. Glemt er ikke mareridtet i 2002, hvor de blev nødt til at bakke op om Chirac, fordi den socialistiske kandidat, Lionel Jospin, blev slået ud i første runde af præsidentvalget, hvilket kun efterlod den xenofobiske og højreradikale Jean-Marie Le Pen som alternativ.
Modstandere af den europæiske forfatning findes også på den franske højrefløj og hos centrum-højre. De støtter sig ikke mindst til ’suverænitets’-argumentet, der er velkendt i Storbritannien og Danmark, og spiller delvist på franskmændenes udbredte frygt for et fremtidigt tyrkisk medlemskab af EU.

© Independent og Information

*Oversat af Steen Lindorf Jensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her