Læsetid: 2 min.

De fandens mænd

9. marts 2005

Fanden tage de kællingers forbandede mænd. Sådan kan man ikke fortænke Anders Fogh Rasmussen i at hvisle. På den måned, der er gået siden valget, har fire kvindelige ministres ægtefæller kastet latterlighedens skær over statsministeren.
• Først kirkeminister Tove Fergos præstemand, som hun havde bevilget lønforhøjelse. Han blev så harm over vælgerdommen over hustruen, at han offentligt bebudede hendes afgang – en beslutning, hun nægtede at kommentere, før statsministeren førte den ud i livet.
• Dernæst familie- og forbrugerminister Henriette Kjærs mand, som med sit ufinansierede familieforbrug udløste to domme over ministeren – og dermed hendes fald.
• Sidenhen udviklingsminister Ulla Tørnæs’ storsvineavlende ægtefælle, som med ulovlig beskæftigelse af udenlandsk arbejdskraft pustede ilde lugt ind over familienavnet og regeringen, hvad Fogh indtil videre er veget tilbage fra at drage konsekvensen af.

Og nu altså – af alle – den folkekære miljøminister Hedegaards mand, Jacob Andersen, om hvem det bør oplyses, at han 1987-92 var en skattet medarbejder ved dette blad. Han har ikke villet rette ind efter VK-toppen. I deres regeringsgrundlag fra februar skrev Fogh & Bendtsen: »Regeringen ønsker at skabe størst mulig åbenhed omkring ministres personlige økonomiske interesser. Samtlige regeringens ministre vil derfor skulle udfylde et oplysningsskema…« »Besvarelserne bliver gjort tilgængelige på Statsministeriets hjemmeside.«
I Foghs strikse ottepunkts-skema har Connie Hedegaard ikke udfyldt de tre felter om ægtefællens »lønnede hverv«, »selvstændige indtægtsgivende virksomhed« og »selskabsinteresser«. Begrundelse:
»Han finder det principielt forkert at bede ham om de nævnte oplysninger, fordi han er gift med mig. Det er mig og ikke ham, der er valgt til offentligt embede, hvorfor han ikke mener, at han i særlig grad er forpligtet til at offentliggøre div. private oplysninger om tillidshverv, økonomiske forhold m.v.«
Connie Hedegaard oplyser dog, at hendes mands »firma Dansk Kommunikation naturligvis er registreret hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen«.

Men ups! Det er firmaet alligevel ikke. Som én-mands står det i Det Centrale Virksomheds Register, hvor oplysningerne er mere magre.
»Jeg beklager fejlen«, måtte Hedegaard indlede en pressemeddelelse, hun givetvis gerne var foruden. Mandens principielle standpunkt rokker fejlen ikke ved, tilføjer hun.
Og værsgo! Debatten kan køre i alle landets hjem: Hvor meget skal man rykke ud med, fordi ens ægtefælle er politiker? I dagens avis stempler Venstres retsordfører Birthe Rønn Hornbech hele Foghs skema som »dybt skadeligt for folkestyret«.
Men dermed undsiger Rønn Hornbech jo Foghs regeringsgrundlag. Ligesom minister Hedegaard nu gør det. Man kan modsat spørge: I et land, der priser åbenhed, hvad er det da ved indtægter, der er så dyrebart, at de skal holdes som en hemmelighed, selv om deres udspring kan påvirke en ministers dømmekraft?

dr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her