Læsetid: 2 min.

FE søger spioner

To eksperter i international politik undrer sig over den måde, hvorpå Forsvarets Efterretningstjeneste søger nye spioner
15. marts 2005

Forsvar
Hvis du taler farsi og har en bred viden om international politik og derudover også besidder både selvironi og humor, skulle du måske overveje at søge en stilling som spion i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).
I søndags indrykkede Forsvarets Efterretningstjeneste en annonce i Politiken, hvor de søger såkaldte ’indhentere’.
I forsvaret bruger man ikke termen spion, men seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Bjørn Møller vurderer, at stillingsbeskrivelsen svarer til det, almindelige mennesker forstår ved en spion:
»Så vidt jeg kan se dækker stillingen over skæg-og-blå briller-spioner, som så er underbetalt på det groveste,« siger Bjørn Møller.
I stillingsopslaget efterlyses der en række mænd og kvinder, som skal indhente informationer om terrorisme, masseødelæggelsesvåben og andre trusler mod Danmark og danske interesser som et led i FEs arbejde mod international terror.

280.000 i årsløn
Derudover skal ansøgere være parate til at tage ansvaret for andres liv, være sociale og udadvendte, berejste og indforståede med at opholde sig i udlandet i længere perioder isoleret fra venner og familie. Og så er det en fordel, hvis ansøgeren taler arabisk, farsi, dari eller pushto.
For alle talenterne vil en kommende agent modtage ca. 280.000 kr. årligt:
»Det er ikke ret meget, hvis man skal have ansvar for andres liv og i øvrigt skal have ekstraordinære kvaliteter og tale et specielt sprog. De kvalifikationer lægger jo op til en helt anden lønramme, men det kan selvfølgelig være, at der følger en Porsche og ’license to kill’ med,« siger Bjørn Møller, der er meget forundret over annoncen. Han havde forventet, at FE ville headhunte folk til den type stillinger.
Da lønnen er så relativt beskeden, og da der stilles store krav om sprogkundskaber, vurderer Bjørn Møller, at der meget vel kan være tale om, at Forsvaret ønsker at ansætte andengenerationsindvandrere:

Ren James Bond
»Folk, der er pæredanske, og som har lært pushto, får man ikke for 280.000 om året,« siger han.
En kollega ved DIIS, Thomas Mandrup, studsede også, da han så opslaget:
»Hvis jeg skulle nævne en person, der passede ind, ville jeg sige Sean Connery, som én, der både er fysisk kapabel og har humor og selvironi og har en bred viden generelt. Stillingsopslaget er skrevet som en drejebog til James Bond,« lyder det fra Thomas Mandrup, der også mener, at det helt oplagt er andengenerationsindvandrere, som Forsvarets Efterretningstjeneste håber på at tiltrække.
Presseofficer i Forsvarets Efterretningstjeneste, Ole Toft, ønsker ikke at svare på spørgsmål om stillingsopslaget:
»Det taler for sig selv,« siger han.

*Interesserede kan finde opslaget på: http://forsvaret.dk/FE/job i FE/

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her