Læsetid: 2 min.

Greenpeace klager over GMO-afgørelse

En uklarhed i loven om genmanipulerede fødevarer (GMO) har ført til, at Greenpeace klager over, at Plantedirektoratet tolker GMO-loven, så der tillades højere grænseværdier for GMO i f.eks. dyrefoder
2. marts 2005

Genmanipulation
Miljøorganisationen Greenpeace klager nu til statsadvokaten over en afgørelse truffet af politiet. I juni indgav Greenpeace en politianmeldelse i en sag om GMO-forurenet foder. Holstebro Politi tog sig af sagen, men de indstiller nu efterforskningen ved at henvise til Plantedirektoratets afgørelse om, at GMO-mærkningsloven bliver overholdt.
Greenpeace er således uenig i den måde Plantedirektoratet fortolker reglerne på. SF’s fødevarer ordfører er helt på linje med Greenpeace.
Sagen begyndte, fordi miljøorganisationen havde fundet genmanipuleret materiale i indtil flere foderstoffer, som ellers var mærket som fri for GMO hos foderfirmaet DLG (Dansk Landbrugs Grovvareselskab). Greenpeace påviste GMO på langt over grænseværdien på 0,9 procent – faktisk helt op til 50 procent – i nogle af de ingredienser som foderstofferne indeholder.
Plantedirektoratets egne undersøgelser viser også, at de enkelte ingredienser har en højere grænseværdi end 0,9 procent, men at det samlede foderstof ikke har en GMO-værdi på over 0,9 procent. EU-forordningen om GMO lyder på: »at GMO ikke overstiger 0,9 procent af foderstoffet eller af hvert af de foderstoffer, som det består af, forudsat at forekomsten heraf er utilsigtet eller teknisk uundgåelig«.

Overtræder egne regler
Greenpeace mener Plantedirektoratet faktisk overtræder reglerne i EU-forordningen.
»Vi mener, at Plantedirektoratet fuldstændig ignorerer den lovgivning, der er lavet på området. Det er et stort problem, at en dansk myndighed overtræder sine egne regler,« siger Dan Belusa, som er GMO-talsmand hos Greenpeace.
Én af dem, som har været med til at lovgive på området, er SF’s fødevarerordfører Kristen Touborg. Han er enig med Greenpeace i deres fortolkning og er medunderskriver af den klage, der er indgivet til statsadvokaten.
»Jeg mener, at loven skal fortolkes på den måde, at det er hver enkelt ingrediens, der ikke må indeholde mere end 0,9 procent GMO,« siger Kristen Touborg.
Han har også en personlig interesse i, at der på dette område er klare retningslinjer, da han selv er svineproducent i Lemvig, og har købt DLG’s såkaldte non-GMO foderstoffer til sine grise.

Kræver præcisere lov
»Det er gået helt skævt hvis Plantedirektoratet tolker loven på en anden måde end os, som har siddet og været med til at lave loven,« siger han.
Plantedirektoratet, som er den danske myndighed, der har ansvar for, at GMO-mærkningsloven overholdes, kalder det en »umådelig vanskelig situation«.
»Greenpeace tolker reglerne på en anden måde, end vi gør. Vi kan kun relatere det til en grænseværdi på den samlede blanding, og ikke for hver enkel ingrediens,« siger Jens Litske Petersen, som er specialkonsulent hos Plantedirektoratets sektor for foder og gødning.
»I de her tilfælde er vi nødt til at regne 0,9 procent- grænsen på basis af den samlede foderblanding og ikke på basis af hvert enkelt komponent i blandingen. Det er den eneste måde, vi kan læse reglerne på,« siger han og henviser til, at de har diskuteret deres tolkning med fødevarestyrelsen.
»Vi er blevet enige om, at det er den rigtige måde at tolke reglerne på. Og vi har ikke fået at vide, at vi har gjort det forkert,« siger Jens Litske Petersen.
Han mener, at »lovgivningen er uklar, og at det langsomt er ved at gå op for de andre EU-lande.«
Kristen Touborg er overrasket over Plantedirektoratets udmelding.
»Hvis ikke det er klart for alle parter, må vi jo lave en bekendtgørelse, så vi kan præcisere lovgivning,« siger SF’eren, som selv har været med til at udforme GMO-lovgivningen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her