Læsetid: 3 min.

Hip hop-massakren

Rap-stjernen 50 Cent og hans makker the Game sluttede fred i denne uge efter et skyderi i februar. En skam at de skyder lige så elendigt, som de rapper
12. marts 2005

NEW YORK
I de tidligere 90’ere skrev jeg som musikredaktør på det lille Århus-blad Agenda, at hip hop forlængst havde taget over som den mest spændende legeplads for tidens banebrydende kunstnere. Rap havde overtaget rockens plads som den politiske spydspids for social forandring i USA og var det udtryk, som unge over hele verden følte sig mest hjemme i.
Om det var Niggas With Attitude (NWA), De La Soul, A Tribe Called Quest, Run DMC eller Public Enemy, havde de en vild eksperimenteren med rytmer, spyttende rim og politisk bevidsthed til fælles. Om at vokse op i en ghetto, hvor loven var junglens, og unge sorte så sig omringet af et samfund, der var hamrende ligeglade med, og om de levede eller døde.
Ice Cube hylede på sit første solo-album, AmeriKKKa’s Most Wanted fra 1988, at for unge sorte var der kun et at gøre, sluk for radioens lort – og køb nogle hjemme-mixede kassettebånd med det nyeste shit:

Tune in to the radio listen for a minute
Yo G stick a funky tape in it
Cause all the radio do is gangle
That R&B love triangle
If you’re out there kicking it with the brothers
You don’t care about lovers
You wanna hear a young nigga on the mic
Going buck wild
Throwing and flowing and showing new styles
That’s where I’m coming from
Reality that’s what they’re running from
So if you’re down with Ice Cube let me know that
you know
Yo turn off the radio

Da jeg skrev lovordene om hip hoppen, spekulerede jeg på, hvor længe der ville gå, inden jeg fortrød dem. Det skete, om ikke før, så i hvert fald i denne uge, hvor hip hop stjernen 50 Cent og hans makker the Game sluttede fred ved en pressekonference onsdag i New York, efter et skyderi i februar foran hip hop radiostationen Hot 97.

Under et live interview 28. februar erklærede 50 Cent, at rapperen the Game var smidt ud af hans gruppe G-Unit, fordi han havde holdt med en anden rapper, som 50 Cent var uvenner med. Da nyheden nåede ud til de tos slæng af under-rappere, enhver hip hop-stjerne har med alle steder, dels til beskyttelse, dels til at feste med, skød et formodet medlem af the Games gruppe mod 50 Cents slæng. En blev ramt, men ikke 50 Cent, og det var ikke alvorligt. Ærgreligt nok.
Jeg ved ikke hvem, der myrdede Tupac Shakur, Biggie Smalls eller senest Jam Master Jay fra legendariske Run DMC, deres mordere er aldrig fundet. Men istedet for at plaffe de dybt talentfulde og stilskabende, burde de have kendt deres besøgelsestid og være dukket op her i New York den 28. februar. Så kunne vi måske have undgået ugens pressekonference, hvor 50 Cent og the Game sagde undskyld til hinanden, talte om følelser donerede 250.000 dollar til Harlem Drengekor. Og så havde vi haft en rigtig hip hop-massakre, ikke den dovne øl, der er 50 Cents nye album, The Massacre.
Fik jeg sagt, at albummet, hvor the Game medvirker og har del i fortjenesten, udkom i sidste uge, seks dage før pressekonference og fred? (www.50cent.com for dybere indsigt...)
Musikritikerne har hadet den over en kam, eksempelvis for raplyrik på niveauet »The dancefloor was hot like a tea pot«, og dens indhold af selvforherligende pral og skryden over at have de bedste, smarteste og dyreste kvinder, biler, juveler, huse, og de farligste skydere og flest kugler (sic).
The Massacre topper alligevel hitlisterne over hele USA og spilles i »heavy rotation« i radioen, efter mine beregninger er det mindst tre gange i timen døgnet rundt.
Nu om dage er blækket knapt tørt på kontrakten (og »forretningerne« på gaden i Queens knapt droppet, som i 50 Cents tilfælde), før rapperne kører sig selv til Oscar-uddeling i en Cadillac Escalade med Madonna på bagsædet og en sponsoraftale slæbende efter sig som tomme øldåser på snor. Ugen efter sælger de Pepsi og Nokia og Budweiser med musikken i baggrunden, lige midt i prime time, hvor rigtige hip hop fans tilfældigvis ser tv...
Så vi må følge Ice Cubes råd fra hip hoppens ungdom, sluk – vi kan ikke holde ud at se den voksen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her