Læsetid: 3 min.

Hver tredje indvandrer for lov mod utroskab

Knap hver tredje indvandrer mener, at utroskab bør straffes ved lov. Det Islamiske Trossamfund bakker op, mens integrationskonsulent og kvinderettighedsforkæmper tager stærkt afstand
16. marts 2005

Ægteskab
Sex med andre end din ægtefælle skal straffes ved lov. Det mener knap hver tredje med flygtninge- eller indvandrerbaggrund. I en undersøgelse udarbejdet af Catinét Research svarer 30,8 procent af de 1.007 adspurgte flygtninge/indvandrere, at de enten er meget enige eller enige i, at utroskab under ægteskab bør være strafbart ved lov.
Den holdning bakkes op af Det Islamiske Trossamfund i Danmark.
»Jeg vil meget gerne have, at utroskab kan straffes ved lov, for det kunne være med til få dem, der er utro, til at tænke sig om. Det er et godt signal at sende,« siger trossamfundets talsmand, Kasem Said Ahmad.
Undersøgelsen viser ikke, hvordan indvandrere mener utroskab skal straffes – blot at det skal ske ved lov.
Selv om Kasem Said Ahmad også går ind for at domstolene bør kunne afsige dom over utro ægtefæller, så mener han, at skilsmisse er den værste straf.
»Hvis man er utro, bør man blive skilt. For hvis man kan finde på at være utro, kan man også finde på at svigte på andre områder,« siger han.
Kasem Said Ahmad tvivler dog på, at det er realistisk at gøre utroskab strafbart i Danmark.
»Her sætter man sin personlige frihed så højt, at man er villig til at ofre sin mand eller kone,« siger han.
Undersøgelsen viser, at tilslutningen til at straffe utroskab er størst blandt somaliere. Her går 49 procent ind for at kriminalisere sidespring.
Formanden for Det Somaliske Netværk, Mohamed Gelle, er ikke overrasket over holdningen i en nytilkommen flygtningegruppe som den somaliske: »Jo længere man har været i landet, desto mere kommer ens holdninger til at svare overens med det øvrige samfund. Det er et spørgsmål om tid,« siger han.
Mohamed Gelle efterlyser en tilsvarende undersøgelse blandt etniske danskere, fordi han mener, det er svært at sige noget om tallene uden et sammenligningsgrundlag.
Etnisk konsulent, Manu Sareen, er heller ikke overrasket over undersøgelsens resultater. Han påpeger, at problemet er særligt udtalt i økonomisk dårligt stillede familier.
»Det er meget vigtigt, at denne holdning kommer frem og bliver diskuteret, men jeg er glad for, at tallet trods alt ikke er højere. Det er et typisk underklassefænomen, hvor nogle familier lever i isolation og i et vakuum af nostalgi og med forestillingen om, at tingene var meget bedre i hjemlandet,« siger han.
Og netop den isolation gør nogle indvandrere meget modtagelige for religiøse overhoveders opfordring til at tage afstand fra vestlige værdier, mener Manu Sareen.
»Når imamer støtter, at utroskab skal kunne straffes ved lov, eller at kvinder ikke må klæde sig udfordrende eller bruge parfume, så er det mere end uheldigt. Det passer nemlig som fod i hose, når man befinder sig i det vakuum og skal have legaliseret sin sociale nedtur,« siger han.
Manu Sareen pointerer, at enhver har ret til at mene sit, men at det er uheldigt, hvis det betyder, at man sætter religion over lovgivningen.
»Målet må være, at vi alle bliver lige borgere og ikke får et klassesamfund. Det handler om oplysning og atter oplysning, og derfor er det udmærket, at regeringen har igangsat en informationskampagne rettet mod etniske kvinder,« siger han.
Koordinator for Kampagnen for Iranske Kvinders Rettigheder, IKIR, Nahid Riazi, tager strækt afstand fra holdningen om, at staten skal blande sig i sager om utroskab.
»Gudskelov er holdningen mere afslappet i Danmark end i mange muslimske lande. Jeg ved godt, at mange danskere også mener, at utroskab er forkert, men menneskers seksuelle forhold er deres egen sag,« siger hun.

Risiko for selvtægt
Nahid Riazi mener, at undersøgelsen peger på et stort problem, fordi holdningen i yderste konsekvens kan føre til, at indvandrere griber til selvtægt.
»Jeg frygter, at nogle af de æresdrab, der finder sted, er udtryk for en holdning om, at straffen for sex uden for ægteskabet ikke er hård nok, og at man derfor selv må tage sagen i egen hånd,« siger hun.
Hos Indre Mission, der ofte beskrives som en fundamentalistisk kristen retning, henviser man til, at troskab er en del af de ti bud. Alligevel mener formanden for det kristne trossamfund, Christian Poulsen, ikke, at statslig indblanding hører hjemme i spørgsmålet om utroskab.
»Det er et forhold mellem det enkelte ægtepar og et spørgsmål om samvittighed i forholdet til gud. Vi tager afstand fra utroskab, men det er altså et moral kodeks mellem mennesker, som staten ikke skal blande sig i,« siger han.

FAKTA
*Indvandreres holdning til utroskab

Catinét Research har spurgt 1.007 flygtninge/indvandrere:
Er du enig eller uenig i, at utroskab under ægteskab bør være strafbart ved lov?

Meget enig13,7 pct.
Enig17,1 pct.
Hverken enig eller uenig9,4 pct.
Uenig19,1 pct.
Meget uenig28,8 pct.
Ved ikke/vil ikke svare11,9 pct.

Copyright Catinét Research

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her