Læsetid: 2 min.

Integrationskonsulent advarer om tabte unge

Hvis ikke der bliver gjort mere for at hjælpe utilpassede unge på ret køl, frygter integrationskonsulent Ahmet Demir, at vi i Danmark vil få store problemer med unge, der står uden for samfundet
3. marts 2005

Integration II
Hvis ikke de ansvarlige voksne snart vågner op og griber fat i de utilpassede unge – indvandrere såvel som etniske danskere – risikerer man, at komme til at opleve situation, hvor de unge danner deres egne aggressive subkulturer, som er i opposition til resten samfundet.
»Hvis ikke vi stopper marginaliseringsprocessen, frygter jeg, at der dannes aggressive subkulturer baseret på en opsplitning mellem dem og os,« siger Ahmet Demir og fortæller, at han oplever eksempler på anden generationsindvandrere, der mere eller mindre dropper ud af skolen i syvende klasse, fordi der ikke er plads til dem i en almindelig folkeskole.
Ahmet Demir er leder af det socialpædagogiske projekt, Blæksprutten, i Hvidovre, hvor han arbejder med drenge i alderen 13 til 16 år, der har problemer med at indgå i en normal skoleklasse, og ofte har de også store konflikter med familien.
Selv om situationen i Danmark ikke helt kan sammenlignes med forholdene i den franske film Hadet fra 1995, som for tiden bliver vist under den flerkulturelle filmfestival, Salaam.dk, ser Ahmet Demir tegn på, at udviklingen går den forkerte vej i Danmark.

Forældre skal inddrages
Som eksempler på en kedelig udvikling nævner han, at stadigt flere unge anbringes uden for hjemmet, og flere og flere unge bliver sendt i specialundervisning.
Et af de store problemer er ifølge Ahmet Demir, at lærere og pædagoger ofte tror, at de kan løse problemerne alene. Men uden forældrenes opbakning, lykkedes det ifølge Ahmet Demir ikke at få de unge på ret køl.
»Der mangler krav og initiativer rettet mod forældrene,« siger han.
Til gengæld oplever han en stor interesse fra indvandrerforældre i at få hjælp til at tackle deres børn.
»Forældrene indrømmer selv, at de har brug for hjælp,« siger Ahmet Demir.
Han kræver altid selv, at forældrene bliver inddraget, når han skal arbejde med en dreng.
Det, der ofte går galt i arbejdet med utilpassede unge, er, ifølge Ahmet Demir, at der bliver givet for uklare signaler og stillet for få krav.
»Man skal sørge for præcisere sine forventninger og krav. Uklare signaler er kun med til at forvirre dem,« siger Ahmet Demir.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu