Læsetid: 3 min.

En joker kom på banen

Nicolas Fischer har meldt sig som ny S-formandskandidat. Den 53-årige SAS-funktionær savner visionære debatter i et samlet socialdemokrati i stedet for politisk snik-snak i fløjene
1. marts 2005

S hva’ SÅ?
Hvis Nicolas Eugene Fischer skulle gå hen og blive Socialdemokraternes nye formand, er hans fornemste opgave at sikre, at partiets fløje ikke bekæmper hinanden, mener den 53-årige funktionær i SAS.
Nicolas Fischer er endnu ikke officiel kandidat, da han endnu mangler en kreds, som bakker op om ham. Hans kreds på Østerbro bakker i forvejen op om Helle Thorning-Schmidt.
»Jeg havde håbet på, at vi fik nogle formandskandidater, som havde deres fokus på fornyelse og nytænkning. Vi skal være et samlet parti, som har en åben og ærlig debat. Uanset hvilket synspunkt man har, så er det vigtigt, at vi arbejder mod samme mål, selv om vi har delte meninger. Vi skal til at være det parti, der sætter dagsordenen igen,« siger Nicolas Fischer, som understreger, at det er en kæmpe fordel, at han står helt uden for fløjkrigene. Han er ikke medlem af folketingsgruppen og har heller ikke været aktiv i sit parti gennem de seneste år.
Nicolas Fischer mener, at Socialdemokraterne skal koncentrere sig om at blive et dagsordensættende parti. Det med at opponere, det skal der ikke bruges tid på.
»Det skal ikke være Socialdemokraternes opgave at holde øje med, at regeringen gennemfører, hvad den lover. Det er befolkningens opgave. Vi skal ikke være et oppositionsparti, for det giver os ikke noget,« siger han.

Lal og snik-snak
Nicolas Fischers vigtigste politiske dagsorden er at sætte nogle deadlines for, hvornår de her mål skal realiseres.
»Vores politik skal ikke bare være en hel masse punkter i et program. Det handler om, at vi skal være mere ’forretningsagtige’ og sætte os en tidsramme for, hvornår tingene skal gennemføres. Om det så tager fem eller 10 år, så er det fint nok, så længe vi har et klart mål,« siger han.
Nicolas Fischer er træt af lallende udmeldinger, der ikke har noget reelt indhold.
»Jeg mangler klokkeklare holdninger til f.eks. Irak-krigen – jeg er meget træt af politisk snik-snak,« siger Fischer.
Han mener, at staten har en større opgave end den har påtaget sig hidtil. Og at staten skal være lidt mere ansvarlig over for de 800.000 udstødte, som ikke er en del af arbejdsmarkedet. Man kan godt sætte beskæftigelsen i gang, hvis man prioriterer at renovere sygehusene og får folkeskolen op på det niveau, der kræves. Men aktivering er ikke en løsning, man skal sætte aktiviteter i gang, som har nytteværdi, mener han. »I Danmark aktiverer vi folk uden noget formål. De bliver aktiveret ud i arbejdsløshed – og det er en uværdig måde at behandle folk på. Jeg savner konkrete tiltag og projekter, som borgerne kan få gavn af,« siger han.

Ikke EU-modstander
Fischer er ikke imod EU, men er skeptisk. Han er for Europa og samarbejde. Men måden, man har bygget det op på, er en fejl, mener Nicolas Fischer.
»Der er for lidt demokrati, for mange skandaler, for stor lukkethed og for stort embedsværk. Der kan sagtens komme noget godt ud af det, bare ikke på den måde, der er gjort hidtil,« siger Nicolas Fischer. Hele EU-projektet har man solgt i små bidder. Og det er på tide, at vi får en gennemgribende debat om EU – hvad er det for et projekt, vil vi overhovedet have det og på hvilke præmisser, mener han. Til spørgsmålet om hvem Socialdemokraterne skal appellere til, hvis det er Nicolas Fischer, der skal bestemme, så skal de være et parti for alle dem, som går ind for et stærkt velfærdssamfund. Det skal være for både de rige, middelrige, arbejderne og de udstødte, som er tjent med et solidt velfærdssamfund. Altså alle.

FAKTA
Blå bog for Nicolas E. Fischer
• Født i Paris af ungarske forældre
• Opvokset på landet i Uruguay, Chile og Brasilien
• I 1974 kom han til Danmark, hvor han tjente til studierne på Landbohøjskolen ved at slæbe pakker i Københavns Lufthavn
• Fischer er et speciale fra at kunne kalde sig agronom
• I 1979 begyndte han at arbejde i SAS. I 1995 blev han formand for Lufthavnsfunktionærerne i SAS
• Fischer bor på Østerbro og har tre voksne børn med ægtefællen Ragnhild Fischer, som han mødte i kibbutz i Israel

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu