Læsetid: 3 min.

Jordens fordeling under Himalayas nedsmeltning

Planetens fem udfor-dringer – adskilt i den ene galakse, sammenhørende i den anden
18. marts 2005

FRIE ORD
I dag slutter i London en rundbordssamtale mellem klodens 20 mest energiforbrugende lande om fattigdoms- og sygdomskatastrofen i Afrika og de allerede begyndende klimaforandringer i hele verden. At de sidste har udsigt til at blive en katastrofe, understreger Verdensnaturfonden ved at henlede opmærksomheden på, at Himalaya som følge af den menneskeskabte opvarmning af planeten er under hurtig nedsmeltning: Gletscherne på Jordens tag trækker sig tilbage med nu en hastighed på 10-15 meter om året. Tilbagetrækningen medfører i første omgang floders, søers og bassiners oversvømmelse, i næste omgang udtørring. Himalayas gletschere leverer forsyningen til syv af Asiens største floder og skal året rundt ellers sikre vandet til hundredevis af millioner mennesker i det indiske subkontinent og Kina.
På konkurrencedygtig forkant med den økonomiske vækst ved globalisering og internationalisering må straks gøres opmærksom på, at den samme menneskelige naturforbrugende opvarmning af vores lille klode i ga-laksen er årsag til, at også vores egen miljøminister, Connie Hedegaard, allerede i efteråret udsendte sin opsigtsvækkende pjece til alle danske kommuner og alle danske mennesker under titlen »Tilpasning til fremtidens klima«. I tilpas skånsomme formuleringer forklarer Hedegaards pjece, at da vandstanden i hvert fald stiger med mindst en halv meter – under højvande og i storme og orkaner (som der kommer endnu flere af) stiger den dog med mange gange flere meter – skal vi nu indstille os på dels at tegne Danmarkskortet om på grund af kysternes tilbagetrækning og dels at diskutere, hvilke sommerhuse og campingpladser vi vil prøve at redde ved mere eller mindre gigantisk dige- og kloakbyggeri.
Så opsigtsvækkende var pjecen, at den naturligvis in-gen rolle spillede under den just overståede valgkamp.

Det sande fremskridt
Informations Forlag har lige udsendt tidligere Verdensbank-medarbejder Noreena Hertz’ redegørelse Den tavse magtovertagelse – Global kapitalisme og demokratiets død for de globaliserede, multinationale, hovedsageligt fremmedkapital-ejede selskabers definition af verdens politi-ske udvikling. For alle demokratiske vælgere og deres politikere er i dag pisket til at gøre sig og deres lande så tiltrækkende som muligt for disse selskabers investeringer for at sikre livets mening: Den Ubegrænsede Økonomiske Vækst i Forbrug af Naturens Materialer. Også kaldet Fremskridtet.
Omkostningen ved denne formidable udvikling i magt over naturen, som nu også Irak nyder godt af, er imidlertid netop den demokratiske debats vanskeligheder ved at sætte ellers opsigtsvækkende kendsgerninger som tilbagetrækningen af Himalayas gletschere og Danmarks kyststrækninger på dagsordenen.
De harmonerer ikke med forudsætningen for den globalt sejrende socialdemokratistiske økonomi og livsstil, hvad enten den er erklæret venstreorienteret eller borgerlig, nemlig forestillingen om Den Ubegrænsede Økonomiske Vækst i Forbrug af Naturens Materialer – og hvad er da livets mening for en moderne demokrat og vælger?
En vækstbegrænsende kendsgerning synes dog at trænge igennem fremskridtsreligiøsiteten: Arbejdspladser i fremstillingsindustrien synes for vores vedkommende, verdensbefolkningens mest naturforbrugende sjettedel, også at være under direkte tilbagetrækning! Hvad robotiseringen ikke overtager, beslaglægger nu i stigende grad over- og middelklassen i de øvrige fem sjettedele, som ellers har måttet nøjes med 15 pct. af menneskehedens samlede økonomiske forbrug af naturen.
»Kina støvsuger verden for råstoffer og skrot,« lød en overskrift i Information den 3. marts. Det betyder dels, at generaldirektør Robin Chater fra Sammenslutningen af Europæiske Arbejdsgivere konstaterer, »at verden mangler råstoffer«. Så længe vores sjettedel endnu bruger så uforholdmæssigt kolossalt meget af den. Dels at vi selv mangler arbejdspladser, så Pia Kjærsgaard nu maner til stort nationalt kompromis om beskæftigelsen og selv den såkaldte ’Velfærdskommission’ forudser stigende ulighed, og selv beskæftigelsesministeren frygter det to-delte samfund – netop som følge af den økonomiske vækst!
Hvor adskilte de fire udfordringer end behandles, også i aviserne, (1) udstødelsen fra samfundsanerkendt arbejde, (2) ulighederne i verden, (3) overforbruget og ødelæggelsen af naturens materialer, (4) demokratiets forfald, kan de dog sammenfattes under den femte udfordring: Hvad skal vi leve af og hvordan, når forudsætningen ikke er Den Ubegrænsede Økonomiske Vækst i Forbrug af Naturens Materialer men tværtimod Jordens grænser? Man kunne også kalde det spørgsmålet om det sande fremskridt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her