Læsetid: 4 min.

Kokain har indtaget Europa

Verdens andetstørste marked for kokain er nu Europa, og Danmark tager godt fra, viser EU-rapport
23. marts 2005

Skuespilleren Robert Hansen gjorde det. Økonomiminister Bendt Bendtsens søn gjorde det. Og mange flere danskere er i lighed med de to blevet meget glade for at bruge kokain.
»Kokain er modestoffet nu,« siger Ole Wagner, chef for Københavns Politis narkoafdeling.
»Vi kan se det på de seneste store narkotikasager med salg og indsmugling, hvor vi kan konstatere, at både kokain og ecstacy er langt fremme. Europa er nu blevet verdens andetstørste marked for kokain – kun overgået af USA.«
Samtidig er personkredsen, der sættes i forbindelse med illegale stoffer, nu blevet markant anderledes.
»Vi støder på folk, vi ikke er stødt på før – groft sagt børn fra gode hjem, der involverer sig i narkohandel,« siger Ole Wagner.
Mange af dem får et chok, når de bliver konfronteret med politiet eksempelvis på de diskoteker i København, som Ole Wagners folk holder øje med.
»Mange ved jo godt, at det, de gør, er illegalt, men de bliver rystede over sanktionen. For i dag skal al salg af illegale rusmidler i princippet straffes med frihedsberøvelse.«

Danmark godt med
Tendensen findes ikke bare i Danmark men er den samme i store dele af Europa.
Det viser den seneste årsrapport fra Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug (EONN), der overvåger og analyserer udviklingen på narkoområdet ved f.eks. at se på tallene for antal politibeslaglæggelser af illegale stoffer, efterspørgsel efter misbrugsbehandling, skadestuerapporter og resultater af obduktioner af døde.
Her fremhæves både kokain, amfetamin og ecstacy som den helt nye klare tendens på det europæiske narkomarked. Og Danmark følger ifølge EONN godt med. Vi ligger nemlig i front, når det gælder voksnes nylige brug af amfetamin, som er højere end gennemsnittet for resten af EU.
Derimod er Holland i front, når det gælder brug af ecstacy blandt voksne.
Hvad angår unge, så er deres kokainbrug steget konstant i store dele af EU, siger EONN og nævner her specielt Storbritannien efterfulgt i mindre grad af Danmark, Tyskland, Holland og Spanien.
Det har man også bidt mærke i hos Sundhedsstyrelsen, der indrapporterer til EONN. Her hedder det i rapporten fra 2004, at »der er der sket en stigning i brugen af illegale stoffer i Danmark. Stigningen omfatter især brug af hash, og til dels de central-stimulerende stoffer, som amfetamin, kokain og ecstacy. Flere unge eksperimenterer nu med disse stoffer.«
På samme måde viser den nye MULD-rapport (Monitorering af Unges Livsstil og Dagligdag, red.), der er et samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse, at en stor del af de unge danskere mellem 16 og 20 år har prøvet illegale stoffer, og at andelen, der har prøvet stoffer, stiger markant med alderen. Hash er fortsat det mest udbredte stof blandt de unge. Ifølge MULD-rapporten er brugen af illegale stoffer blandt unge stabiliseret, men ligger stadig i både Danmark og resten af Vesteuropa på »et historisk højt niveau.«

Nytænkning skal til
I det hele taget står Danmark over for et stofproblem af en vis størrelse, siger EONN.
For vi har en højere andel af såkaldt problematiske stofbrugere i forhold til EU-gennemsnittet.
EONN skønner, at der i Danmark er seks til 10 tilfælde pr. 1.000 indbyggere i den erhvervsaktive alder (15-64 år), mens gennemsnittet i EU ligger på mellem to og 10 tilfælde pr. 1.000 indbyggere.
At der kommer nye stoffer ind på markedet og dermed opstår nye misbrugsproblematikker, har nogle lande allerede taget konsekvensen af. F.eks. har både Sverige og Ungarn gennem uafhængige ekspertudvalg evalueret sin lovgivning på narko-området for at se, om den stadig virkede hensigtsmæssigt. I andre lande – f.eks. Østrig og Storbritannien – behandler og rådgiver man stofmisbrugerne og justerer tilbudene, så de passer til de nye brugere og giver de professionelle efteruddannelse.
Og i EONN overvejer man fælleseuropæiske definitioner af narkomisbrug om, så de passer til forandringerne på området.

FAKTA
Kokain
Sådan indtages det:
• Kokainklorid (kokainpulver) indtages normalt ved at sniffe pulveret gennem næsen, men kan også sprøjtes ind.
• Crack ryges i opvarmede piber
• Fribasekokain indtages ved indånding af de dampe, der opstår, når stoffet opvarmes, typisk på noget folie over en flamme.
• Kokain kan også ryges i en cigaret eller en joint
Kokains virkning
• Kokainbrugere er kendetegnet ved ekstrem rastløshed, højt aggressionsniveau og paranoia
Behandling af kokainmisbrug
• Der findes få farmakologiske behandlinger af kokainafhængighed, og behandlingerne har næsten ingen påviselige virkninger
• Flere lande har målrettede initiativer til kokainafhængige. I Holland er der for nylig blevet etableret et websted for kokainmisbrugere, i Storbritannien er der oprettet nye institutioner og muligheder for at få vejledning, og i Østrig arbejder behandlingssteder ved at tilpasse sig til kokainmisbrugeres behov.

Kilde: Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug (EONN)

SERIE
Stoffer uden sprøjter
Syge eller kriminelle, fixerum eller fængsler. Narkodebatten ser ofte kun stofmisbrug som udtryk for en afvigelse, men stoffer er for mange mennesker blevet er en stor del af det daglige liv. Information sætter i en artikelserie fokus på stofmisbrug i Danmark.
Første del af serien bringes i dag

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu