Læsetid: 2 min.

Kommissionen afviser blankt

Kommissionen i magtkamp med EU-Parlamentet om software-direktivet
4. marts 2005

SOFTWAREPATENT
Bruxelles – Hvis et enigt Folketing på tværs af partierne bad regeringen om at genoptage en sag, og regeringen afslog det blankt, så ville det formentlig sende gevaldige bølger gennem det politiske Danmark. Noget tilsvarende skete i Bruxelles denne uge. Kommissionen har blankt afvist en henvendelse fra EU-Parlamentet om at genoptage forhandlingen om det omstridte direktiv, der sikrer patenter på software.
»Det er ganske skræmmende, at Barroso (Kommissionens formand, red.) bare kører hen over os i det nye Parlament,« siger Margrete Auken fra SF.
Parlamentet udnyttede sidste uge for første gang en særlig regel, der efter et valg gør det muligt for et nyvalgt EU-Parlament at behandle en gammel sag forfra – hvis altså Kommissionen tillader det. Men Kommissionen er ikke tvunget til at rette sig efter Parlamentets ønske, og gjorde det ikke i denne sag.
»Kommissionen forventer, at Rådet (erhvervsminister Bendt Bendtsen og hans kolleger, red.) bekræfter den politiske beslutning snarest muligt, sådan at debatten fortsætter i næste fase af den fælles beslutningsprocedure,« skriver Kommissionens formand, Jose Barroso, i sit brev til Parlamentet

Til debat igen
Det er en »institutionskamp,« vurderer Auken.
Men kampen står ikke kun mellem det nye, mere selvsikre Parlament og Kommissionen. Også nationale parlamenter og deres regeringer er uenige.
»Det er ikke mit indtryk, at regeringerne har lagt det store øre ud,« vurderer Auken.
Men parlamenterne i Tyskland, Spanien og Polen har stemt imod direktivet. Ved redaktionens slutning i går var resultaterne fra gårsdagens afstemning i det hollandske parlament endnu ikke klar, og det var dermed uvist, om parlamentet pålægger den hollandske regering at tage debatten op igen, selv om flertallet er stemt imod direktivet.
I dag er sagen oppe i Folketingets Europaudvalg, og her tyder alt nu på et flertal uden om regeringen for at tage emnet op til debat igen. Næste stop er nemlig på mandag, når erhvervsminister Bendt Bendtsen skal mødes med sine kolleger i Bruxelles. Oprindeligt skulle ministrene blot vinke beslutningen igennem uden yderligere debat, men Europaudvalget ventes at pålægge Bendtsen en genåbning af debatten.
»Vi vil have en præcisering og forklaringer, det er vi nødt til at have på bordet,« siger Morten Helveg Petersen fra De Radikale. Medmindre ministeren kan give disse forklaringer på stedet, vil De Radikale i dag kræve en ny debat på EU-ministerniveau.
»Jeg har noteret mig, i hvilken retning vinden blæser, både i EU-Parlamentet og i nogle medlemslande. Jeg er hverken døv eller blind,« sagde den ansvarlige kommissær for området, ireren Charlie McCreevy i går.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her