Læsetid: 3 min.

Den, der lever stille, lever godt

Mens alle forsøger at holde mund om brugen af billige polske kolonne-arbejdere på slagterierne, stiger den tyske ledighed til 5,22 millioner
2. marts 2005

Arbejdsbetingelser
OLDENBURG – Det var en stor dag, da Danish Crown sidste år overtog den kriseramte Oldenburger Fleischwarenfabrik og åbnede et Tulip-slagteri. Byrådspolitikerne kunne godt nok ikke forstå, at de nye danske ejere mente, at tysk arbejdskraft var så meget billigere, men dem om det.
Oldenburg er nok en forholdsvis rig by – et centrum for områdets offentlige forvaltning og dertil universitetsby på størrelse med Aalborg – men ledigheden er på 10 procent, så hver eneste Tulip-arbejdsplads blev hilst velkommen med forventningens glæde.
»Tulip bliver en af de største producerende virksomheder i Oldenburg,« sagde borgmester Dietmar Schütz, »at virksomheden slår sig ned her, har kolossal betydning for os.«
Borgmesteren forudså, at Tulip ville ekspandere og skabe mere arbejde og lovede derfor kommunens aktive og fleksible støtte.
»Det er et lykketræf for Oldenburg,« jublede han.
Der skete bare ikke noget.
Via medierne har byen siden erfaret, at arbejdspladserne ikke kom tyske lønmodtagere til gode – de gik til billige, polske kolonne-arbejdere, der får mindre end det halve af en tysk løn, lever under kummerlige forhold på bl.a.en nedlagt kro syd for byen og sender hver en opsparet euro hjem til familien i Polen.
Jobbene, købekraften og skatteindtægterne gik Oldenburg glip af. De to reformkommunister i byrådet stillede derfor forespørgsel om, hvad der egentlig foregår hos Tulip.
Byrådet vedtog at sende forespørgslen videre til slagteriets ejer, Danish Crown.
»Nu venter vi på svaret,« siger en ansat i den kommunale forvaltning.
Meget ved man ikke om Tulip og de polske kolonne-arbejdere, der er beskæftiget dér.
Og det synes at være hele taktikken bag brugen af dem. På den ene side forsikrer alle involverede, at alt er fuldt legalt. På den anden side skal offentligheden helst ikke have noget indblik i, hvad der foregår.
»Jeg sidder i Randers, og jeg har ikke tid til at flintre til Oldenburg for at vise jer rundt,« siger Danish Crowns informationschef, Gudrun Andreasen, til Information.
»Vi har forsøgt at fremlægge alt det, vi har at sige. Ja, vi bruger kolonne-medarbejdere ligesom alle i den tyske kødindustri. Vi mener faktisk selv, at vi er duksedrengene, der lever op til alle reglerne. Det er ikke os som sådan, men vore samarbejdspartnere som vi nu får en revisionsrapport om. Når den er klar, så kan det være, at vi gerne vil invitere jer indenfor,« siger hun.

Schröder og nødbremsen
Tulip-slagteriet på Schlachthofstrasse er lukket for nysgerrige, kolonnefører Ingolf Karsten Röschmann siger intet. De polske ansatte kan pludselig ikke forstå tysk, og blandt de tyske er det ikke meget bedre, for ingen har interesse i blæsten om Tulip og de øvrige slagteriers brug af polsk arbejdskraft:
Slagterierne kan risikere at miste en formue – besparelsen er ifølge fagforeningen NGG på ca. 11 euro pr. time pr. polsk ansat, de, polakkerne, kan miste den trods alt gyldne indtægt i Tyskland og de stadigt færre tyske ansatte ved, at der er polakker nok til at afløse dem. Altså holder alle mund.
Og Oldenburgs kommunalpolitikere må hjælpeløst henvise til landspolitikken i Berlin, hvor eksempelvis økonomiminister Wolfgang Clement ikke mener, at der er noget galt. Wolfgang Clement har tværtimod udtrykt forventning om, at liberaliseringen af markedet for tjenesteydelser i Europa vil »virke som en motor for væksten«. Op mod 70.000 nye job i Tyskland, har han spået.
Kansler Gerhard Schröder mærker, at vælgerne ser med den største frygt på udviklingen – 26.000 tabte job alene i den tyske slagteribranche, og han forsøger nu at trække i nødbremsen.
Under et møde med EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, for nylig gjorde kansleren gældende, at EU’s planlagte yderligere liberalisering af handel med tjenesteydelser ikke må koste tyske arbejdspladser. Barroso beroligede.

Vinterferie
Om ordene trøster vælgerne er tvivlsomt. Netop i går offentliggjorde den tyske arbejdsformidling de seneste tal for ledigheden: 5,22 millioner uden job – bundrekord.
»Hvis det bliver ved på denne måde, er den socialdemokratisk-grønne regering snart væk – det er den nok under alle omstændigheder,« tilføjer manden i Oldenburgs forvaltning, der har en socialdemokratisk borgmester som chef.
Hvad borgmester Schütz mener i dag, ved vi ikke. Han holder vinterferie i Syden, langt fra dagens sne- og mediestorm. På gågaden i hans by hører man ord som ’svineri’, men man møder også forståelse:
»Herregud, polakkerne er her da bare for at tjene penge. Når forholdene i Polen når det tyske niveau, er de væk igen.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu