Læsetid: 2 min.

Ligestilling vinder frem på den politiske dagsorden

Efter at diskussionen om ligestilling og feminisme i en årrække nærmest har ligget død i Danmark, bobler det nu i de danske kvinder. 40 procent vil have ligestillingsemner højere op på den politiske dagsorden, og en tredjedel betragter sig selv som feminister
7. marts 2005


Politisk debat
Uligeløn, massiv underrepræsentation af kvinder på topposter og diskrimination af kvinder i den fødedygtige alder er det seneste par år igen blevet en del af den politiske debat. Og de danske kvinder forlanger nu, at ligestilling skal endnu mere på dagsordenen. Det skriver Ugebrevet A4 i dag.
40 procent af kvinderne mener, at ligestillingsemner fylder for lidt i den politiske debat. En tredjedel betragter sig selv som feminister, og ni procent af kvinderne kunne ligefrem forestille sig at stemme på et feministparti, hvis sådan et parti stillede op til valg i Danmark. Det viser en ny undersøgelse,som analysebureauet Instant Answer har foretaget for Ugebrevet A4.
I alt 2.008 danskere over 18 år har deltaget i undersøgelsen. Tendensen bekræftes af en række af ligestillingens mangeårige frontkæmpere og eksperter.
Ligestillingsforsker Drude Dahlerup, Kvindeligt Selskab, Kvinderådet, fagforbundet 3F (tidligere Kvindeligt Arbejderforbund) og en erfaren ligestillingspolitiker oplever alle, at ligestillingsdebatten får nyt liv og nye aktører:
»Indtil for nylig var den gængse opfattelse i Danmark, at ligestilling var opnået. Men flere og flere sætter nu spørgsmålstegn ved det. Vi oplever helt klart en stigende interesse for Kvindeligt Selskab, og at ligestilling og feminisme bliver noget, man bedre kan diskutere igen,« siger Rikke Sternberg, næstforkvinde i Kvindeligt Selskab.

Roser til kaffeklub
Jane Korczak, nu næstformand i fagforbundet 3F, var indtil nytår næstformand i det rene kvindeforbund Kvindeligt Arbejderforbund, og herfra har hun fulgt og deltaget i den danske ligestillingsdebat i en årrække:
»Der er grøde i luften på ligestillingsfronten, og det er i høj grad de unge kvinders fortjeneste. Jeg tror, det er et udtryk for en bevidstgørelse blandt de unge kvinder. De finder ud af, at der stadig er ligestillingsproblemer,« siger Jane Korczak.
Hun sender også en verbal buket roser til de unge kvinder i Folketinget, der på tværs af partiskel har dannet en kaffeklub, som drøfter ligestillingspolitik. Jane Korczak mener, de har en del af æren for, at der nu er opret-tet barselsfonde i flere overenskomster, og at regeringen har bebudet, at resten af arbejdsmarkedet også vil blive omfattet af en fond.

Tyndt med resultater
Ud over de barselsfonde, der er på vej, og som vil fjerne arbejdsgivernes økonomiske motiv til ikke at ansætte kvinder i den fødedygtige alder, peger iagttagerne på,at den øgede interesse for og debat om ligestillingsdebat endnu ikke har kastet resultater af sig: »Nye og flere folk deltager i ligestillingsdebatten. Og jeg synes,det er rigtig dejligt, at en tredjedel af kvinderne betragter sig som feminister. Jeg tror, at mange flere deler holdningerne, men bliver lidt skræmt af selve ordet feminist. Men det er til gengæld meget beklageligt, at det går ufatteligt langsomt med resultaterne,« siger Randi Theil Nielsen, sekretariatsleder i Kvinderådet.
Hun fremhæver blandt andet, at kun få nye lovforslag i dag underkastes et tjek for de kønsmæssige konsekvenser. For eksempel er kun fire af de 46 lovforslag til den omfattende nye kommunalreform blevet underkastet et ligestillings tjek af embedsmændene under udarbejdelsen.

FAKTA
Om undersøgelsen
• 4.2.008 danskere over 18 år har udfyldt elektronisk spørgeskema i perioden 25.-28. februar 2005: 1.010 mænd og 998
kvinder.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu