Læsetid: 3 min.

Madrid samler hele verden imod terror

Hård terrorbekæmpelse kan føre til mere terror, sagde terrorekspert Jerrold Post i går på en international terrorkonference i Madrid. Byen er i denne uge forvandlet til en kæmpe tænketank for demokratiernes kamp mod terrorismen
9. marts 2005

Terror
MADRID – Under en sikkerhedsparaply af et AWACS-fly i luften og 7.000 politifolk på landjorden mødtes mere end 200 antiterroreksperter fra 50 lande i går til en tre dages international konference i Madrid om demokrati, ter-rorisme og sikkerhed.
Konferencen, der holdes lige før et-årsdagen for det blodige terrorattentat, som den 11. marts 2004 kostede 191 madrilenere livet og sårede næsten 1.500, er den hidtil største samlede diskussion mellem eksperter i terrorbekæmpelse. Madrid er for tre dage forvandlet til en kæmpe tænketank for demokratiernes kamp mod terrorismen.
Madrid-klubben – en gruppe af forhenværende stats- og regeringsledere, der har taget initiativ til konferencen – vil med eksperternes hjælp lave en global handlingsplan, der kan skabe et koordineret samarbejde i kampen mod terrorismen.
»Man kan ikke løse det her problem bare ved at handle i ét land,« sagde Brasiliens fhv. præsident Fernando Henrique Cardoso, der er formand for Madrid-klubben.
»Det er ikke en traditionel krig mod en stat, for terrorismen er grænseoverskridende. Staterne skal samarbejde mere, og det er også vigtigt at involvere det civile samfund, som består af folk, der elsker friheden og freden.«
Cardoso tog afstand fra myten om, at det er de fattigste og udstødte, som bliver ofre for eller griber til terrorisme.
»De folk, der leder terrororganisationerne, er ikke fattige, og de har en position i samfundet,« forklarede han.
»Det er et ædelt mål at bekæmpe fattigdommen, men man skal ikke bilde sig ind, at det med et slag vil fjerne terrorismen. I Spanien var det ikke de fattigste og yngste, der planlagde og udførte terroraktionerne den 11. marts.«

Ingen smarte bomber
Ved gårsdagens åbningsceremoni mindede Madrids borgmester, Alberto Ruíz-Gallardón, gæsterne om den tragedie, som byen blev ramt af for et år siden: »Så længe terrorismen truer over hele verden, og andre byer er ofre for attentater og afpresning, og så længe der eksisterer bare et menneske truet af terrorismen, vil Madrid som en solidarisk hovedstad fortsat føle sig truet, føle indignation og stadig mærke asken.«
Borgmesteren rettede en appel til de forsamlede eksperter om at lave en plan for »udryddelse af terrorismens plage fra jorden«.
Jerrold Post, der er professor i politisk psykologi på George Washington Universitet, og som deltog i en af de mange arbejdsgrupper på konferencen, afviste blankt, at det er muligt at »eliminere« terrorismen fra jorden.
»Vi må vænne os til at håndtere de nye trusler og risici, men hvis man tror, at kampen mod terrorismen skal føre til en total udryddelse af terrorismen, kan man ende med at anvende nogle af de forfærdelige metoder, som det argentinske diktatur brugte.«
Post sagde, at de vestlige demokratier ikke skal gøre sig forventninger om, at der findes hurtige og effektive måder at dæmme op for terrorismen.
»Jeg har billeder af en tre-årig pige, der bærer en håndgranat, og af en 14 måneders baby med et bælte af sprængsstoffer om livet. Nye generationer vokser op i miljøer, der opmuntrer til terror, og det tager lang tid at ændre det. Alle verdens smarte våben kan ikke med et slag ændre den mentalitet, der ligger bag.«

’Kun én vej frem’
Jerrold Post tilføjede, at der »statistisk set« er en tendens til, at hård antiterrorbekæmpelse fra regeringernes side endda kan føre til mere, ikke mindre, terrorisme.
Flere spanske deltagere på konferencen lagde vægt på, at anti-terrorkrigen føres på demokratiets og retsstatens grundlag, ikke på kant med det. Den konservative præsident for den spanske hovedstadsregion, Esperanza Aquirre, sagde i en tale, at »terroristerne altid styrkes af enhvert svaghedstegn, som de iagttager. Terroristerne ønsker at tvinge alle frie borgere ind under deres totalitære projekt. Der er kun én vej at slå dem. Fasthed i vore overbevisninger og i vores vilje til altid at bekæmpe dem med loven, og kun med loven. Men forsøg på at stifte fred med terroristerne vil derimod føre til, at de styrkes«.
FN’s generalsekretær, Kofi Annan, har på forhånd bebudet, at han på konferencen vil lancere et nyt udspil til den globale terrorbekæmpelse. En række fremtrædede politikere fra hele verden er rejst til Madrid for at på nærmeste hold at følge debatten og suge eksperternes råd til sig.
Den amerikanske justitsminister, Alberto Gonzales, USA’s ekspræsident Bill Clinton, chefen for Ruslands nationale sikkerhedsråd, Igor Ivanov, EU’s udenrigspoliti-ske førstemand, Javier Solana, Pakistans præsident, Pervez Musharraf, og den afghanske præsident, Hamid Karzai er blandt deltagerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her