Læsetid: 2 min.

Mangel på hjælp slår Zimbabwes børn ihjel

Der er afgrundsdyb forskel på det beløb, som gives i nødhjælp til Zimbabwe og de øvrige lande i det sydlige Afrika. Især børnene lider under sult og manglende sundhedsydelser. UNICEF og menneske-rettighedsorganisationer slår nu alarm
29. marts 2005

BØRNENE
JOHANNESBURG – De vestlige landes økonomiske embargo mod Robert Mugabes styre i Zimbabwe har katastrofale følger for børn og andre udsatte grupper i landet, oplyser UNICEF. Organisationen opfordrer til, at der skabes en bedre balance mellem den mængde af hjælp, der gives til henholdsvis Harara og andre hovedstæder i det sydlige Afrika.
UNICEFs leder, Carol Bellamy, siger i en appel til donorlandene om at øge hjælpen til Zimbabwe, at de udsatte grupper i Zimbabwe er blevet ladt i stikken af Europa og USA, selv om det er almindelig kendt, at landet har verdens fjerdestørste forekomst af hiv/aids, og at børnedødeligheden er steget med 50 procent siden 1990.
De europæiske lande har alle indstillet deres samarbejde med Robert Mugabes regime.
»Det er ikke ligefrem nogen nyhed, at Zimbabwe er et af de lande, der står bagerst i køen, når der deles international nødhjælp ud«, siger Carol Bellamy:
»Zimbabwe modtager en brøkdel af den hjælp, som dets nabolande får«.
Carol Bellamy opfordrer indtrængende de politiske ledere til at »skelne mellem politik og menneskelige skæbner i Zimbabwe«.

Få penge til aids-hjælp
UNICEFs talsmand i Zimbabwe, James Elder, siger til The Independent, at vestlige donorlande har givet, hvad der svarer til godt 400 kroner per indbygger til aids-bekæmpelse i de øvrige lande i det sydlige Afrika.
I Zambia, hvor 16,5 procent af befolkningen er hiv-smittet, modtager regeringen lidt over 1.000 kroner pr. indbygger. I Zimbabwe, hvor hver fjerde indbygger er smittet med hiv, er det tilsvarende tal kun 22 kroner.
»Det er en helt vanvittig forskel i betragtning af, at der hver dag fødes 100 hiv-smittede børn i Zimbabwe«, siger James Elder.
»Det er faktisk en helt uacceptabel ulighed, som ingen kan leve med«.
Når det kommer til det overordnede omfang af hjælp, modtager Zimbabwe årligt i alt 80 kroner pr. indbygger mod henholdsvis 385 og 630 kroner i Namibia og Mozambique.
James Elder siger, at det vil være at foretrække, hvis de lande, som er kritiske over for præsident Mugabes styre, finder andre måder at lægge pres på den zimbabwiske regering i stedet for at »lade det gå ud over børn« og andre fattige og sårbare befolkningsgrupper.
UNICEF leverer støtte og rådgivning til 100.000 forældreløse børn i Zimbabwe. De fleste af børnenes forældre er døde af aids, og det samlede antal forældreløse børn i Zimbabwe er nu oppe på 1,3 millioner. Hver uge dør mindst 3.000 mennesker af aids i Zimbabwe.

Børn samler mad på veje
»Det var velgørende at se verdens gavmildhed over for ofrene for flodbølgen for tre måneder siden, men der bliver ikke udvist nogen form for generøsitet over for Zimbabwes børn, som ser døden i øjnene hver eneste dag«, siger Carol Bellamy.
Hundredtusindvis af zimbabwiske børn har afbrudt deres skolegang i løbet af det seneste år, fordi de ikke kan betale for skolegangen og desuden bliver nødt til at bruge megen tid på at lede efter mad. Synet af børn, der tager opstilling langs hovedvejene for at opsnappe majskorn, som de forbipasserende lastbiler taber, er blevet hverdagskost i Zimbabwe. Nogle af børnene rejser til Sydafrika for at forsøge at overleve på gaden. I mange tilfælde ender børnene i prostitution, oplyser menneskerettighedsorganisationer.

©The Independent og Information

*Oversat af Nina Skyum-Nielsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her