Læsetid: 3 min.

Når pengegrise blafrer i vinden

Er Anders Fogh Rasmussen forfulgt af barndommen i sit opgør mod økonomiske interesser i politik? Fogh har afluret kravene til moderne politik, men Connie-familien gør igen livet surt for statsministeren
9. marts 2005

Analyse
Hviler barndommens lange skygger stadig over Anders Fogh Rasmussen, eller hvad har drevet statsministeren ud i et angreb mod ministrenes privatøkonomiske interesser? Fortumlede, noget uforstående, sidder regeringens mini-stre tilbage med flere spørgsmål end svar, når det gælder regeringschefens seneste intitiativ.
For der stod intet i regeringsgrundlaget, og intet blev lovet op til valget, om åbenhed omkring ministrenes ægtefællers privatliv.
Idéen synes umiddelbart at tage form i statsministerens hoved for mindre end en uge siden efter sagen om Ulla Tørnæs’ mand:
»Jeg synes, at det er klogt, at man i alle familier, hvor der er politikere, gør sig klart, at i vore dage er der, og skal der også være, så meget opmærksomhed om de handlinger, man foretager sig, at det ikke er helt ligegyldigt, hvad ægtefællerne foretager sig,« sagde Anders Fogh Rasmussen den 2. marts ifølge Ritzau.
Netop ægtefæller har givet den nye Fogh-regering en elendig begyndelse, først Henriette Kjær, så Ulla Tørnæs. Tidligere hed kvinden Mariann Fischer-Boel. Hun var i fare for at miste sit kommissær-job netop på grund af ægtefællens (og egne) økonomiske interesser i landbrug.

Pengegrise
Selv om Anders Fogh Rasmussen altså er rig på erfaring, når det gælder ministrenes privatøkonomiske fejltrin, så kan Foghs interesse for sagen spores tilbage til barndommens om ikke gade, så gård.
»Min farfar havde livet igennem en dyb mistro overfor pengemænd, ’pengegrise’, som han kaldte dem,« husker Fogh i portrætbogen Anders Fogh Rasmussen i godtvejr og storm. Farfaren havde mistet sine penge ved Landmandsbankens krak i 1922, og det satte spor – også hos Fogh selv.
Erindringen er næppe det, som bevidst har drevet statsministeren til nu at hænge regeringens mere velbeslåede medlemmer ud til tørre.
Snarere har Anders Fogh Rasmussen igen afkodet den moderne politiks krav bedre end de fleste. Det handler om personer – og om personenerne bag dem. Sådan er det – på godt og ondt. Ingen tvivl om, at alverdens kloge eksperter kan have ret i, at de økonomiske intresser som oftest er ligegyldige. Det er et utidigt indgreb i familielivets fred.
Ingen tvivl om, at finansminister Thor Pedersen og andre har kimet statsministeren ned for at få ham til at ombestemme sig. Uden held. For statsministeren har orden i eget hus. Der er intet at komme efter, for nu at bruge statsminsistrenes egen foretrukne sætning for tiden.
Nu blafrer de så i vinden, pengegrisene. Med Thor Pedersen, trafikminister Flemming Hansen og Brian Mikkelsen som de mest udsatte. Danskerne kan tilfredsstille deres jantelov og gøre store øjne over de mindre formuer, som ministrene luner sig ved.

Connie-familien
Anders Fogh Rasmussen vælger at lægge sig ud med eksperterne, men i sporet på en folkestemning.
Så langt, så godt.
Lørdag går det galt. Miljøminister Connie Hedegaard orienterer personligt sin partiformand Bendt Bendtsen og statsministeren om, at det Hedegaard’ske hjem ikke agter at føje statsministeren. Officielt ønsker miljømini-sterens mand ikke at afgive oplysningerne, reelt er familien enig om, at statsministeren er gået for langt:
»Selvfølgelig er de enige,« bekræfter en konservativ kilde med kendskab til forløbet.
Det, som ellers ligner en vindersag, bliver nu til en møgsag. Til et nyt opgør mellem Connie Hedegaard og Anders Fogh Rasmussen. Først sagde hun nej til yderligere besparelser på miljøområdet. Nu siger manden nej til Foghs åbenhed. Der mangler kun, at Connie Hedegaards to drenge offentligt går i rette med Foghs obligatoriske test i folkeskolen.
For hvis Connies mand kan slippe, hvem kan så ikke? Så er det jo en frivillig liste, statsministeren har indført. Man kan skrive det, man har lyst til. Alt efter hvor oplagt man føler sig på den pågældende dag.
Skal statsministeren da gøre retræte?
Det gør Fogh aldrig. Han kan derfor vælge mellem flere modeller, som lander sagen igen. Kravet kan for eksempel blødes op til at gælde alle fremtidige udnævnelser af ministre. Eller Fogh kan vælge at påstå, at Connie Hedegaards mand jo har afgivet de nødvendige oplysninger: Han ejer hverken aktier, anparter eller lignende og ejer firmaet Dansk Kommunikation, skriver Hedegaard til statsministeren. Så oplysningerne er tilgængelige, kan Fogh hævde.
For fyre miljøministeren, det kan Anders Fogh Rasmussen godt nok ifølge Grundloven. Men ikke i virkeligheden. Det vil udløse ramaskrig hos de konservative og true regeringen på livet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her