Læsetid: 2 min.

Netværk sår tvivl om habilitet

IØ-fonden tildeler midler til virksomheder, hvis ledere sidder i ledergruppe med fondens direktør
17. marts 2005

Netværk
Flere virksomheder modtager investeringer og lån fra de skattefinansierede IØ- og IFU-fonde, samtidig med at virksomhedens leder sidder i virksomhedsgrupper med topfolk fra fondene. Det viser en gennemgang af fondenes årsrapporter og medlemslisterne fra de såkaldte VL-grupper, der er et netværk af blandt andet virksomhedsledere og topembedsmænd.
Sammenfaldet af interesser er størst i VL gruppe 3, hvor i alt 15 ud af 35 erhvervsfolk repræsenterer virksomheder, der har modtaget aktieinvesteringer og lån fra IØ/IFU-fondene. I samme gruppe sidder direktøren for fondene, Sven Riskær. Blandt de virksomheder, der modtager de største beløb fra fondene, er for eksempel A.P. Møller Mærsk, F.L. Smidth, Carlsberg og TDC.
I VL-gruppe 2 har 11 ud af 49 erhvervsledere modtaget aktieinvesteringer og lån fra IØ/IFU-fondene. Her sidder Elsebeth Budolfsen, der er medlem af bestyrelsen for fondene.
Lektor i mediejura ved Danmarks Journalisthøjskole, Oluf Jørgensen, mener, at direktøren for IØ- og IFU- fondene, Sven Riskær, bør trække sig fra VL-gruppen.
»Når halvdelen af VL-gruppens medlemmer på den ene eller anden måde har Sven Riskær som partner, bestyrker det mistanken om sammenspisthed,« siger Oluf Jørgensen.
Han understreger, at der næppe er tale om inhabilitet i juridisk forstand, men at Sven Riskær bør fratræde alene på grund af riskoen for mistillid.

Afviser kritik
Denne holdning deles af professor Peter Munk Christiansen fra Syddansk Universitet, der i mange år har været en del af den officielle magtudredning.
»Alene det forhold, at der kan skabes en mistanke, bør være nok til at få en embedsmand til at overveje sit medlemsskab af en VL-gruppe, der har så mange sammenfaldende interesser,« siger han.
Sven Riskær, der i øjeblikket er bortrejst, afviser i et skriftligt svar til Information, at hans medlemsskab af VL-gruppe 3 giver habilitetsproblemer: »Der er naturligvis ingen sammenhæng mellem medlemsskab af en virksomhedsgruppe og mulige investeringer mellem firmaer, hvor medlemmer måtte være ansat, og investeringer med IFU/IØ,« siger han.
Han understreger, at dagsordenen på møderne i VL-gruppen handler om at fremme kendskab til og forståelse for moderne ledelsesprincipper, at inspirere til debat om samfundsforhold set i relation til ledelsesfunktionen, og at formidle erfaringer og informationer om virksomhedsledelse.
»Alle investeringer, som foretages af fondene, er aldeles transparente og underlagt fondsbestyrelsens fulde kontrol. Jeg har naturligvis ikke til hensigt at opgive mit medlemsskab af VL 3 og den professionelle inspiration, som dette indebærer til nytte for mit direktør arbejde i IFU/IØ,« siger Sven Riskær.

Tvivl om støtte
Det er ikke første gang, IØ-fonden møder kritik af sin tildeling af midler til kapitalstærke virksomheder. En gennemgang, Nyhedsbrevet 3F og Fagbladet foretog i februar i år, gav anledning til kritik af IØ-fondens investeringer i blandt andre Carlsbergs og TDC’s opkøb af virksomheder i Østeuropa. Der var tvivl om, hvorvidt IØ-fondens investeringer fremmede danske arbejdspladser, der er en del af IØ-fondens formålsparagraf. Samtidig hersker der en vis lukkethed omkring de to fondes tildeling af midler, da Udenrigsministeriet har besluttet, at fondene skal være undtaget offentlighedsloven. Det er ulovligt, ifølge lektor i mediejura Oluf Jørgensen.
»Når det handler om statslig støtte, bør der som udgangspunkt være offentlig adgang,« mener Oluf Jørgensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her