Læsetid: 3 min.

En ond mand

Efter otte års jagt får det chilenske retssystem endelig chancen for at dømme kult-lederen Paul Schäfer, efter at argentinsk politi pågreb ham i slutningen af sidste uge. Udover børnemisbrug er den tyske læge en vigtig brik i retsopgøret efter Pinochet, hvor han er anklaget for at være ansvarlig for flere mord på styrets politiske modstandere
15. marts 2005

Indhentet af fortiden
Santiago – Han er tilsyneladende så ond, som man kun ser dem i hollywood-manuskripter.
Den 84-årige Paul Schäfer, der i søndags blev udleveret fra Argentina til nabolandet Chile med et uforståeligt lille smil spillende omkring læberne har et generalieblad så plettet og kulørt som få andre mennesker i dette århundrede eller det forrige, og da den hvidhårede oldings ansigt i slutningen af sidste uge dukkede op på forsiden af samtlige chilenske nyhedskanaler, og aviserne kunne skifte de slørede gamle sort-hvide billeder ud med nye i farver, gik der et suk af lettelse gennem nationen.
Endnu et gammelt sår kan læges i en nation, hvor det ikke skorter på gamle skrammer, og Schäfer på forunderlig vis har været indblandet i en anseelig del af dem.
Eller som den lokale avissælger på Santiagos hovedgade, Alameda, udbryder:
»Hvis det her land nogensinde skal blive civiliseret, er det nødvendigt at folk som Schäfer betaler prisen. For min skyld måtte de gerne skære hovedet af ham. Eller begrave ham levende et eller andet sted derude på farmen. Noget af det, han selv har gjort. Det har han fortjent.«

’Den permanente onkel’
Schäfer har været eftersøgt i hele Sydamerika siden 1997, da han gik under jorden, efter at en række chilenere, der voksede op på Schäfers landsted Colonia Dignidad, i midten af 90’erne stod frem og fortalte om systematisk seksuelt misbrug, da de som små voksede op i den hovedsageligt tyske koloni og dagligt blev misbrugt af den eksilerede tysker, der hurtigt fik navnet Tìo Permanente ’den permanente onkel’ hæftet på sig som et ildevarslende kælenavn.
Det er imidlertid langt fra det eneste Schäfer har på samvittigheden. Paul Schäfer fungerede som læge og korporal i den tyske hær under Anden Verdenskrig. Da krigen sluttede oprettede han sin egen evangelistiske trosretning på Tysklands aske og oprettede også allerede her et børnehjem for forældreløse, som havde mistet forældre i krigen. Han blev imidlertid nødt til at flygte, da han i 1961 blev beskyldt for at have misbrugt flere af børnene.
Valget faldt på Sydamerika og Chile, hvor der i forvejen fandtes mange tyskere, og der heller ikke var mangel på obskure europæiske sekter, som havde fundet et religiøst fristed.

Træningslejr
Schäfer slog sig ned i en lille by i Andesbjergene, ca. 350 km syd for Santiago. Sekten fik hurtig stor opbakning, og omkring 300 beboere af hovedsagelig tysk afstamning levede et liv med streng disciplin, adskillelse af kønnene og afsondret fra offentligheden, efter hvad vidneudsagn har berettet.
Den eneste, der ikke holdt sig i skindet var tilsyneladende den ubehagelige onkel ’Schäfer’ der misbrugte lokale børn, der blev opdraget i kolonien. Andre vidneudsagn fortæller om børn, der helt er forsvundet fra sektens landsted eller måske snarere ligger begravet et eller andet sted på det store område.
Det øjeblik, da Schäfers held imidlertid for alvor skiftede, var den 11. september 1973, da den folkevalgte præsident Salvador Allende blev væltet, og Augusto Pinochet trådte ind på scenen. Pinochet besøgte allerede året efter kuppet Colonia Dignidad sammen med en anden kupmager, som er blevet en nøgleperson i de seneste års retsopgør.
Manuel Contreras, obersten der ledede det hemmelige politi, Dina, som var ansvarlig for hovedparten af drabene og torturen, der hærgede Chile efter kuppet, og som fornylig har fået forlænget sin straf ved en chilensk domsstol.
Efterretningstjenesten brugte landstedet som træningslejr og bragte senere en række af de godt 1.000 fanger, der stadig savnes i Chile, dertil, hvor de senere forsvandt. Blandt dem oppositionslederen Alvaro Vallejos Villagran.

Eftersøgte forbrydere
Det chilenske dagblad Diario Siete har også i de seneste dage påvist, hvordan der var dybe økonomiske bånd mellem sekten og det hemmelige politi, ligesom det er vidt antaget, at sekten har givet husly til en række eftersøgte forbrydere fra militærdiktaturet, efter at demokratiet i 1990 vendte tilbage.
På landstedet syd for Santiago fortsætter hverdagen. Omkring 250 chilenere med tyskklingende navne bor der stadig og har i de seneste dage på guturalt hakket spansk frasagt sig den tidligere leder på nationalt tv.
»Jeg er temmelig sikker på, at alle her er glade for arrestationen. Det har været en hård tid, og der er ingen her, der støtter det, der er foregået,« sagde en af beboerne forleden til en lokal fjernsynskanal.
Schäfer selv skal nok ikke regne med at løbe nogen steder. Eller at der er nogle venner tilbage i Chile til at hjælpe ham.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her