Læsetid: 2 min.

OVERBLIK - KULTUR

31. marts 2005


The Smiths på universitetet
Næste uge sænker en navlebeskuende, lykkelig tristesse sig over Manchester, når universitetsfolk fra hele verden for første gang kaster sig over 80’er fænomenet ‘The Smiths’ populærkulturelle betydning, skriver The Guardian.
På Manchester Metropolitan University vil forsanger Morrisseys tekster på seminarer og forelæsninger blive nidkært behandlet under titler som f.eks. »Subjektivitet, Selvmord og The Smiths«. Konferencen afholdes den 8.-9. april og har fået navnet »Hvorfor dyrke livets besværligheder?« glm

U2-sang skal få Blair genvalgt
Det engelske Labour parti med premierminister Tony Blair i spidsen har valgt U2- sangen »Beautiful Day« fra albummet All That You Can’t leave Behind (2000) som det officielle lydspor til den forestående valgkampagne, skriver The Guardian.
Regeringens positive forhold til U2-forsanger Bono har været almindelig kendt, siden Bono beskrev Blair og finansminister Gordon Brown som »den globale udviklingspolitiks Lennon og McCartney«, men selv om sangens omkvæd, der stiger som en brusende flod frem mod et vandfald, er en drøm for kampagnepolitikere, ligger der dog fælder gemt i teksten. Således falder ordene »There’s no room/ No space to rent in this town« i første vers som en tung dom over Blair regeringens boligpolitik, og »You thought you’d found a friend/to take you out of this place/Someone who could lend a hand/ in return for Grace« kan ses som en analogi over Blairs forhold til George W. Bush. glm

Peter O’Toole hetzer teatre
»Dårligt lavet lort« udført af »indbildske spassere«. Den navnkundige engelske skuespiller Peter O’Toole er ikke imponeret over moderne teater og uddeler i et interview med The Guardian drøje hug til særligt teatrene The Royal Court og The Royal Shakespeare Company (RSC).
Sidstnævnte kender O’Toole særdeles godt, eftersom det var her, han selv høstede store triumfer i 50’erne, inden han brød sin kontrakt for at deltage i filmatiseringen af Lawrence of Arabia. Han længes tilbage til de dage, hvor man kunne gå ind fra gaden, og nyde kapaciteter som Laurence Olivier, Richard Burton og Paul Scofield, men kritikken preller af på RSC, hvor man insisterer på at levere skarpt og eksperimenterende teater.
»Vi fejrer vores 50-års jubilæum næste år, og, ligesom Peter, nægter vi at ældes med ynde,« siger en talsmand. glm

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu