Læsetid: 2 min.

OVERBLIK - KULTUR

12. marts 2005


Børnehandel i Guds Hus
Søndag kommer den virkelige verden inden for dørene i Oslo Domkirke under udstillingen merk meg, der med barske virkemidler skal gøre børnehandel og trafficking til nære spørgsmål for kirkegængere og andet publikum.
Merk meg kan forstås i forhold til en anden af de i alt fem installationer, hvor man skal mærke en nøgen kvinde med en tusch. Hun står i en kasse, og publikum gør sig automatisk ’skyldige’ i at belure hende, når de uvidende kigger gennem et lille hul i kassen. Betragterens overgeb mod den nøgne kvinde ’straffes’ ved, at han skal stille sig tilbage i køen, der således bliver en ’uendelig’ eksemplificering af, hvordan »prostitution sætter spor på såvel brugeren som den brugte,« skriver Aftenposten.
»Det vigtigste er at få folks øjne op for den tragiske og nedværdigende handel,« udtaler Olso-biskop Olav Dag Hauge til den norske avis.
mla

Det Danske Filmstudie solgt
Det Danske Filmstudie i Lyngby, som har været til salg siden sidste år, er blevet solgt til Angel Studio A/S, efter at Folketingets finansudvalg godkendte salget torsdag.
Angel Film, alias Mogens Glad og Poul Erik Lindeborg, har givet 6,25 mio. kroner for filmstudiet, der ellers af Told & Skat var vurderet til mere end det dobbelte. Dermed udvides det unge selskab Angel Films, der i 1998 blev stiftet af den tidligere software-producent Mogens Glad, med de historiske bygninger, der under det tidligere navn, ASA-studierne, dannede rammerne for indspilninger af flere folkekære klassiskere så som Morten Korch-filmene. Det Danske Filmstudie blev i 1972 overtaget af staten og har siden fungeret som en selvejende institution. Igennem de seneste syv år har Filmstudiet haft underskud, som Det Danske Filminstitut har dækket. Med salget følger Kulturministeriets to betingelser om, at studiet fortsat skal bruges til produktion samt at det skal være åbent for udefrakommende producenter:
»Med salget af Det Danske Filmstudie til Angel har vi sikret, at der fortsat bliver produceret film og tv i Lyngby - og at mange forskellige filmfolk fremover kan bruge studierne. Det vil forhåbentlig blive til gavn for de unge og nyetablerede instruktører og producenter,« udtaler kulturminister Brian Mikkelsen i en pressemeddelelse. mla

Nordiske symboler i høj kurs
Først var det Missy Elliott, som stjal dronningens monogram til sit nye tøj-mærke. Og nu er det tøjproducenten Diesel, som har ladet sig inspirere lige lovligt meget af den samiske billedkunstner Jon Savio, som levede i den første halvdel af sidste århundrede.
Til efterårs- og vinterkollektionen 2004 barslede Diesel med en t-shirt, der gengiver et motiv fra billedkunstnerens hånd af en flok rensdyr, som jages af en ulv. Det har nu foranlediget organisationen Billedkunst opphavsrett Norge, BONO, til at forhøre sig om omfanget af salget hos Diesel Italia samt at overveje et erstatningskrav, skriver NRK. mla

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her