Læsetid: 2 min.

OVERBLIK - KULTUR

22. marts 2005


Dogmebrødre lukker og slukker
Siden Lars von Trier den 20. marts 1995 annoncerede eksistensen af Dogme 95-gruppen for et publikum i Odéon-teatret i Paris, har i alt 35 film fra hele verden tilegnet sig gruppens dogmecertifikat. Nu 10 år efter begivenheden, som placerede dansk film på det internationale biograflærred, giver de fire brødre udi håndholdt kamera og filmisk kyskhed, Lars von Trier, Thomas Vinterberg, Søren Kragh-Jacobsen og Kristian Levring, konceptet fra sig i et afskedsmanifest på deres hjemmeside, hvor også Manifestet og Kyskhedsløftet er lagt ud. To dogmefilm af henholdvis Thomas Villum Jensen og Peter Flinth med premiere næste år vil markere slutningen på dogme-æraen: »Vi satser hårdt på at få lavet de to film. For det er vores intention at få slået lortet ihjel på en ordentlig måde,« siger Zentropa-direktør Peter Aalbæk Jensen til Politiken. mla

Koranoversættelse og integration
Koranen skal oversættes til dansk, så den kan blive genstand for videnskabelige fortolkninger på lige fod med Biblen. Det mener billedhugger og professor Hein Heinsen, som tilbyder Carsten Niebuhr-instituttet 100.000 kr. af egen lomme til enoversættelse: »Koranen skal åbnes, og det skal gøres videnskabeligt, så vi kan få en offentlig debat om den nuværende koranlæsnings konsekvenser for blandt andet integration,« udtaler Heinsen til Kristeligt Dagblad. Den eneste danske oversættelse af Koranen, som er fra 1967, anses ikke som objektiv, da den er oversat af ahmadiyya-muslimen Abdul S. Madsen.mla

’Mein Kampf’ bestseller i Tyrkiet
Adolf Hitlers autobiografiske værk Mein Kampf er blevet en bestseller i Tyrkiet, hvor den siden januar er blevet solgt i mere end 50.000 eksemplarer. Det får nu analytikere til at frygte, at Hitlers manifest fra 1925 er blevet brændstof for en voksende gruppe af især yngre læsere, der måske ikke direkte sympatiserer med nazismen, men som er optagede af den vestlige verdens og især USA’s internationale politik i Mellemøsten. Politisk forsker fra Ankaras Universitet Dogu Ergil siger til BBC: »Der er ingen objektiv grund til, at antisemitiske følelser skulle spire op i Tyrkiet. Men nogle føler, at der findes en international sammensværgelse anført af det de kalder korsfarerne – altså USA og Vesten i almindelighed og zionisterne.« Bogen er kommet på gaden i en paperbackudgave til ca. 30 kroner uden tilladelse fra den tyske stat, som har rettighederne . Ifølge repræsentant herfor, Kurt Faltlhauser, er man i Tyskland meget restriktive med genoptrykning af værket af frygt for øget antisemitisme. Derfor findes Mein Kampf slet ikke i boghandlere men kun på forskningsbiblioteker, skriver den norske avis Verdens Gang ifølge AP. mla

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her