Læsetid: 3 min.

Pengetank poster penge i postbude

En britisk investeringsfond sætter sig på Post Danmark. Politikere og eksperter jubler og ser nye udviklingsmuligheder, mens medarbejdere frygter for konsekvenserne
19. marts 2005

Udlicitering
Det britiske CVC Capital Partners, som lever af at opkøbe virksomheder med udviklingsmuligheder, har givet et tilbud på 25 procent af statens aktier i Post Danmark, som regeringen ikke kunne afslå .
Både Socialdemokraterne og de radikale ser valget af CVC som nye medejere, som et godt valg.
»CVC kan se på Post Danmark med friske øjne og måske finde andre vinkler, der kan styrke selskabet mere, end det er i dag,« siger Poul Andersen, trafikpolitisk ordfører for S til Ritzau.
Også den radikale ordfører, Martin Lidegaard, er positiv omkring CVC’s investering i de danske postbude.
»CVS’s ekspertise er jo at gå ind i virksomheder med henblik på at optimere dem for at gøre dem bedre og for at tjene penge. Og det er måske ikke den værste indfaldsvinkel at have,« siger han til Ritzau.

Foruroligende
Netop det faktum, at CVC, som er en af Europas største investeringsfonde, er eksperter i at få værdier til at yngle, vækker ikke begejstring hos Jens Bendtsen, som er medarbejdervalgt medlem af Post Danmarks bestyrelse og forhandlingssekretær i fagforbundet 3F, som organiserer hovedparten af de 22.000 postansatte.
»Post Danmark er bedst tjent med en partner, der kan tilføre virksomheden nogle værdier. Sådan et kapitalselskab kan jo ikke umiddelbart tilføre Post Danmark noget. De har jo ikke forstand på, hvordan man distribuerer post,« siger han til Information.
Han påpeger, at i hele diskussionen om salg af statens Post Danmark-aktier, er indstillingen, at selskabet skal have en partner i form af et andet postselskab.
»Jeg synes ikke, at der er blevet lytte til vores ønske om at finde en strategisk alliancepartner,« siger Jens Bendtsen.
Han giver udtryk for, at hvis Post Danmark skal klare sig på det liberaliserede postmarked, er det nødvendigt med nogle stærke alliancer på tværs af landegrænser netop i form af et andet postselskab. Jens Bendtsen nævner blandt andet det tyske Deutsche Post og det hollandske TBG, som nogle mere oplagte parter. Men førstnævnte bød åbenbart ikke højt nok og ønsker ikke at byde over CVC, som efter alt at dømme må ryste op med et sted mellem én og halvanden milliard kroner ifølge Ritzau.

Flere muligheder
Niels Åkerstrøm Andersen er professor i politik og ledelse ved Handelshøjskolen i København. Han mener, at det skal ses som en styrkelse, når et internationalt selskab opkøber en stor del af Postens aktier.
»Fra Post Danmarks side har der konstant været en risiko for politisk korrumpering af måden, ledelsen fungerer på. Selv om Post Danmark juridisk set har været selvstændig, så har det været muligt for politikerne når som helst at tale til dem som om de stadig var et postdirektorat,« siger han og uddyber, at Post Danmark startede med at være et direktorat i et ministerium – det vil sige, at de har været underlagt politisk logik. Post Danmark beskrev sig selv som værende en statsinstitution i et politisk miljø.
»Med nye ejere sker der en selvstændiggørelse i forhold til det politiske niveau. Det betyder, at man nu kan lave strategier, der har en helt anden karakter. Det bliver mere muligt at tænke sig selv og sit forretningsområde på en ny måde, og hvad det konkret kommer til at betyde, ved jeg ikke. Det handler om, at de får nogle flere muligheder,« siger Niels Åkerstrøm Andersen.
Dansk Folkeparti fastslår at salget af aktieposten ikke må koste arbejdspladser eller føre til dårlig service.
»Hverken medarbejdere eller kunder kommer til at mærke forskel – det bliver business as usual,« fastslår formanden for Post Danmarks bestyrelse Fritz Schur over for Ritzau.
Niels Åkerstrøm Andersen mener, at vi skal se på Post Danmark med andre briller: »Vi har jo ikke Post Danmark i dag for at det skal være en beskæftigelsesindstands. Vi har det for at det skal tjene et funktionelt formål – at få posten ud.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her