Læsetid: 2 min.

Portræt af et snigesvin

Kærlighed eller menneskeligt misbrug? Italiensk drama er en studie i egotrippets anatomi
4. marts 2005

Ny film
Det er ikke kun voldsfilm, der kan inspirere til voldelige handlinger. Det psykologiske drama Bliv hvor du er indbyder i den grad til øretæver. Her får vi det mest konsekvente portræt af et snigesvin, jeg længe har set.
Pæn mand, læge, ligner den inkarnerede tillidsvækker. Men beware. Under Timoteos faderlige ydre gemmer der sig en fem-årig dreng, som vil ha’ det hele. Så derhjemme er den smukke, villige lægefrue, som føjer ham og bliver gravid, da han ønsker det. Og i en faldefærdig rønne i forstaden har han sin elskerinde, Italia, albansk immigrant m. luderlook. Et ikke videre sundt forhold, der starter med voldtægt og herefter udvikler sig til... ja, så var det, jeg stod af.
Filmen påstår, at det udvikler sig til kærlighed. Af den store, guddommelige slags. Med religiøs symbolik og røde højhælede Troldmanden fra Oz og Askepot-sko. Italia er blevet misbrugt af sin far som barn, får vi at vide. Og nu går hun ind i et genkendeligt mønster med Timoteo. Som på sin side tager, hvad han kan få – og det er absolut alt hos en kvinde som Italia.

Ringe analytisk afstand
Nu følger graviditeter, en kvaksalverabort og en fødsel. Den top-konfliktsky Timoteo kan ikke finde ud af at vælge til eller fra over for noget, med løgn på løgn til følge. Han fabler om at stikke af med Italia, som selvfølgelig siger: »Du skal tænke på dig selv,« hvortil han svarer: »Det gør jeg – for første gang!«
Bliv hvor du er er interessant som et studie i selvretfærdighed og efterrationalisering. Filmen står på Timoteos side. Han er så bange for at miste, påstår filmen. Og det er derfor, han ’kommer til’ at såre kvinderne omkring sig, ja, faktisk indirekte slå en af dem ihjel. Det personlige ansvar? Undskyld, var der nogen, som sagde noget?
Nej, faktisk er det lidt synd for Timoteo, lader filmen os forstå. Han er jo bare et menneske, vi må tilgive ham. Godt, at luder-madonnaen Italia er lidt af en engel og kan skaffe ham Guds tilgivelse. For det er påkrævet.
Sergio Castellitto har både skrevet, instrueret og spiller hovedrollen i filmen, som er fortalt i et forholdsvis prunkløst billedsprog, Filmen er ganske velspillet af Castellitto, lægefruen Claudia Gerini (hvorfor pokker er Timoteo træt af dén labre larve?) og en Penelope Cruz, der er sminket til næsten ukendelighed som den hærgede elskerinde. Både Castellitto og Cruz har vundet priser for deres spil.
Bliv hvor du er vil være en dyb kærlighedsfilm, men hertil mangler filmen psykologisk indsigt. Som portræt af menneskeligt misbrug er filmen til gengæld skræmmende realistisk – og fordi instruktøren kun har ringe analytisk afstand til sin hovedperson, udleverer han sin karakter virkelig gennemført.
Så paradoksalt nok er filmen ufrivilligt god. Den er en hårrejsende studie i egotripperens ubegrænsede evne til retfærdiggøre sine handlinger og tilgive sig selv hvad som helst.

*Bliv hvor du er. Instruktion og manuskript: Sergio Castellitto. Italiensk (Gloria i København, Øst for Paradis i Århus og Biffen i Aalborg)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu