Læsetid: 2 min.

Fra punk til eventyrheks

Information har opsporet en H.C. Andersen-ambassadør for at stille det spørgsmål, der er på alles læber: Hvad laver I?
23. marts 2005

HC-Ambassadør
HCA-dagen nærmer sig, og Danmark holder vejret. Vil Parkens tilskuerpladser blive mere end halvt fyldt til det store multimediebrag med laserlys og teaterhalløj 'Once Upon a Time'? Vil enkelte af tilskuerne selv have betalt for deres billet, og hvem køber dem til 3.000 kroner? Og hvad laver en H.C. Andersen-ambassadør egentlig? Spekulationerne vokser vildt, og nu har Information fået nok. Vi har opsporet en af de 200 H.C. Andersen-ambassadører, pr-manden Christian Have har udnævnt over de sidste år, og stillet hende det forbudte spørgsmål.
Sangerinden Nina Hagen er for nylig blevet separeret fra sin christianit og bor derfor ikke længere i København, men i Los Angeles. Det multifarvede berlinske punkikon, der indledte sin musi-kalske karriere, da hun blev smidt ud af DDR sammen med sin stedfar, protestsangeren Wolf Biermann, i 1976, er ikke ligefrem kendt for sin store kærlighed til etablissementet og kulturarv. Men før hun forlod Danmark, nåede hun alligevel lige at blive udnævnt til H. C. Andersen-ambassadør. Hvorfor?
"Jeg har læst Hans Christian Andersens eventyr siden jeg var lille," forklarer en morgenfrisk Nina Hagen fra L.A., hvor hun lige har holdt sin 50-års fødselsdag. "Især 'Den lille pige med svovlstikkerne' gjorde stort indtryk på mig. Den åbnede mine øjne for, hvor grådige og uvidende voksne mennesker kan være og gav mig en stærk bevidsthed om, at jeg aldrig ville være som dem. Så jeg var meget beæret over at blive en af de fem tyske ambassadører."
– Men hvad laver man som H. C. Andersen-ambassadør?
"Jeg rejser hele tiden, og så kan jeg benytte lejligheden til at fortælle folk i hele verden om ham. Når jeg kommer tilbage til Tyskland, skal jeg også være med i nogle H.C. Andersen-relaterede happenings. Og jeg skal besøge skoler, børnehaver, hospitaler og hospicer med en stor historiebog og læse nogle af mine yndlingseventyr højt."

Ond dronning
Som omrejsende verdensborger har Nina Hagen tit brugt sin karakteriske stemme til eftersynkronisering af film fra amerikansk til tysk og omvendt. Hun er lige nu midt i en mindre koncertturné på den amerikanske vestkyst. Hagens punkstjernedage gik efter nogles mening strengt taget i sig selv i begyndelsen af 80'erne efter nyskabende plader som Nina Hagen Band (1978) og Unbehagen (1980). Ikke desto mindre har hun arbejdet hyperaktivt lige siden, er blevet stadig mere kosmisk orienteret og har bl.a. udvidet repertoiret til skuespil.
"Jeg har lavet to eventyr-film. Vasilisa, blev optaget i Rusland, hvor jeg spillede den frygtelige heks fra folkeeventyrene Baba Yaga. Og for nylig spillede jeg sammen med min datter Cosma-Shiva i en tysk udgave af Snehvide, som hedder Syv dværge – mænd alene i skoven, hvor jeg spiller den onde dronning og min datter Snehvide."
"Jeg er en af Pippi Langstrømpes største fans," fortsætter Hagen lettere mystificerende.
"Så for mig, som en stor tilhænger af eventyrkunsten, er det altså en helt særlig mulighed at kunne komme til at fortælle så mange mennesker om den fantastiske danske eventyrfortæller Hans Christian Andersen."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her