Læsetid: 3 min.

Sex-for-mad er den egentlige skandale

Flere FN-soldater i Congo er blevet beskyldt for voldtægt og pædofili, men de færreste retsforfølges efter hjemsendelse
19. marts 2005

Skamplet i Congo
NEW YORK – I det østlige Congo er soldater fra FN’s fredsbevarende styrke MONUC blevet taget i at bytte mad for sex med sultne lokale mindreårige piger, der hænger ud ved deres FN-baser.
Historien er blevet fortalt af en researcher for Human Rights Watch, som har boet i Congo og sidste år undersøgte FN-soldaters og en civile FN-ansats seksuelle mishandling af børn og kvinder. Beskyldningerne i de to østlige Congo-provinser Bunia og Ituri omfatter pædofili, voldtægt og ulovlig omgang med prostituerede.
»Vi hørte om tilfælde, hvor FN-soldater byttede æg for sex, brød for sex eller en krukke jordnøddesmør for sex. Det drejer sig om familier, som har en lille indtægt. De sender små piger til basen for at sælge bananer eller jordnødder og det er ikke ualmindeligt, at FN-soldaterne inviterer dem inden for og desto yngre de er, desto mindre er chancen for at blive smittet med hiv/aids,« fortalte Anneke Van Woudenberg et kongresudvalg sidste år.
Ifølge Human Rights Watch og FN-kilder er flere hundrede sager om voldtægt og seksuel omgang med mindreårige blevet meldt til det lokale politi og FN’s mission i de to provinser, hvor en FN-styrke på 11.000 soldater fra 50 lande har været udstationeret siden 2003 for at overvåge fredsaftalen indgået ved afslutningen af borgerkrigen i Congo året før.
Men indtil videre er kun den franske FN-embedsmand, Didier Bourget, og seks marokkanske FN-soldater blevet sendt hjem og retsforfulgt i deres respektive lande. Soldater fra Nepal, Pakistan, Tunesien, Uruguay og Sydafrika er også blevet beskyldt for seksuelle forbrydelser i det østlige Congo, men deres regeringer har vægret sig ved at rejse sigtelser.

Prostituerede forbudt
FN har et strengt adfærdskodeks, som bl.a. forbyder omgang med prostituerede. I lyset af nylige afsløringer af seksuel mishandling i Congo, Burundi, Elfenbenskysten, Sierra Leone. Liberia, Haiti og Kosovo strammede generalsekretær Kofi Annan sidste år FN’s linje og erklærede »nul tolerance« over for den type overgreb på værgeløse.
FN kan kun håndhæve disse regler i tilfælde, hvor de bliver brudt af organisationens eget civile personale. Sanktionen er afskedigelse på stedet og opfordring til hjemlandet om at retsforfølge individet. FN-soldater kan derimod højst blive sendt hjem.
»Vi har ikke jurisdiktion over soldater med blå hjelme,« siger en embedsmand fra FN’s fredsbevarende afdeling i New York. »Det er op til de donorlandene at retsforfølge dem og det sker kun i begrænset omfang. Kun Marokko har gjort det. Pakistan nægter at samarbejde med os.«
Kilden forklarer, at bidragsydere til FN’s fredsbevarende styrker normalt kræver, at deres soldater ikke bliver retsforfulgt af lokale domstole i værtslandet. Men mange lande følger ikke selv sagerne til dørs retsligt. Forbrydelserne forbliver ustraffede. Derfor har Annan fornylig bedt et FN-udvalg om at »se på de traktater, der yder immunitet og overveje hvordan man kan yde mindre retslig beskyttelse til FN-soldater, som begår den slags overtrædelser.«
Formanden for udvalget, Jordans FN-ambassadør prins Zeid Hussein, har endvidere fået til opgave at kontakte de pågældende lande og overbevise dem om at stille mistænkte for en national domstol. Men det bliver ikke en enkel opgave. Den sydafrikanske oberstløjtnant Koos van Breda blev i 2004 sendt hjem efter beskyldninger om at han havde voldtaget mandlige congolesiske tolke under 18, men det sydafrikanske militær har endnu ikke rejst sigtelse imod ham.
Afsløringerne af særligt graverende overgreb på unge piger og kvinder i det østlige Congo førte til stærk kritik af den amerikanske diplomat William Lacy Swing, som leder FN’s mission i Congo. Selv om 150 tilfælde er kendt, bagatelliserede Swing i første omgang problemet og lovede, at han ville gøre mere for at håndhæve adfærdskodekset. Men siden har et tv-hold fra den amerikanske station ABC iagttaget embedsmænd fra FN-missionen i Bunia fraternisere med prostituerede på en lokal bar.
I februar meddelte Annan, at han havde mistet tilliden til ambassadør Swings ledelse. I den sidste månedstid er situationen i Ituri-provinsen blevet forværret. Der har været angreb fra en militsgruppe på FN-kontingentet, som førte til tab af ni FN-soldater. I den situation mente Annan, at han ikke kunne undvære William Swings ekspertise i Congo, hvor han før har været USA-ambassadør. Derfor fortsætter Swing indtil sin pensionering i juni.
FN er endvidere blevet kritiseret af kvindeorganisationer for at svigte flere hundrede mindreårige congolesiske piger, der har født illegitime børn af FN-soldater. Indtil videre har ambassadør Swing afvist at støtte disse »peace babies« økonomisk.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu