Læsetid: 3 min.

Skulderklap til Connies mand

Statsministeren må acceptere, at miljø-ministerens mand ikke vil udlevere personlige oplysninger, lyder meldingen fra den konservative gruppe. Venstres politiske ordfører bakker op
9. marts 2005

Opbakning
Aldrig har ministres samlevere været så meget i offentlighedens søgelys som efter valget den 8. februar.
Og nu er turen kommet til miljøminister Connie Hedegaards (K) mand, der af principielle grunde ikke vil give sit samtykke til, at oplysninger om ham lægges offentligt ud på Statsministeriets hjemmeside.
Og den holdning møder stor forståelse i den konservative folketingsgruppe – både blandt de garvede og nyvalgte medlemmer. Ingen i den konservative gruppe på Christiansborg har haft et dårligt ord at sige om Jacob Andersens beslutning. Snarere tværtimod. Her skal ikke trækkes i land, og det må statsministeren, trods proklameret åbenhed i regeringen, leve med.

Mistænkeliggørelse
Skatteordfører Charlotte Dyremose (K) opfordrer statsministeren til at respektere miljøministerens mands beslutning.
»Fogh må respektere, at Connie Hedegaards mand har valgt at starte en privat virksomhed – ikke at blive minister. Det har hans hustru, og derfor har han fuld ret til at nægte at fremlægge personlige oplysninger,« siger Charlotte Dyremose.
Hun beklager, at det er blevet nødvendigt med den megen fokus på politikeres private forhold, men accepterer vilkårerne, når det handler om de, der selv stiller op, men ikke når det handler om deres familie.
»Jeg accepterer, at det er nødvendigt med en mistænkeliggørelse af politikere indtil det modsatte er bevist, men vi har alle – og specielt pressen – et kæmpe ansvar for, at åbenheden ikke misbruges. Ellers skræmmer vi mange kvalificerede mennesker væk fra politik,« siger Charlotte Dyremose.
I regeringsgrundlaget er den konservative leder Bendt Bendtsen og statsminister Anders Fogh Rasmussen blevet enige om at kræve åbenhed af ministrene, men der står intet i grundlaget om, at den åbenhed også skal gælde for ægtefæller og samlevere. Connie Hedegaard orienterede lørdag både sin egen partiformand, vicestatsminister Bendt Bendtsen og statsminister Anders Fogh Rasmussen om sin ægtefælles beslutning, som tog den ad notam.
Den nyudnævnte arbejdsmarkedsordfører Jakob Axel Nielsen (K), der selv er uddannet jurist, mener da også, at statsministeren må acceptere ægtefællens beslutning om ikke at offentliggøre oplysninger.
»Statsministeren bliver nødt til at acceptere den holdning, for ellers er alternativet et skråplan, hvor perspektivet ikke er til at overskue. Både juridisk og politisk,« siger Jakob Axel Nielsen.

Et frit land
Også gruppeformand Helge Adam Møller bakker op.
»Det er et frit land, og statsministeren skal ikke ud at banke ham på plads. Vi lever ikke i det gamle Sovjetunionen, hvor en diktator bare kan banke en eller anden på plads,« siger Helge Adam Møller.
Venstres politiske ordfører, Jens Rhode, strækker våben i denne sag. Jens Rhode forstår nemlig godt, at miljøministerens mand ikke vil offentliggøre personlige oplysninger.
»Vi bliver nødt til at mane til eftertanke og politisk gøre os nogle overvejelser om, hvorvidt det kan være meningen, at vores familie bliver draget til ansvar, og skal offentliggøre personlige oplysninger, selv om de på ingen måde er involveret i politik. Den diskussion bliver vi nødt til at tage,« siger Jens Rhode.
Han mener ikke, at kravet er rimeligt. For hvis det skal gælde ægtefæller, bør det også gælde børn og forældre. Og det kan let blive skruen uden ende, mener den politiske ordfører. Derudover kan reglerne også få betydning for hvem, der er villig til at gå ind i politik.
»Jeg er i hvert fald ganske overbevist om, at min kære-ste ikke vil stille op til den slags. Og hvis jeg skal vælge mellem Anders Fogh og min kæreste... ja, så vælger jeg min kæreste,« siger Rhode.
Hverken statsminister Anders Fogh Rasmussen, erhvers- og økonomiminister Bendt Bendtsen eller miljøminister Connie Hedegaard har ønsket ønsket at kommentere sagen.

*Alle ministerens oplysninger findes på www.statsministeriet.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her