Læsetid: 3 min.

Spionage er et våben – også velegnet til vådeskud og selvmord

Efterretningstjenester har det med at vove sig ud i skøre påhit. Skribenten har været ufrivillig ’indhenter’ – med ilde resultat
23. marts 2005

UDSYN
I februar 1971 skete noget usædvanligt i Danmark. Forsvarsministeren angreb rektoren ved Københavns Universitet. Ministeren var den konservative Erik Ninn-Hansen. Rektoren var den tidligere kommunist og medlem af Frihedsrådet professor Mogens Fog.
Ninn-Hansen angreb Fog for at have tabt kontrollen over Københavns Universitet, så lovløse tilstande herskede.
Forud var gået, at marxistiske studenter havde søgt at hindre universitetets besluttende forsamlinger i at holde møder. Marxisterne var rasende over, at studentervalget til forsamlingerne var foregået efter forholdstalsmetoden, der giver mandater svarende til stemmetallet. Det ville marxisterne ikke finde sig i, fordi de ville have monopol på at tale på de studerendes vegne. Derfor havde de boykottet valgene.
Mogens Fog havde søgt at undgå, at spændingerne førte til slagsmål og stenkastning. Marxisterne blev opmuntret af, at Ninn-Hansen nu blandede sig. De udråbte det som tegn på, at den borgerlige statsmagt var utålmodig efter at knuse studenternes engagement i klassekampen. At det var forsvarsministeren, der greb ind, viste de midler, statsmagten ville bruge.
Jeg var dengang talsmand for de Moderate Studenter og valgt som medlem af universitetets ledelse. Jeg korsede mig over Ninn-Hansens emsighed. Hvem havde dog tilskyndet ham?
Seks år senere fandt jeg ud af, at det formentlig var mig selv.
Det skete, da Ekstra Bladets journalister Jakob Andersen og Søren Jakobsen i 1977 afdækkede et samarbejde mellem Forsvarets Efterretningstjeneste og den ultrahøjreorienterede freelance agent Hans Hetler.
Forsvarets Efterretningstjeneste brugte i 1969-73 Hans Hetler til at overvåge »undergravende virksomhed« i det danske samfund – også på universiteterne. Hetler havde i Århus fundet sig en meddeler, der var valgt af de Moderate Studenter dér. FE lod Hetler infiltrere studentermiljøet, og Hetler indberettede i udførlige rapporter, hvad han kunne få ud af sin Århus-student.
Denne student kunne bl.a. fortælle om et møde med mig, der i januar 1971 var rejst til Århus for at udveksle moderate oplysninger.
I Århus havde jeg udtalt mig kritisk om Mogens Fog. Det var min bedømmelse, at Fog udnyttede den anspændte situation til at styrke sin egen magt, og at han et stykke hen ad vejen spillede de gale marxisters spil. I rapporten til FE blev det til bl.a. følgende udsagn af mig om Københavns-situationen:
»Arbejdet gøres her meget vanskeligt af Mogens Fog, der helt igennem er partisk over for Moderate Studenter i alle forhold, til fordel for Studenterrådet.«
»Mogens Fog bebrejder Moderate Studenter, at det er disses skyld, at balladen er opstået.«
Efter alt at dømme var det disse militærindberetninger, der udløste Ninn-Hansens voldsomme udfald mod Fog. Nuancerne var unægteligt gået tabt undervejs.
Hvis Ninn-Hansen ville vide noget om, hvordan vi Moderate Studenter bedømte situationen, hvorfor inviterede han os ikke til te i ministeriet? Vi havde gladeligt sagt Ninn vores hjertens mening – og nok givet ham det råd, at roens opretholdelse på universiteterne ikke var en sag for Forsvarsministeriet.
Verden har både før og siden 1971 oplevet ejendommelige eksempler på efterretningstjenesters påhit. Som våben synes agentvirksomhed også velegnet til vådeskud og selvmord. For slet ikke at tale om, at de væsentligste udviklinger ofte undgår spionernes opmærksomhed. Sovjetunionen gik i opløsning, uden at nogen efterretningstjeneste øjnede det komme – heller ikke landets egen, der vogtede på hvert et gadehjørne.
Det var derfor uden begejstring, jeg forleden læste i avisen, at Forsvarets Efterretningstjeneste nu søger en sværm af nye agenter som »indhentere« af oplysninger i Mellemøsten og Asien. Åh nej, hvilke uansvarlige samarbejdspartnere vil de mon finde? Hvilken ekstra sikkerhed får Danmark af at bruge mange flere millioner kroner på skæg og blå briller? Af alle offentlige investeringer er agentvirksomhed tænkeligt den, der giver ringest afkast.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her