Et spørgsmål om moral
Fem skarpe
»Åh, det igen.« Det er den umiddelbare reaktion fra vicepræsident i Sø- og Handelsretten, Mette Christensen, da Information ringer for at spørge til hendes medlemsskab af VL-gruppe 31.
Hvorfor er du medlem af en VL-gruppe?
»Jeg får informationer om det almindelige kendskab til erhvervslivet, som har en gavnlig indflydelse på forståelsen af de sager, vi har.«
Flere eksperter påpeger, at der er en risiko for, at embedsmænds habilitet påvirkes i en VL-gruppe. Er det ikke en alvorlig risiko at løbe som dommer?
»Ja, men dommere kan ikke lukke sig inde, vi er jo også medlemmer af klubber og så videre.«
Du er jo vicepræsident for Sø og Handelsretten. Føler du, at det på nogen måde påvirker dit dommervirke at sidde i denne VL-gruppe?
»Overhovedet ikke. To af VL-gruppens medlemmer er også sagkyndige medlemmer af Sø- og Handelsretten.«
Flere andre dommere, inklusive den tidligere præsident for Højesteret, trak sig fra deres VL-grupper for nogle år siden på grund af offentlig kritik. Har det fået dig til at overveje dit medlemsskab?
»Ja, og derfor har jeg fastholdt det. De mennesker, jeg ser i VL-grupperne, ser jeg jo ikke nær så ofte, som jeg for eksempel ser folk på havnen om sommeren, eller møder advokater, når jeg handler i supermarkedet.«
Men VL-grupperne er jo et organiseret netværk med lukkede møder?
»Dommere fortæller jo heller ikke, hvad de taler med folk om andre steder. Det er jo også nemmere at se, hvem vi omgås i VL-grupperne.«
Så du mener ikke, påvirkningen i VL-gruppen er større end i mere uformelle neværk?
»Overhovedet ikke. Det er et spørgsmål om moral, ganske enkelt. Og du kan ikke lovgive om moral.«
Ønsker du at kommentere artiklerne på information.dk?
Du skal være registreret bruger for at kommentere.
Log ind eller opret bruger »