Læsetid: 3 min.

Stakkels Rom

De romerske fodboldklubber har det skidt, mens provinserne blomstrer
21. marts 2005

Fodbold
ROM – »Stakkels Rom!« udbryder historikeren Carl Grimberg i bind fire af sin verdenshistorie, om Roms storhedstid, og han undrer sig over, at rækken af bindegale og depraverede kejsere efter Cæsar og Augustus kunne få det romerske verdensrige til at blomstre og udvikles trods dets herskeres skørlevned, sindssyge ødselhed og paranoide udryddelse af mødre, brødre og alle fjernere trusler mod deres magt.
Stakkels Rom – men heldigt for verdensrigets provinser, der fik lov til at udvikle sig, mens kejserne myrdede løs i hovedstaden.
Således også i lørdags, da Roms ældste fodboldklub, SS Lazio, var på besøg i provinsen hos opkomlingen Siena, der rykkede et skridt væk fra kronisk nedrykningsfare og afleverede sorteper til de tidligere verdensherskere.
Syditalienske provinsklubber som Palermo, Messina, Reggina og Cagliari fører sig frem på hovedstadens bekostning.
Det var kejseren af dåsetomater, Sergio Cragnotti, der i 1990’erne fyldte så mange penge på den kronisk fattige Lazio, at den under svenskeren Sven Göran Eriksson blev stormagt i Italien og verden. Men penge, den nyrige kejser ikke havde. Han selv er dømt for bedrageri, og Lazio sidder tilbage med kæmpegæld og et stærkt amputeret hold, der spiller på mæceners og skattevæsnets nåde.

Ikke mangel på penge
Bedre er det ikke i byens anden fodboldstolthed AS Roma.
Kejseren af fidusbyggeri, Franco Sensi, købte den tidligere fascistiske bannerklub til sit blot tredie mesterskab i historien for penge, han ikke har flere af. Nyindkøb af spillere foretages på et risikofyldt lavere niveau, gælden er lige så stor som Lazios, men Sensi-familien er dog et noget sikrere papir end den fængslede Cragnottis.
Det er nemlig ikke manglen på penge eller et ordentligt hold, der plager Roma. Med et angreb bestående af den genialske Francesco Totti, målslugeren Vicenzo Montella og det menneskeligt problematiske vidunderbarn Antonio Cassano råder romerklubben over en trio som næppe findes magen til nogen steder.
Men midtbane og forsvar lider under de økonomisk betingede afståelser af Emersom til Juventus og Samuel til Real Madrid. Zebina og Cafu er forsvundet til andre græsplæner, Juventus og Milan, og et dyrt fejlindkøb som den franske forsvarer Mexes og tidlig debut til kommende midtbanestjerner af egen avl som de purunge De Rossi og Aquilani har ikke givet stabilitet.

Intriger
Både Lazio og Roma har historisk ligget under for industrimagnaternes rige klubber i nord. Juventus, Torino, Milan, Inter. Og for spillere og trænere er hovedstaden et svært sted at komme til. Hovedstadens selvfølelse og herrementalitet paradoksalt parret med den historiske bevidsthed om næsten altid at have været undermåler i fodbold lægger et pres på begge romerhold før hver sæson. Spørg Michael Laudrup, der gjorde sine første erfaringer i Lazio, eller Klaus Berggren, der gjorde nogle af sine sidste i Roma.
Især Roma er kendt for at være en rotterede af uigennemskuelige intriger.
Den tyske træner Rudi Völler, der dog har spillet med succes og popularitet i Roma i årevis, afløste få uger inde i sæsonen den ellers velrenommerede Brandelli, men Völler løb efter et par katastrofer bandende bort. »Her er det ikke muligt at arbejde,« sagde han til afsked og overlod hvervet til Del Neri, som med Chievo, den lille forstadsklub til Verona, har tegnet en af de smukkeste succeshistorier i italiensk fodbold nogensinde.
Men for de romerske tifosi og for krukker som Totti, Cassano og Montella var han bare en mand fra provinsen – og okay, han ligner også en bonderøv, så han blev intrigeret ud.
Og ind kom så i denne uge lille Bruno Conti. Romer doc, succesrig træner for klubbens talenter og elsket som farverig kantspiller for de italienske verdensmestre fra 1982. Gyldigt trænerlicens har han ikke, men han kender rottereden Roma og vejene i den.
Måske også vejene ud af en situation, hvor Rom er reduceret til provins. Stakkels Rom.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her