Læsetid: 4 min.

'Stemmer I ikke på Mugabe, får I ikke noget mad'

Således er budskabet til Zimbabwes landsbyboere fra regimets lokale håndlangere
31. marts 2005

Zimbabwe
Bulawayo – Blandt de visne afgrøder og de udtørrede flodlejer i det sydlige Zimbabwe hersker en apatisk og opgivende stemning. Parlamentsvalget skal finde sted i dag, men kun de færreste forventer, at deres stemme vil gøre den store forskel. Præsident Mugabe skyer intet middel for at sikre, at hans regeringsparti, Zanu-PF, kan sætte sig på flertallet af pladserne i parlamentet. Regeringen kontrollerer valglisterne og valgstederne, og befolkningen i landdistrikterne er blevet advaret om, at hvis de stemmer på oppositionspartiet, The Movement for Democratic Change (MDC) vil de ikke få noget mad.
Ved sidste parlamentsvalg i 2000 blev oppositionstilhængere arresteret, slået og tortureret. Denne gang bruger man mere sofistikerede, men lige så effektive metoder.
Den 82-årige MDC-tilhænger Asa Sibanda fra landsbyen Insiza i den sydlige del af landet er overbevist om, at det var udsendinge fra regeringen, der satte ild til hendes køkken sidste måned.
"Branden opstod midt om natten, og jeg ved, at jeg ikke havde glemt at slukke for noget," siger hun. "Alle fra landsbyen kom for at trøste mig, men Zanu-PF kom ikke. Jeg ved ikke, hvad der skete, men jeg tror, de satte ild til mit hus."
Sibanda vil sandsynligvis aldrig finde ud hvem eller hvad, der ødelagde hendes køkken, men i lighed med sine naboer mener hun, at Zanu-PF stod bag; i fremtiden vil andre være mere varsomme med at støtte oppositionspartierne.

Taktisk sats på høsten
"Volden er ikke umiddelbart synlig, men det betyder ikke, at den ikke finder sted," siger Sarah (navnet er ændret,red.), en zimbabwisk menneskerettighedsaktivist i Bulawayo. "Det handler mere om den følelsesmæssige vold. Folk er bange for at få sat ild til deres huse, eller for at volden bryder løs, hvor som helst, når som helst."
Da Mugabe udpegede den 31. marts som valgdato regnede han med, at høsten ville blive god. Han håbede, at kornlagrene på det tidspunkt ville være fyldte med majs, så folk ville strømme til valgstederne med fyldte maver og stemme på hans parti.
Men regnen udeblev. Regeringen bliver kritiseret for ikke at have transporteret såsæd og gødning hurtigt nok ud til farmerne og for den omstridte landbrugsreformpolitik, der betød, at de fleste af de hvide farmeres jorde blev beslaglagt og overdraget til Mugabes sorte tilhængere. I denne måned indrømmede Mugabe, at kun 44 procent af den beslaglagte jord er blevet udnyttet, som den skulle.
De nye farmere har ikke kunnet rejse lån, fordi de ikke har skøde på de gårde, som de ejer. De kan derfor ikke købe det udstyr, såsæd og gødning, der skal til for at så deres afgrøder. I flere tilfælde er flere af de sorte Mugabe-tilhængere, der oprindelig deltog i udplyndringen og overtagelsen af de hvide farmeres gårde, blevet smidt ud igen for at gøre plads til nogle af de mere prominente figurer inden for Zanu-PF.
De få hvide farmere, der har valgt at blive, klager over, at al deres udstyr er blevet stjålet. "Tyve stjal alle elementerne til mit brønd-udgravning," siger Rebecca (navnet ændret,red., som er gift med en farmer og som jeg fangede uden for den lokale kirke en søndag morgen.
"De har meget omhyggeligt skåret ledningerne af. Jeg er sikker på, at tyvene var andre farmere, der udelukkende huggede det, fordi deres egne pumper var gået i stykker, og de ikke havde råd til at få dem repareret."

Ignorerer krisen
Trods den lammende økonomiske krise har Mugabe valgt at føre valgkampagne med et udpræget anti-britisk valgprogram, hvor han opfordrer vælgerne til at 'begrave Blair'. De fleste af de folk i land-distrikterne, hvor Zanu-PF har den største opbakning, har ingen anelse om, hvem Tony Blair er – og de fleste af dem i byerne, som har hørt om Blair, afviser sloganet som meningsløst.
Der er ingen, som har tiltro til, at Mugabe kan forbedre økonomien.
Iden Wetherell, en zimbabwisk journalist, der arbejder for to af de få tilbageværende uafhængige aviser, siger: "Udfordringen for moderne ledere er at kunne styre en moderne økonomi og sørge for, at bruttonationalproduktet vokser. Mugabe er en fuldstændig fiasko – han har ingen anelse om, hvordan man skal styre økonomien, så i stedet vender sig mod de gamle mærkesager om kolonialisme og håber så, at folk lukker øjnene for de virkelige problemer."
Zimbabwerne frygter, at det kun vil blive endnu værre efter valget, når valgobservatørerne og journalisterne er taget hjem. En ny lov om NGO'eres virke vil praktisk taget gøre det umuligt for alle menneskerettighedsgrupper at operere i landet, medmindre de kan bevise, at alle deres ansatte er zimbabwere og at de absolut ikke modtager økonomisk støtte fra udlandet.
"Folk ved næsten intet om deres rettigheder," siger Sarah. "Denne regering har gjort sit eget folk så bange og svækket, at det ikke en gang er klar over, at alle har ret til at kræve nok at spise og til at kunne sove roligt i deres senge om natten."

© Independent og Information

*Oversat af Steen Lindorf Jensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her