Læsetid: 3 min.

Storvask af sorte penge på Solkysten

Dommere og statsadvokater fra flere lande på vej til Costa del Sol for at undersøge Europas hidtil største skandale for pengehvidvask
15. marts 2005

HVIDVASKNING
Dommere og statsadvokater fra Frankrig, Storbritannien, Holland og Rusland rejser i de nærmeste dage til den spanske solkyst. Og det er ikke for at holde ferie. De skal til Costa del Sol for at hjælpe med til opklaringen af det, der er Europas hidtil største skandale om hvidvaskning af sorte penge. I de sidste 10 måneder har 150 spanske politifolk – i samarbejde med Europol og Interpol samt statsadvokater fra såvel Rusland og USA – optrevlet et internationalt netværk for hvidvask af op imod to milliarder kroner.

Operation’Hvid hval’
To privatfly, en stor lystyacht, 42 luksusbiler i Rolls-Royce- og Ferrari-klassen og 251 ejendomme på den spanske solkyst er foreløbig konfiskeret, og 41 personer fra seks lande er anholdt. Det er spaniere, marokkanere, franskmænd, russerne, ukrainere og finner, der mistænkes for at have hvidvasket penge, der stammer fra narko- og våbenhandel, prostitution og bedrageri.
Politioperationen – kaldet ’operation hvid hval’ – er dog langt fra overstået, og det er blevet skønnet, at der måske er hvidvasket penge for en værdi af over fire milliarder kroner.
»Det er kun toppen af isbjerget,« sagde den spanske statsadvokat, Cándido Conde-Pumpido, i går til radiostationen Cadena Ser. Han mener, at operationen viser, at der har været tale om »en stille invasion« i Spanien af »den internationale mafias monster«.

Advokat i nøglerolle
Blandt de anholdte er syv advokater og tre notarer. Den 57-årige chilenske advokat, Fernando del Valle Vergara, der fra sit kontor i Marbella har over 5.000 klienter fra hele Europa, er mistænkt for at have spillet en nøglerolle i netværket.
Han – og hans 22 ansatte – skal have oprettet over 1.000 skuffeselskaber, der har investeret i ejendomme på Solkysten, og som har overført penge til skattely som Gibraltar og kanal-øen Jersey. De lokale forhold med et boom på Solkystens ejendomsmarked og store prisstigninger har skabt de ideelle betingelser for at reinvestere de sorte penge.
Andalusiens socialistiske præsident, Manuel Chavez, har i et interview til spansk tv sagt, at Marbellas bystyre med deres »ukontrollerede byudvikling« har gjort det lettere at »hvidvaske penge«.
Politiet mener, at det russiske olieselskab Yukos kan være involveret i pengevasken via dækselskaber i Holland. En talsmand fra Yukos har ifølge avisen El País benægtet, at selskabet er involveret. Men i Rusland har sagen vakt stor juridisk – og ikke mindst politisk – interesse. De russiske myndigheder har fængslet Yukos forhenværende ejer, Mikhail Khodorkovski, og selskabet befinder sig på bankerottens rand på grund af krav om udestående skat på over hundrede mia. kroner.

Godfathers skjulested
Den organiserede kriminalitet er i de senere år blevet mere og mere synlig på Solkysten. Og der har været flere brutale mord og skudopgør mellem de forskellige bander. Tilbage i 1998 blev den sicilianske godfather, Pasquale Contrera, anholdt i byen, Fuengirola. Og sidste år blev over 300 personer fra 35 organiserede kriminelle bander anholdt på Costa del Sol. Så sent som i december blev to mafiabander optrevlet. Den ene havde stjålet luksusbiler i området, kørt bilerne til Frankrig og fået skiftet nummerplader der. Den anden bande brugte deres talenter på at røve hash fra hashhandlere, kidnappe folk og likvidere de personer, der satte sig imod det.
Blandt de anholdte er der folk fra 12 lande, herunder fra Marrokko, Nigeria, Frankrig, Storbritannien, Italien, og flere østeuropæiske lande.
De organiserede banders ’invasion’ på solkysten er så massiv, at den spanske regering i december endda udnævnte en statsadvokat for efterforskning af mafiaforbrydelser på Costa del Sol. Denne statsadvokat, Juan Carlos López Caballero, der kun har siddet tre måneder i sit embede, advarer om, at »man slet ikke har set det værste endnu«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her