Læsetid: 4 min.

Studiejob forbedrer karrieremulighederne

24-årige Hanna Line Berg er et eksempel på det, Videnskabsministeriet ønsker: hurtigt gennem universitetsstudiet med et praktikophold og relevant studiearbejde med i attachémappen
26. marts 2005

STUDIEJOB
Om halvandet år regner Hanna Line Berg med at være færdig med sit studium i forvaltning på RUC. Så er hun 25 år – men det er ikke fordi, Hanna Line kun har koncentreret sig om bøgerne.
»Man vil bare gerne gå direkte ind med stiletter, matchende jakkesæt og få lov at lave et eller andet, der er fedt, men det er ikke særligt mange, der får lov til. Jeg læser jo også artikler og statistikker om, hvor svært det er som akademiker at få job,« siger Hanna Line i mødelokalet på sit studiejob hos Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) i København.
For nylig kritiserede studiechef ved Københavns Universitet Jakob Lange og formanden for Forenede Studenterråd, Jesper Johansen, at regeringen vil have unge hurtigt gemmen uddannelsessystemet, samtidig med, at studerende i vidt omfang bliver ansat i krævende job i ministerierne. Videnskabsminister Helge Sander (V) forsvarede sig med, at »han overhovedet ikke kan se, hvorfor det skulle forlænge studietiden« at have et studenterjob i staten.
Hanna Line var i et år projektansat i Undervisningsministeriet.
»Efter et halvt år, hvor jeg ikke lavede andet end at arbejde i Undervisningsministeriet, måtte jeg forhandle mig ned til 15 timer om ugen, fordi jeg igen skulle til at læse. Det var lidt svært at sige, at jeg gerne ville have færre timer,« siger Hanna Line.
Hun synes ligeledes, at det er dobbeltmoralsk, at regeringen vil have de unge til at skynde sig gennem studiet, når alle statistikker – også Videnskabsministeriets egne – viser, at praktikophold og studenterarbejde kan betale sig i det lange løb.
»Jeg synes, at det er problematisk, når de melder ud offentligt, at studerende skal hurtigt gennem uddannelserne. De skulle hellere lytte til, at der er behov for studiearbejde i staten på nogle bedre vilkår med færre timer, og så ligeledes arbejde på, at mindre virksomheder også får øje på mulighederne i os,« siger hun.

Fik job qva joberfaring
Nu har Hanna Line et studenterjob hos EVA, som er en selvstændig institution under Undervisningsministeriet. Her er Hanna Line 15 timer om ugen som evalueringsmedarbejder.
Jobbet fik hun via en uopfordret ansøgning, men EVA havde slået en stilling op, som hun dog ikke havde set. Der var 210 ansøgere, hvilket var det første, de sagde til samtalen. Så blev hun spurgt om, hvorfor de lige skulle vælge hende.
»Så var jeg jo glad for, at jeg har lavet nogle andre ting før, så man ikke skal sige, at man kommer direkte fra studiet,« siger Hanna Line. Ifølge Videnskabsministeriet er det godt at tage studierelevant arbejde, men det bør ikke være mere end 10 timer om ugen. I en ny rapport er en af hovedkonklusionerne, at »de studerende bør finde relevant erhvervsarbejde i op til 10 timer pr. uge – og praktik-ophold, der kan integreres i studiet«, for at skabe nogle bedre jobvilkår. Problemet er, at studiejobbene, som i Hanne Lines tilfælde, ofte kræver mere end 10 timers arbejde om ugen.

Praktik som springbræt
Hanna Line har været i praktik i et halvt år i Folketinget hos den radikale gruppeformand Marianne Jelved, hvor hun besvarede borgerhenvendelser, var med til at formulere lovforslag og holdt møder med forskellige interesseorganisationer specielt på handikapområdet. Det var Hanna Line selv, der fik oprettet den praktikstilling, da hun efter et foredrag med de radikales gruppeformand spurgte om hun ikke kunne tænke sig en praktikant.
»Jeg valgte at gå i praktik for at finde ud af, hvad der sker ude i den virkelige verden, og for at få en fornemmelse af, hvad jeg kan bruge mit studie til. Når man tager en generalistuddannelse, som forvaltning på RUC er, så er det noget med at finde sine egne interesser, og hvad man selv finder sig tilpas med,« siger hun.
– Hvad har det givet dig at være i praktik i Folketinget?
»Først og fremmest et helt vildt godt punkt på CV’et. Det kan jeg jo høre nu, når jeg viser det frem, og det har da også hjulpet mig til jobsamtaler både her på EVA og i Undervisningsministeriet. Det har også givet mig en tro på, at jeg godt kan nogle ting. Man får også noget ud af det rent fagligt, som man ikke kan lære på studiet,« siger Hanna Line.
»Relevant studiearbejde giver mindre frafald end irrelevant studiearbejdeÇ« siger videnskabsministeriets undersøgelse af samfundsvidenskabelige studerende.
Arbejdet og de mange aktiviteter ved siden af som tidligere formand for Radikal Ungdom i København og frivillig lejrleder i Ungdommens Røde Kors, har ikke forlænget Hanna Lines studietid. Hun er heller ikke dumpet ved eksaminer.

Forbedrer karrieren
»Karrieren må gerne gå lidt hurtigt, så man ikke skal sidde 10 år som funktionær i Undervisningsministeriet, før man får den stilling med de arbejdsområder man gerne vil have og få indflydelse,« siger Hanna Line.
Markus Hahn er formand for Stud.Samf, der er DJØF’s studenterorganisation, som tæller 13.500 medlemmer.
»Man forbedrer sine karrieremuligheder ved at have et relevant studiejob. Det er tit også sådan, at man bliver ansat som følge af, at man har arbejdet i samme virksomhed, hvor man har haft et studenterjob,« siger Markus Hahn, som studerer statskundskab ved Aarhus Universitet.
Han hører ofte, at folk overvejer, om de vil styre hurtigt gennem studiet eller om de vil forsøge at få joberfaring.
»Der er jo jævnligt historier i pressen om nogen, der er faret igennem studiet, fordi en minister har sagt, at det er en god idé. Og så når de kommer ud på den anden side, så er der ingen, der vil have dem, fordi de har for lidt erfaring. Man kan ikke få supererfarne studerende, der har lavet alt muligt ved siden af, som samtidigt er færdige, når de er 24 år,« siger Stud. Samf.-formanden.

*Læs hele videnskabsministeriets undersøgelse om de studerendes erhvervsarbejde- og sammenhængen med frafald, studietid, startløn og beskæftigelse.
http://www.videnskabsministeriet.dk/cgi-bin/doc-show.cgi?doc_id=236550&doc_type=35

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her