Læsetid: 3 min.

Sulten for sjov? Så snup en novelle

Noget kunne tyde på, at novellen er på vej tilbage som populær genre, efter at have været håbløst ude i årevis. Men hvorfor mon?
18. marts 2005

LITTERATUR
Det var egentlig Pia Juul, der sagde det. Jeg interviewede hende i anledning af hendes nye novellesamling dengang med hunden, og i forbifarten konstaterede hun, at det virkede som om novellen var på vej tilbage.
»Da jeg debuterede, kunne man ikke skrive noveller. Det var det mest støvede, man overhovedet kunne tage sig til,« huskede hun.
Men nu har vi blot inden for det seneste års tid fået Katrine Marie Guldagers København; Bo Reinholdts genfortællinger af bibelske myter, I sit billede; Astrid Saalbachs Månens ansigt, samt nu, siden i går, Pia Juuls dengang med hunden.
Længere tilbage husker man Merete Pryds Helles Ti fingre fra eller til, Vibeke Grønfeldts I dag og Peter Adolphsens små, korte historier for ikke at tale om den samling, der måske var indledningen til det, der begynder at ligne en ny novellebølge, Jan Sonnergaards Radiator.
Og Pia Juul har jo ret: For ikke så længe siden, var det mest håbløse, man kunne tage sig til, at udsende en novellesamling. Hendes betragtning fik det til at gå op for mig, at jeg selv hver gang med en vis undren har stået med titlerne i hånden og tænkt:
Næh, en novellesamling! Ser man det! – Men blot ikke gjort mig klart, hvor min undren kom fra.

Det har jeg nu. Den skyldes såmænd, at jeg ligesom alle andre læsere i årevis har vænnet mig til, at noveller var noget H.C. Branner og Tove Ditlevsen og deres generation skrev.
At jeg i årevis har hørt forlagsfolk beklage, at det ikke var muligt at udgive en novellesamling, for folk gad ikke læse noveller.
Men Radiator og København gad folk godt læse. Og jeg tør vædde på, de også gider læse dengang med hunden.
Hvad er der sket? Er det bare ligesom med mode, der kan få os alle (i varierende grad) til at iføre os de mest mærkværdige munderinger, eller er der mere i det?
Som medarbejder ved en avis, der for nylig har skiftet format til det mindre og mere kompakte, er det fristende at søge en forbindelse. Det ser ud til, at Information nu opfattes som en ’hurtigere’ og mere overskuelig avis, end da vi udkom i broadsheet-format. Meget nemmere at læse i toget, hører man igen og igen. Man læser altså med større lyst i avisen, fordi den kan tilpasses omstændighederne – det gør jeg også selv – og sikkert først og fremmest, fordi man føler, at man hurtigt kan stå af den igen. Ligesom af toget.
Måske den samme tendens gør sig gældende for novellernes vedkommende. En novelle tør man godt give sig i kast med, for man kan hurtigere hoppe af, hvis noget andet skulle vise sig. En novelle kan man ’tillade sig’ at læse, uden at få dårlig samvittighed over at sidde der i timevis og begrave sig i noget, der ikke er virkeligheden. For det har man simpelthen ikke ’råd til’ i en tid, hvor virkeligheden kræver arbejde, engagement, omstillingsparathed og præstation. Før man er færdig med en roman, er man jo forvandlet til taber!
Men novellen kan man putte ind uden at forsømme alt for megen krævende virkelighed. Som japanerne kan trække ilt i automater langs de store færdelsårer, og Informations læsere kan nå kulturstoffet i toget, kan den moderne læser styrke sig på en novelle og således forfrisket kaste sig ud i ræset igen uden at sætte sig selv håbløst udenfor.

Novellen passer til en fastfood- og zapper-kultur. Man snupper sig en kompakt bouillonterning litteratur, man får et skud vitaminer og noget for pengene. For novellen er jo i sin natur fortættet, pointeret og afsluttet.
Det er et held, at den senere tids novellesamlinger er så gode, som de er. Eller også er det de gode forfattere, der under den slags påvirkning af ’tidsånden’, hvis veje forbliver uransagelige, fornemmer novellen som en form, der falder for?
Måske kan man endda tænke sig, at tidens stressede stemning også stresser forfattere til at koncentrere sig og udrykke det, de har at sige, i korte former. Og hvem ved? Måske er den senere tids noveller endda blevet så gode, som de er, af at skrives frem i en tid, hvor behovet for dem er voksende.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu