Læsetid: 3 min.

Torturcenter advarer mod at dele børn

De regler, der skulle stoppe genopdragelsesrejser, får nu den konsekvens, at flygtningebørn over 15 år holdes ude af Danmark
29. marts 2005

FLYGTNINGE
Regeringens skærpede indsats mod genopdragelsesrejser ser ud til at medføre helt absurde tilstande for flygtningefamiliers børn. De nye regler betyder, at børn over 15 år ikke længere automatisk bliver sammenført med deres forældre.
Tidligere kunne børn under 18 år uden videre følge med deres forældre.
Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) ser nu eksempler på, at familier deles midt over af de nye regler.
Blandt andet er en familie fra Afghanistan blevet splittet, ved at to små drenge og en pige har fået opholdstilladelse, mens to ældre piger er blevet afvist.
»Det er problematisk, for det efterlader børnene med en usikker fremtid i et andet land,« siger socialrådgiver Mette Blauenfeldt, RCT.
Den nye aldersgrænse på 15 år trådte i kraft 1. juli sidste år.
Regeringens begrundelse var dengang, at reglerne skulle medvirke til at bremse forældre, som ville sende deres børn på genopdragelse i hjemlandet.
Nu viser reglerne sig at ramme helt utilsigtet, mener RCT: »Regeringen indførte denne her regel med et ophøjet formål, som det var svært at være uenig i – nemlig at standse genopdragelsesrejserne. Men nu viser det sig, at reglerne rammer alle mulige andre. Det her har jo intet med genopdragelse at gøre,« konstaterer socialrådgiver Mette Blauenfeldt med henvisning til den konkrete sag, hvor en families børn er blevet delt.
Mens de to ældste børn ikke har udsigt til at komme til Danmark, bliver resten af familien dybt påvirket, forklarer hun:
»Familien har utroligt svært ved at fokusere på det, som nu sker i Danmark, mens deres to piger sidder dernede,« siger Mette Blauenfeldt.
Sagen om den delte, afghanske familie har foreløbig været under behandling af udlændingemyndighederne i to et halvt år, oplyser RCT, og det skader mulighederne for at integrere familien i det danske samfund, mener Mette Blauenfeldt.

Kræver undersøgelse
Socialdemokraterne stemte i sin tid for lovforslaget om at sænke aldersgrænsen til 15 år, men udlændingeordfører Anne-Marie Meldgaard forstår slet ikke, at de nye regler kan ramme en flygtningefamilie som den afghanske.
»I reglen står der helt specifikt, at man ikke må splitte familier ad, når de første gang søger om opholdstilladelse. Det var en af de ting, vi absolut sikrede os, for at vi i det hele taget ville stemme for den lov, og det er helt klart den aftale, jeg mener, jeg har lavet med den tidligere integrationsminister,« siger Anne-Marie Meldgaard.
Hun mener derfor, at Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre må tage fejl, eller at reglen er blevet tolket forkert af udlændingemyndighederne.
»Men hvis det her er rigtigt, så er der et problem, og det vil jeg have undersøgt, for det har overhovedet ikke været hensigten. Signalet med den nye lov skulle være genopdragelse og ikke andet,« siger Anne-Marie Meldgaard.
Formanden for Folketingets Udlændingeudvalg Anne-Mette Winther Christiansen (V) har heller ikke hørt om tilfælde, hvor familier, som søger om opholdstilladelse i Danmark, er blevet delt på grund af den nye 15-årsregel.
»Det overrasker mig, det må jeg tilstå. Men det har i hvert fald ikke været tilsigtet, for tanken med reglen er jo, at vi skal hjælpe dem, som bliver sendt på genopdragelsesrejser,« siger Anne-Mette Winther Christiansen.
Også hun ønsker at få undersøgt den konkrete sag til bunds for at kunne lukke eventuelle huller i lovgivningen.
»Vi ser i al lovgivning, at der er nogle huller eller nogle fortolkninger, som er uhensigtsmæssige, men det er jo aldrig det, vi tænker, når vi laver lovene. Men jeg vil da bede om, at vi får det frem. Vi må få det her belyst, og så må vi selvfølgelig tage konsekvensen, når vi ser, hvordan det ender,« siger Anne-Mette Winther Christiansen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her