Læsetid: 3 min.

Uden indvandring vil Europas velstand tørre ud

’Giv børnefamilierne markant bedre vilkår og skru op for indvandringen – ellers vil det gå støt ned ad bakke med velstandsniveauet i Europa’, dokumenterer ny EU-rapport
21. marts 2005

’Giv børnefamilierne markant bedre vilkår og skru op for indvandringen – ellers vil
det gå støt ned ad bakke med velstandsniveauet i Europa’, dokumenterer ny EU-rapport

PROGNOSE
BRUXELLES – Et drastisk fald i fødselsraterne vil i forening med en stadigt voksende mængde pensionister kunne undergrave Europas velstand inden for de næste 20 år, og de eneste modtræk for at afværge dette vil være væsentligt at forbedre vilkårene for børnefamilier og opmuntre til øget indvandring. Således lyder konklusionerne i en ny rapport fra EU-kommissionen.
Rapporten – en såkaldt grønbog – dokumenterer, at Europa står over for en veritabel tidsindstillet demografisk bombe, som er på vej til markant at uddybe kløften i præstationsniveauet mellem EU’s og USA’s økonomier, efterhånden som den europæiske arbejdsstyrke bliver stadigt ældre, og kontinentets fødselsrater fortsætter med at halte bagefter. Rapporten påpeger, at fødselsraten i Europa er »utilstrækkelig til at opretholde en ensartet befolkningsstørrelsen«, og at »historien ikke kender eksempler på økonomisk vækst, som ikke har været ledsaget af befolkningsvækst«.
Mere kontroversielt konkluderer grønbogen, at »Europa behøver stadigt større strømme af indvandring for at kunne dække sine behov for arbejdskraft og værne om sin velstand.«
Disse undersøgelsesresultater går stik imod det, som er blevet god latin i flere europæiske lande, der skyndsomst har indført populistiske forholdsregler for at indskrænke indvandringen.

Kortsigtede gevinster
Rapportens tal tyder på, at disse europæiske regeringer kan være på vej til at ofre langsigtet økonomisk velstand til fordel for de kortsigtede gevinster, de har høstet i form af øget popularitet i vælgerbefolkningerne. De giver også et klart fingerpeg om, at de europæiske lande må gøre en langt større indsats for at bistå børnefamilier med at klare de udfordringer, der er forbundet med at have erhvervsarbejde og opfostre børn på samme tid.
Mellem nu og 2025 ventes befolkningen i de 25 lande i Den Europæiske Union at vokse en smule fra 458 mio. til 469,5 mio., men hele denne to procents stigning skyldes alene indvandring, og i 2030 vil det europæiske befolkningstal være faldet til 468,7 mio.
Mellem 2005 og 2030 vil antallet af europæere i den erhvervsaktive alder (denne er fastsat til 15-64 år) falde med 20,8 mio. eller 6,8 procent, mens antallet af europæere over 65 år vil blive mere end fordoblet og vokse med i alt 40 mio.
Storbritannien og Frankrig er de to eneste store nationer, hvis befolkningstal vil vokse i det næste halve århundrede, og i en tredjedel af EU er den demografiske nedgang allerede sat ind. Til sammenligning viser fremskrivninger, at den amerikanske befolkning vil vokse med mere end en fjerdedel fra 2005 til 2025.

Påtrængende problem
For EU’s kommissær for beskæftigelse og sociale anliggender, Vladimir Spidla, har rapporten givet anledning til at kræve EU-medlemslandene i samråd. Han siger: »Alle aldersgrupper vil blive påvirket af, at folk lever længere og nyder godt af et bedre helbred, at fødselsraten falder og vores arbejdsstyrke svinder ind. Det er på tide, at vi handler nu.«
Rapporten henviser til undersøgelser, som viser, at europæerne får færre børn, end de egentlig godt kunne tænke sig og tilføjer:
»De lave fødselsrater er et resultat af begrænsninger i individuelle valgmuligheder: sen adgang til arbejdsmarkedet, jobusikkerhed, dyre boligudgifter og mangel på incitamenter, som kunne være højere børnepenge, bedre muligheder for forældreorlov og børnepasningsfaciliteter samt ligeløn.«
Skønt den sår tvivl om, hvorvidt indvandring i sig selv er nok til at løse Europas demografiske problem, understreger rapporten, at »indvandring utvivlsomt vil kunne hjælpe til at afbøde de negative virkninger af det faldende folketal« og tilføjer:
»Mulighederne for at lette adgangen for mere indvandring bør som minimum diskuteres nøjere.«

© The Independent og Information

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her