Læsetid: 3 min.

Unge lever i håb om forandring

De unge vælgere i Bulawayo, en af højborgene for Zimbabwes oppositions-parti, er splittet mellem idealisme og apati. 80 procent af zimbabwerne er arbejdsløse, og landets unge drømmer om job, bolig og adgang til uddannelsespladser
29. marts 2005

DEN NYE GENERATION
BULAWAYO – De unge i Zimbabwes næststørste by, Bulawayo, er opfyldt af en mærkelig blanding af håb, tristhed og ligegyldighed forud for landets sjette parlamentsvalg, der afholdes på torsdag.
Zimbabwes arbejdsløshedsprocent på 80 får i tusindvis af unge zimbabwere til at følge de omkring to millioner politiske og økonomi-ske flygtninge, der allerede er rejst til nabolandet Sydafrika for at søge arbejde.
19-årige Nompilo Ncube er en af optimisterne. Han tjener i øjeblikket lidt småpenge ved at arbejde som
diskjockey i Magwegwe-kvarteret. Nompilo har en nærmest naiv tro på, at valget i overmorgen kan være med til at opfylde hans drøm om at blive lærer.
»Jeg vil bare gerne have et job, kunne købe et hus og en grund og leve ligesom vores forældre gjorde, før her blev så svært at leve«, siger Nompilo Ncube, der aktivt støtter oppositionspartiet MDC. Partiet nyder stor støtte i Bulawayo. fortæller han.
»Jeg krydser fingre for, at vi vinder valget og får mindst to tredjedeles flertal, så partiet kan løse jobkrisen«, siger Nompilo.
Håbet er ikke videre velbegrundet. Nompilos navnebror, den romersk-katolske ærkebiskop i Bulawayo, Pius Ncube, mener, at der allerede nu er blevet svindlet med stemmesedlerne til fordel for præsident Robert Mugabes regeringsparti, ZANU PF.
»Hvis valget var frit og uafhængigt, ville ZANU PF få 30 procent eller mindre af stemmerne«, siger Pius Ncube, der er blevet sammenlignet med den sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu. Tutu bekæmpede i årevis apartheid-styret i Sydafrika.
Ærkebiskop Ncube, der er en af præsident Mugabes skarpeste kritikere, vurderer, at valgsvindlen betyder, at der allerede er sat kryds ud for ZANU PF på to millioner stemmesedler.
Det anslås, at ZANU PF vil få på mod 5,5 millioner stemmer. Ncube forudser, at MDC får mellem 30 og 40 pladser i parlamentet mod ZANU PFs 90.

Drøm om uddannelse
På grund af den hastigt voksende arbejdsløshed og fattigdom i Zimbabwe er mange tusinde unge blevet tvunget til at afbryde deres skolegang, fordi de ikke længere kan betale undervisningsafgift.
Shepherd Chingunduru har taget eksamen i seks fag på gymnasiet, men må opgive at tage de fag på højniveau, der kan give ham adgang til universitetet. Hans mor, der er enke, kan ikke længere betale for undervisningen.
Den 22-årige MDC-tilhænger siger, at han håber og beder til, at valget kan udløse et regeringsskifte.
»Jeg stemmer på en ny regering, og hvis den kommer til magten, er jeg sikker på, at min situation bliver bedre«, siger Shepherd.
»Jeg håber, at jeg kan skaffe penge, så jeg kan tage fag på højniveau og læse medicin bagefter. Jeg håber også, at der vil komme flere job, og at hospitalerne bliver bedre,« siger han.
Mthulisi Moyo, der er ved at afslutte sin uddannelse som journalist på National University of Science og Technology i Bulawayo, er mere kynisk. Han indrømmer, at han vil stemme på hvem som helst, der tager de studerendes problemer alvorligt.
I dag får en universitetsstuderende på bachelorniveau 200.000 zimbabwiske dollar – lige under 190 kroner – om måneden i støtte fra regeringen, og Moyo vil have det beløb hævet til det tredobbelte, så han og andre studerende har en bedre chance for at dække deres leveomkostninger. Alle udgifter er steget eksplosivt, og inflationen nåede sidste år op på 623 procent.
»Jeg vil stemme på fremskridt, udvikling og selvstændiggørelse«, siger Moyo.
»Den kandidat, der kan levere dét, får min stemme. Jeg er ligeglad med, hvilket parti han tilhører«.

Gamle politikere
Ncube, Chingunduru og Moyo er usædvanlige i den henseende, at de alle har tænkt sig at stemme. Mange af deres medstuderende siger, at de ikke gider. De er overbeviste om, at alle politikere kun er ude på at tilrane sig magt i stedet for at arbejde for vælgerne.
Både de unge zimbabwere!=, der har tænkt sig at stemme og de, der har mistet troen på, at det nytter noget, er rystede over, at mange af kandidaterne til præsidentvalget er så gamle.
»De fleste af dem skulle være gået på pension forlængst«, siger den ingeniørstuderende Dumisani Moyo.
»De vil ikke gøre noget for at hjælpe os, så hvorfor skulle vi gå hen at stemme? Der er ikke plads til, at unge zimbabwere går ind i politik på grund af den patriarkalske opbygning i både ZANU PF og MDC«, tilføjer Moyo.

*Chiedza Simbi rapporterer for organisationen IWPR, som arbejder for uafhængig krigsjournalistik.
www.iwpr.net

*Oversat af Nina Skyum-Nielsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her