Læsetid: 2 min.

Urene toner i Ukraine

Først var der valgsvindel, så fik den ’orange’ opposition afsat det gamle korrupte regime. Nu forpester grove beskyldninger om stemmesvindel den nationale vindersang i Ukraine, som skal afholde europæisk Melodi Grand Prix til maj
9. marts 2005

Stemmesvigt
KIEV – Ukraines nye ’orange’ regering er lige kommet til magten og beskyldes allerede for at have begået selvsamme forbrydelse som det gamle regime: stemmesvindel.
Beskyldningerne er dog ikke affødt af en præsidentvalgkamp, men af det faktum, at der til maj skal afholdes Melodi Grand Prix (MGP) i Ukraine.
Hvor MGP i det meste af Europa vel af de fleste betragtes som harmløs og kitschet tv-underholdning, er den årlige konkurrence om, hvilken sang der er ’Europas bedste’ en yderst alvorlig sag i Ukraine, hvis nationale popdiva Ruslana vandt konkurrencen sidste år.
I år var det almindeligt antaget, at sangerinden Ani Lorak skulle repræsentere Ukraine, men hun blev overtrumfet i sidste øjeblik af en gruppe, der kalder sig Greenjolly, hvis rap-sang »Razom nas bahato!« (Sammen er vi mange!) blev den orange revolutions uofficielle hymne.
Sangteksten var inspireret af en tale, som Viktor Jusjtkenko holdt, og som skulle have taget udgangspunkt i Che Guevaras slogan: Un pueblo unido jamás será vencido (et forenet folk vil aldrig ku’ besejres).
Det har skabt megen røre, fordi Greenjolly ikke deltog i de indledende runder, hvilket var betingelsen for at kunne kvalificere sig til finalerunden. I stedet kom de sammen med tre andre grupper med i allersidste øjeblik efter pres fra viceministerpræsident Mykola Tomanko, der mente, at de tumultagtige gadedemonstrationer, skulle afspejle sig i MGP. Tomenko er nu selv anklaget for stemmesvindel, utilsløret politisk indblanding og for manglende pli.
Blandt hans anklagere finder man den vragede sangerinde Lorak og en række oppositionspolitikere, der mener, at den nye regering opfører sig lige så lusket som det tidligere regime under Leonid Kutjmas ledelse, som den erstattede.
Stemmeafgivningen, der gav ukrainerne mulighed for at ringe ind eller indtaste deres favoritsang, blev skæmmet af mistanke om aftalt spil. Mange sms’er nåede aldrig frem, og telefonlinjerne var blokerede, og en deltager fik kun sølle 13 stemmer.
Loraks fans, mener hun blev vraget, fordi hun støttede den anden præsidentkandidat, Viktor Janukovitj under valgkampen.
»Grand Prixet har udviklet sig til en politisk farce,« siger Loras manager, Juri Falosa.
»Vi må være meget forsigtige med ikke at sætte lighedstegn mellem Uafhængighedspladsen (hvor Greenjolly optrådte over for et reformvenligt publikum) og MGP. Vi skal ikke blande politik og kultur sammen. Hvad bliver det næste? Skal vi udvælge vore sportsfolk ud fra, hvilket politisk parti de støtter?,« spørger Juri Falosa.
Kritikere insisterer ligeledes på, at et lands deltagelse i MGP bør være uden politiske undertoner, og at Greenjollys sangtekst er plagiat af Che Guevaras slagord.
Det vil Tomenko ikke høre tale om: »Kritikerne må huske på, at uanset, hvordan deltagerne kom i finalen, blev den endelige beslutning truffet af seerne og af ingen andre,« siger han.

© Independent og Information

*Oversat af Steen Lindorf Jensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her