Læsetid: 4 min.

VL-grupper skaber uro hos medier

Flere chefredaktører og journalister sidder i VL-grupper. Gavnligt, siger medlemmerne. Kritisabelt, siger flere af deres kolleger
23. marts 2005

Netværk
»Heksejagt«, »latterligt«, »destruktivt«.
Det skorter ikke på kritikken af Informations dækning af netværk af virksomhedsledere, de såkaldte VL-grupperne. Ordene kommer fra de chefredaktører, der selv sidder i grupperne. De afviser enhver mistanke om påvirkning af deres uafhængighed og mener, at erfaringsudvekslingen med topchefer i erhvervslivet er til gavn for deres daglige arbejde. Andre chefredaktører mener derimod, at påvirkningen er uundgåelig, og at medlemsskab af en VL-gruppe derfor ikke hører sammen med jobbet som chefredaktør og journalist. Chefredaktør for Nordjyske Medier, Ulrik Haagerup, ville ikke overveje medlemsskab af en VL-gruppe, hvis han fik tilbuddet.
»Det er uforeneligt med jobbet som redaktør eller redaktionel medarbejder at indgå i grupper, som har til formål at assistere andre,« siger han.
Chefredaktør for Erhvervsbladet, Carsten Steno, er lodret uenig. Han er medlem af VL-gruppe 36 og siger, at »den journalistiske idé med at mistænkeliggøre VL-grupper er fuldstændig latterlig.«
»Der er ikke nogen som helst grund til at tro, at der i VL-grupper foregår noget som helst andet end i andre sammenhænge, hvor erhvervsfolk mødes. Man udvikler sig via et netværk, man skaber kontakter og får viden,« siger han.

Heksejagt?
Chefredaktøren for Ugebrevet Mandag Morgen, Erik Rasmussen, går et skridt videre i sin kritik. I en kommentar i ugebrevet kalder han diskussionen af embedsmænds medlemsskab af VL-netværket for ’en ny tids heksejagt’. Han mener desuden, at netværk som VL-grupperne er afgørende for Danmarks rolle i fremtidens videnssamfund. Erik Ramussen har selv været medlem af VL-gruppe 3 i hele 33 år.
»En af Danmarks ubestridte kernekompetencer i fremtidens videnssamfund er den sammenhængskraft, nationen har opbygget. Den styrkeposition er skabt på uformelle og tillidsfulde samarbejder og kontakter på tværs af samfundet.«
Han understreger, at det ikke er i VL-gruppen, den største risiko for inhabilitet ligger.
»Det er ikke her, man cementerer magtbaser og skaber indflydelse. Så skal man søge andre steder hen. Arnestederne er langt bedre for eksempel i privatsfæren, i kredsene omkring interesseorganisationerne og så videre,« skriver Erik Rasmussen.

Uafhængighed
Pressenævnet har ikke drøftet spørgsmålet om journalisters og chefredaktørers medlemsskab af VL-grupper, men formand og højesteretsdommer Niels Grubbe fortæller, at man i nævnet har drøftet habilitetskrav til journalister. Pressenævnets holdning har været, at det ikke i sig selv er en overtrædelse af god presseskik at behandle et emne, hvor den enkelte journalist kan være inhabil, fordi det er mediet som sådan og i sidste ende chefredaktøren, der beslutter, hvordan et emne skal dækkes.
»Det er mediet som helhed og det faktiske resultat af offentliggørelsen, der styrer om det er god presseskik,« siger Niels Grubbe.
»Når en journalist for eksempel skriver om en problemstilling i en forening, som journalisten selv er medlem af, er det ikke i sig selv en overtrædelse af god presseskik, hvis det, der skrives, har baggrund i solid research og er dækkende for det, der er kommet ud af researchen,« understreger Niels Grubbe. Pressenævnet har ikke drøftet habilitetsregler for chefredaktører, men ifølge Niels Grubbe er udgangspunktet formentligt det samme som for journalister.

Tavshedspligt
Andre i mediebranchen tolker kravet til uafhængighed anderledes. Chefredaktør for Nordjyske Medier, Ulrik Haagerup, ønsker ikke at deltage i VL-netværket.
»Det er ikke foreneligt med mit job. I netværksgruppen handler det om at hjælpe hinanden. Og jeg ville ikke kunne sige mig fri for mistanken om, at jeg sikkert hjalp nogen, jeg på et tidspunkt ville komme til at skrive om,« siger han.
Ulrik Haagerup har tidligere sagt nej til at deltage i et lignende ledelsesnetværk, PIL-grupperne (Perspektiv I Ledelse), og ville også forhindre sine journalister at være medlemmer af en netværksgruppe.
»I VL-grupper formaliserer man relationerne. Og der kan skabes en forventning eller mistanke om gensidighed. Den mistanke skal man eliminere,« mener Ulrik Haagerup.
Vært for DR P1’s mediemagasin ’Mennesker og Medier’, Lasse Jensen, mener også, der er en risiko for at den journalistiske uafhængighed påvirkes.
»Hvis journalister knytter sig tæt til organisationer, grupper eller partier, går det ud over deres uafhængighed, fordi de indsnævrer sig selv. På den anden side kan man diskutere, hvor puritansk man skal være,« siger han.
Lasse Jensen ville afvise en invitation om medlemsskab af en VL-gruppe, netop på grund af faren for påvirkning af sin journalistiske uafhængighed.
»Hvis du som arbejdende journalist sidder i en VL-gruppe og får kendskab til en historie, der bør komme til offentlighedens kendskab, har du et problem, fordi du er pålagt tavshedspligt,« siger han. Lasse Jensen mener derfor, journalister bør holde sig væk fra VL-grupperne.

FAKTA
Mediefolk i VL-grupper

• Chefredaktører
Jens Bebe, Horsens Folkeblad
Leif Beck Fallesen, Børsen
Camilla Lindemann, Månedsmagasinet IN
Erik Rasmussen, Mandag Morgen
Tøger Seidenfaden, Dagbladet Politiken
Carsten Steno, Erhvervsbladet

• Redaktører
Mikael Lindholm, Mandag Morgen
Mogens Rubenstein, Danmarks Radio

• Journalister
Helge Andreasen, Børsen
Hanne-Vibeke Holst
Frode Munksgaard
Preben B. Nielsen

• Informations chefredaktør, Palle Weis, sidder ikke i en VL-gruppe. Heller ingen af Informations redaktører eller journalister er medlemmer. Avisens bestyrelsesformand, Torben Möger Pedersen, sidder i VL-gruppe 11.

• Om pressens uafhængighed
»Under brud på god presseskik henhører også hindring af berettiget offentliggørelse af informationer af væsentlig betydning for offentligheden, samt eftergivenhed over for udenforståendes krav om indflydelse på massemediernes indhold, hvis eftergivenheden kan medføre tvivl om massemediernes frie og uafhængige stilling.«
Kilde: Vejledende regler om god presseskik på www.pressenaevnet.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her