Læsetid: 3 min.

Et års rødt mareridt

Real Mallorca er på vej ned i den spanske 2. division efter en sæson af fatale dimensioner
18. april 2005

Fodbold
Ikke engang den lille oppustede djævel, som danser og animerer langs sidelinjen, når Real Mallorca spiller på hjemmebane i den spanske 1. division i fodbold, kan bringe tilskuernes humør tilbage på Middelhavsøen. Siden sidste sommer, hvor Luís Aragonés midt i forsæsonen forlod klubben og i stedet prøvede lykken som spansk landstræner, har ø-holdet ikke fundet sine egne ben igen. Denne sæson har været et sort mareridt for klubben, der i de sidste syv år ellers har scoret to tredjepladser i den spanske Primera, en spansk pokalsejr, og en anden plads i den europæiske pokalturnering, er gået fra nederlag til nederlag.
Selv om – eller måske netop derfor – klubben fyrede to trænere i efteråret, og for et halvt år siden hyrede den ledigtgående argentiner, Héctor Cuper, for en fyrstelig gage i ti millioner kroners klassen, er intet lykkedes. Real Mallorcas fans troede i november, at Cuper (der i 1997-99 skabte flotte resultater for klubben) var den frelsende redningsmand, men mareridtet er blot blevet værre.
Cuper nyder stor international respekt, selv om han også har ry for at være den evige toer (som da han gjorde Valencia til toer i Champions League, og han senere gik til Inter i Italien). Hans ultradefensive contra-fodbold har givet ham flotte resultater gennem tiden. Cuper opdagede snart, at dette års Mallorca-hold var svagt på alle pladser, uden selvtillid, uden stjerner som den frasolgte topscorer Samuel Eto’o, og med et forsvar, der var lige så fatalt, som angrebet var ufarligt. Så i vinterpausen gik Real Mallorca på storindkøb fra Tyskland og Italien og helt til Japan, men det nyttede intet. Cuper har lavet flere desperate rokeringer, men de improvisatoriske udskiftninger – uden anden overordnet ide end at undgå nedrykningen – har gjort alt værre. Real Mallorca er ligaens absolut svageste hjemmehold med kun sølle 15 point i 16 kampe.

Et forgyldt fængsel
I hjemmebanekampen i går mod Valencia viste det rød-sorte ø-hold mere gejst end i resten af foråret, men fra midtbanen og frem er holdet ufarligt som et lille lam. Til mallorcanernes held er Valencia langt fra de sidste års form, og kampen – fyldt med fejlafleveringer og frispark – endte med to nuller. Tusindvis af tilskuere forlod stadion fra midt i anden halvleg i protest og frustration. For femte kamp i træk gik Real Mallorca fra banen uden at score.
Håbet er stadig sort efter søndagens sølle point. Osasuna lige over nedrykningsstregen vandt i weekenden overraskende over Sevilla. Den nærmeste konkurrent, Racing, ligger trods nederlag til Athletic på 0-2 stadig ni point foran mallorcanerne. Kun mirakler i de sidste seks ligakampe kan forhindre, at Mallorca rykker ned sammen med Albacete og Numancia.
På Mallorca spørger alle nu, hvordan man slipper af med Héctor Cuper. Men Cuper – der sin barndom voksede op under fattige kår i Argentina – virker dog ikke utilfreds med udsigten til at tjene over ti millioner kroner om året for at være træner i 2. division. Selv om det er en sportslig nedtur, har han en forgyldt kontrakt at falde ned på. Tre år uden risiko for at miste millionindkomsten er ikke en social nedtur. Real Mallorca er fanget af kontrakten. Med en så dyr træner er det svært at opbygge et nyt hold, der kan spille klubben tilbage i La Primera.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her