Læsetid: 2 min.

Bryllup med forhindringer

I dag sker det. Efter over 30 års pinefuld venten gifter den britiske kronprins Charles sig med sit livs kærlighed, Camilla Parker Bowles. Men intet har nogensinde været enkelt med det uheldsramte par
9. april 2005

Kongeligt bryllup
Overtro hører ikke hjemme i oplyste samfund. Men der er tilfælde, hvor fristelsen til at tro på onde ånder, er stor. Dagens kongelige britiske bryllup mellem kronprins Charles og hans forlovede, Camilla Parker Bowles, er et eksempel. Selv efter et årelangt intenst royalt pr-arbejde for at det plagede par langt om længe kunne få papir på hinanden, er – næsten – alt gået galt.
Forarbejdet har ellers været omfattende. En skeptisk britisk offentlighed over for ’rottweileren’ – den jaloux prinsesse Dianas yndlingsudtryk for den ikke billedskønne Camilla – var blevet nogenlunde overbevist om, at en formalisering af forholdet mellem den fremtidige konge og den fraskilte elskerinde var en god ide.
De pinagtige episoder – hvoraf den offentliggjorte telefonsamtale for mange år siden mellem de to forelskede, mens de fortsat var gift til anden side, og hvor Charles henåndede, at han mest af alt ønskede sig at være en Tampax inden i fru Parker Bowles, nok var lavpunktet – var ryddet til side. Camilla have smukkeseret sig, og parret optrådte forsigtigt ved fortsat flere lejligheder sammen. Den anglikanske kirke, hvor Charles engang bliver overhoved, var taget i ed. Som de to unge prinser, William og Harry. Og endelig dronning Elizabeth, hvis forbehold senest er kommet til udtryk ved, at hun ikke vil være til stede ved giftermålet i dag, men kun deltager i bryllupsreceptionen bagefter.

Titler, tekrus og heste
Men da alt dette endelig var gået i orden, blev selve annonceringen af giftermålet tvunget frem før tiden, fordi en tabloidavis havde fået fat i nyheden . Dernæst måtte planen om at gifte sig på slottet Windsor aflyses, fordi det ville åbne for, at også andre par kunne benytte slottet til samme formål. Nu skal de to giftes på rådhuset.
Så kom der et kæmpe slagsmål om, hvorvidt Camilla ville erhverve titlen ’dronning’, når Charles engang bliver konge. »Nej,« meddelte kongehuset. Den titel ønsker hun slet ikke. Hun skal hedde ’The Duchess of Cornwall.’ Men ak – både eksperter og Underhuset måtte erkende, at hun får titlen Prinsesse af Wales (som Diana) og dronningegemal uanset om hun vil det eller ej. Ellers skal lovgivningen laves om – og det i hele Commonwealth.
Til sidst døde paven, og begravelsen blev sat til samme dag som brylluppet.
Parret havde reelt intet valg. Datoen måtte rykkes, uanset at Storbritannien ikke er katolsk og den anglikanske kirke netop er dannet i opposition til katolicismen. Charles skulle f.eks. selv til Rom, ligesom premierminister Tony Blair.
Mønter, frimærker og tekrus, viskestykker – over 20 forskellige souvenirs – med den forkerte dato, den 8. april, på er bare et af resultaterne – for slet ikke at tale om de mange hundrede gæsters planer og sammenstødet med den mest sete britiske sportsbegivenhed – Grand National væddeløbet i eftermiddag, som BBC kun kan dække, hvis starten rykkes. Det blev den så.
Men gift bliver Charles og Camilla nu nok i dag. Må man regne med. Trods alt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her