Læsetid: 2 min.

Charlottenborg på ny kurs

De unge kunstner mangler initiativ. De sidder bare der og venter på en invitationen, siger den tidligere formand for Charlottenborg Udstillingsbygning. Kulturministeren ønsker nytænkning på det kunstnerstyrede udstillingssted før en ny bestyrelse udnævnes
2. april 2005

Hat
Charlottenborg Udstillingsbygning får ikke en ny bestyrelse foreløbigt. Kulturminister Brian Mikkelsen (K) har nedsat en arbejdsgruppe, der i løbet af de næste par måneder skal evaluere det omdiskuterede hus. Miljøet omkring det kunstnerstyrede udstillingssted beskrives fra flere sider som betændt. Det skyldes ikke mindst den – også her i spalterne – tilbagevendende diskussion om sammenslutninger som Corner og Grønningen, der lægger beslag på lokalerne en stor del af året.
Brian Mikkelsen var dog i sit diplomatiske hjørne i går:
»Charlottenborg er et fantastisk sted. Det har en unik beliggenhed og stolte traditioner. Jeg vil gerne have en vurdering af, om vi i dag bruger Udstillingsbygningen optimalt. Jeg har derfor bedt tre meget kompetente personer om at komme med en vurdering af stedets gældende formålsbeskrivelse og organisering,« sagde han i går.
Arbejdsgruppen vil bestå af billedhuggerne Bjørn Nørgaard og Elisabeth Toubro og direktøren for Brandts Klædefabrik, Karsten Orht.
»Det er vigtigt for mig at understrege, at en meget væsentlig del af arbejdsgruppens opgave bliver at lytte til billedkunstmiljøet og de mange visioner, jeg ved der er for Charlottenborg Udstillingsbygning.«
Dét budskab tager billedkunstneren Ole Sporring godt imod. Han gik af som formand 15. februar – foreløbigt altså uden afløser.
»Det er et vigtigt signal til arbejdsgruppen, ministeren sender: lad kunstnerne styre Charlottenborg,« siger Ole Sporring. Han mener der er fornuftigt at ministeriet evaluere ’de ældre’ kulturinstitutioner ligesom ministeriet tidligere har været gennemgået ’de nye’.
Adspurgt om en ældre generation af kunstnere har sat sig for hårdt på Charlottenborg, siger Sporring:
»Da jeg trådte til som formand, forsøgte jeg at skabe et miljø, hvor flere kunstnere ville byde ind med udstillinger og ideer til stedet, så der kunne blive en skarpere konkurrence mellem nyt og gammelt. Men udbudet viste sig ikke at være så energisk.«
»Jeg synes nogle gange at de yngre generationer mangler et entreprenørskab, som min generationer i højere grad besad. Der er som om de nogle gange bare sidder der og venter på at de blive inviteret af en kurator. ’Hvor bliver invitationen af ’?«
Arbejdsgruppen skal i løbet af juni aflevere en rapport og først derefter vil Brian Mikkelsen udnævne en ny bestyrelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her