Læsetid: 2 min.

Chiracs løjtnanter slås

Den franske ja-kampagne for EU op til folkeafstemningen den 29. maj hæmmes af interne stridigheder i regeringen. Alle vil gerne være præsident næste gang og derfor er støtten til Chiracs kampagne tam
12. april 2005

Frankrig
PARIS – Den franske præsident Jacques Chirac er ikke en mand, der offentligt lader sig gribe af nervøsitet. Men højlydt irritation er det trods alt blevet til i sidste uge – og det viser muligvis noget om, at panikken over de vedvarende nej-målinger op til folkeafstemningen om EU’s forfatning, for alvor er sat ind i toppen af regeringspartiet, UMP.
Det første offer for præsidentens åbenlyse utilfredshed var Nicolas Sarkozy,
UMP’s karismatiske formand.
Sarkozy optrådte tirsdag i sidste uge i et tv-program som en del af ja-kampagnen, men hans optræden lignede mere et slet skjult forsøg på at promovere sine velkendte personlige præsident-ambitioner. Indtrykket af at Sarkozys ja-engagement ikke stikker synderlig dybt er blevet forstærket af, at partiformanden noget besynderligt har meddelt, at han agter at rejse til de franske oversøiske ferie-paradis-øer Ny Caledonien, Reunion, Guadeloupe og Martinique for at føre ja-kampagne der.

Kampen om magten
Dagen efter tv-programmet irettesatte Chirac sin partiformand for at have koncentreret sig om alle mulige andre emner end forfatningen. »Det er på høje tide at involvere sig og starte med at føre kampagne,« lød det fra præsidenten.
Problemet for den 73-årige Chirac ligger i høj grad i, at så mange medlemmer af hans egen partitop nærer lederambitioner, som ser ud til at optage deres opmærksomhed langt mere end EU-sagen, der selv i det traditionelt pro-europæiske Frankrig må vige pladsen for indenrigspolitik. Det gælder ifølge flere franske kommentatorer især for to sværvægtere – og ferme kampagne-magere – Sarkozy og indenrigsminister Dominique de Villepin.
Flere politiske analytikere mener, at begge de to herrer i det skjulte håber på et fransk nej den 29. maj, fordi en sådan national og europæisk ydmygelse vil sætte en definitiv stopper for Chiracs eventuelle planer om at stille op til præsidentposten igen.
Det er især de Villepin, som vil have gavn af et EU-nej. Kalkulen lyder, at Chirac vil skyde skylden for et nej over på den i særklasse upopulære premierminister Jean-Pierre Raffarin, som vil blive erstattet på posten af netop de Villepin. Vejen til præsidentembedet vil derefter ligge åben for de Villepin, som vil være en alvorlig konkurrent for Sarkozy.

Socialist på banen
Det eneste lyspunkt for ja-kampagnen kom i sidste uge, da den tidligere franske socialistiske premierminister Lionel Jospin sammen med Paris’ borgmester, Bertrand Delanoë, onsdag underskrev en ja-appel til de franske vælgere.
»Kapitalismen behøver ikke nogen grundlov«, men et ja er – tillige med den europæiske venstrefløj – nødvendigt for et mere socialt Europa,« hed det bl.a. Det er første gang siden 2002, at den politiske sværvægter Jospin, som forlod partiet efter valgnederlaget, optræder aktivt i fransk politik igen, og flere medier vurderede torsdag, at hans deltagelse i ja-kampagnen måske kan overbevise flere af de socialistiske tvivlere til at stemme ja, som i dag er fristet til at stemme nej i protest mod regeringen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her